banerRC212

Četvrtak, 15 Listopad 2020

Maja Jelčić: Za prvaka BiH SFK 2000 u osam utakmica postigla sedam pogodaka

   Čapljinka Maja Jelčić je definitivno napustila muški nogomet. Naime, doskora je igrala za ekipu Čapljine u kadetskom uzrastu, a prošlog ljeta je prešla u SFK 2000 Sarajevo. O razlozima prelaska u redove prvaka BiH Maja kaže:

   „Nisam imala više pravo nastupa za dječake pa sam odlučila preći u SFK 2000 Sarajevo, jer je to najbolji klub u BiH i to mi je dobar korak za napredak“, kaže Maja koja već trese mreže i na seniorskim utakmicama.

   „Treniram nogomet već dugo i moj posao je davati golove. Do sada sam dala sedam pogodaka za seniorke i šest za kadetkinje. Za seniorske sam sve ulazila s klupe, a protiv Iskre u osmo kolu sam prvi put sam zaigrala u prvoj postavi. Odigrali smo 1:1 protiv u Bugojnu, a ja sam asistirala za pogodak“.

   -Koliko smo vidjeli igrala si i za reprezentaciju?

   -Danska i Italija su jake nogometne sile, igrali smo kvalifikacijske utakmice za europsko prvenstvo i doživjeli dva uvjerljiva poraza. Međutim, nadam se da ćemo u budućnosti izboriti nastup na europskom prvenstvo kada naše mlađe reprezentacije dođu. Protiv Danske sam ušla u igru u zadnjih pet minuta, a protiv Italije igrala sam desetak minuta. Bilo je kratko, ali mislim da sam pokazala da zaslužujem ulazak u igru i da je to pravi korak za budućnost. Trenerica Samira Hurem mi je dala veliku šansu protiv jakih reprezentacija, koju sam nadam se, iskoristila na najbolji način.

   Podsjećamo, nadarena Čapljinka je za reprezentaciju BiH debitirala početkom ožujka ove godine, s nepunih 16 godina! To je apsolutni rekord kada je riječ o bosanskohercegovačkom nogometu. U prilog njezinom raskošnom talentu govori i podatak da je za SFK 2000 sedam pogodaka dala u samo osam utakmica. U listu strijelaca nije se upisala samo u osmom kolu protiv Iskre, kada je igrala od prve minute, ali je na toj utakmici asistirala za pogodak. Njezin SDFK 2000 trenutačno vodi s 22 boda, tri više od drugoplasirane Iskre. Iako igra na poziciji prednjeg veznog i u mlađim uzrastima isticala se kao strijelac.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Višićki povrtlari uvođenjem novih sorti i inovacijama u zaštiti imali rentabilnu sezonu

Sa skepsom su južnohercegtovački povrtlari očekivali ljetnu sezonu. Tek što su zasadili povrtlarske kulture došlo je do pandemije korona virusa i famoznog lock downa. Situacija u kojoj je teško bilo optimist. Kako je sezona protekla iz kuta Poljoprivrede zadruge „Matica“ iz Višića, kod Čapljine, govori njezin direktor Marijan Brajković:

   „Svi znamo kako je sezona počela. Ušlo se iz nekakve traumatične situacije vezane za korona virus u samu proizvodnju. Bilo je i nekih obećanja koja su nama izgledala zanimljiva, u smislu reduciranja uvoznih roba zbog te novonastale situacije, međutim očito da do toga nije došlo. Uvoz je nastavljen nesmiljenom žestinom i trajao je tijekom cijele sezone. Bez obzira na to mi ipak možemo biti dosta zadovoljni ovom sezonom iz sasvim drugih razloga, a odnosi se na introdukciju novih kultivara, na čemu mi aktivno radimo već tri, četiri godine“, ističe direktor Brajković te pojašnjava:

   „Prije svega to se odnosi na nove sorte rajčice, tzv. pink sorte i nove tehnologije uzgoja, gdje smo mi eto kroz tri, četiri godine uspjeli na određenoj količini i na određeni način, nametnuti par sorti koje se intenzivno koriste. Radi se o tim novim tzv. pink sortama, novim tehnologijama uzgoja kalema tzv. na dvije grane, gdje smo postigli dosta dobre rezultate, a krajnji proizvod je bio takav da mu jednostavno ništa iz uvoza ne bi moglo konkurirati. Da nismo to pokrenuli prije nekoliko godina mi bi i sada bili na starim sortama, klasičnom tipu rajčice i sezona bi definitivno za nas bila katastrofa“.

    -U sezoni kada nije bilo turizma, pa ni masovnijih okupljanja, cijena rajčice i paprike, iznimka su donekle krastavci, nije padala ispod pola marke, a roba se nije ni bacala, znači li to da je proizvodnja snažno opala ili?

   „Teško je donositi procjene, ali kroz godine proizvodnja je opala. Definitivno imamo manju proizvodnju, ali nisu to razlozi zašto nije došlo do pada cijena. Mi smo i dalje bili preplavljeni sortama crvene rajčice, što se tiče paprike mi smo kroz godine izgubili smo sposobnost proizvodnje, ne u smislu mogućnosti poljoprivrednih proizvođača da proizvedu dobar proizvod, nego u smislu marketinga i dalje prodaje. Jednostavno nekada je u ponudi devedeset posto od povrća bila paprika, a ona je sada pala na desetak posto. Ponavljam isključivo nove sorte, nove tehnologije uzgoja, su dovele do toga da smo imali znatno veću potražnju rajčice što je diglo i prosječnu cijenu. Što se tiče paprike, vrlo solidna je bila situacija s domaćom sortom paprike, koja se konstantno već duži niz godina prodaje dosta dobro i već je može se reći da je nezvanični brend na širem tržištu.

   S obzirom da su Višići naselje s najvećom površinom plastenika i staklenika ne samo u Čapljini i Hercegovini, nego u cijeloj BiH, pouzdano se može reći da je proizvodnja u zatvorenim prostorima bila isplativa. Naravno, dobro bi bilo da stručne institucije i i tijela te nadležna ministarstva, potiču inovacije kada je riječ o sjemenima i drugim unapređenjima u proizvodnji povrća, a ne sami poljoprivrednici, jer je to duži put.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!