banerRC212

Petak, 05 Srpanj 2019

na veletržnici u Tasovčićima stalni prodavači ističu manjak domaćih roba

   Prilično pusto s obzirom na godišnje doba, početkom prvog vikenda u srpnju, djelovali su prilaz i veletržnica u Tasovčićima. Osnovna značajka koju smo čuli - nema domaće robe. „Sezona je ne treba očekivati neke astronomske cijene, međutim robe osim krumpira, nema dovoljno”, bio bi zaključak onoga što smo doznali od stalnih prodavača, koji su i najupućeniji u tijek stvari. Značajnija je bila dakle, samo ponuda krumpira, ali dojam je da ni to neće dugo potrajati, jer smo prisustvovali utovaru dva tegljača. Cijena krumpira se nije mijenjala od barometra koncem prošlog tjedna i dalje su 0,35 do 0,40 KM. Stabilne cijene imali su kupus 0,30 do 0,40 KM, kelj i blitva 0,80 do 1,0 KM, karfiol 1,2 do 1,5 KM. Paprike se uglavnom cijene od 1,2 do 1,5 KM za kilogram, krastavci i crveni luk su 1 do 1,2 KM. Za razliku od crvenog ovo definitivno nije godina bijelog luka, koji se nudi za 2 do 2,5 KM refuza, a do 4,5 KM su vijenci. Na prošlotjednoj razini je i cijena mahuna koja se kreće u rasponu od 2 do 3,5 KM za kilogram.

   U odnosu na prošli tjedan skuplje su rajčice čija je cijena u rasponu od 1,2 pa do 2 KM, te raštika 1,5 do 2 KM, a jeftiniji su mrkva 1 do 1,2 KM, cikla 0,90 do 1,10 KM, te zelena salata čija je cijena 0,80 do 1,0 KM za kilogram. Stigao je i prvi mladi kukuruz, cijena klipa je 0,40 do 0,50 KM.

   Voće, prve ovogodišnje jabuke su doživjele manji pad cijene, mogu se kupiti već za 0,50 KM, dok uvozne prošlogodišnje maksimalno dostižu 1,2 KM. Prve kruške cijene se 1,5 do 1,6 KM, dok se još uvijek rijetke domaće lubenice cijene 0,70 do 0,80 KM za kilogram. Od pregleda cijena koncem lipnja, nešto skuplje su višnje 2 do 2,5 KM, pa kajsije čija je cijena skočila na 1,5 do 2,5 KM i šljive koje se nude po 1 pa do 2 KM za kilogram. U velikom padu je cijena bresaka 0,70 do 0,80 KM, nektarina 1 do 1,2 KM, te bostana koji je oko 1,0 KM za kilogram. Ponuda smokava - petrovača je slaba, a cijena od 4 do 4,5 KM za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice u odnosu na lipanj, znatno skromnija ponuda. Riba se prodavala na tri umjesto uobičajenih sedam štandova. Pastva je bila 9, a šaran 11 KM. Somići su se prodavali po 6, glave šarana od 2 do 4 KM komad itd. Sir se nudio na standardna četiri štanda. Stigao je ovogodišnji ovčji sir s Morina a cijenio se 18 KM, kao i livanjski sir u kolutovima. Ovčji sir sa Zelengore bio je 20 KM za kilogram. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je oko 15 KM, dok se mladi sir cijenio 4 do 6 KM. Na prilazu veletržnici još su ostali po jedan prodavač presadnica povrća i cvijeća, ali je zato bilo nekoliko kamiona drva, cijena standarda od 80 pa do 85 KM prostorni metar oblovina, dok su cijepana bila 90 do 95 KM. Nisu izostali ni prodavači domaćih jaja čija se cijena kreće od 0,20 do 0,30 KM komad, a zavisi od veličine. Mlade koke nesilice su 10 do 12, a pijevci 10 do 15 KM itd. Uglavnom, preko dana stvara se dojam da vrućina s i oko veletržnice u Tasovčićima, rastjera sve i prodavače i kupce, a i radoznalce. 

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

   Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

   Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu novitelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Pojedinačna boćarska prvenstva BiH: Mate Grubišić novi državni prvak u disciplini krug

   Boćar posuške Bure Mate Grubišić, novi je pojedinačni prvak BiH u disciplini bliženje i izbijanje u krug. Grubišić je u finalu nadigrao starog rivala Antu Juku boćara Čapljine, 19:15. U polufinalu Grubišić je nadigrao Matu Kežića, boćara Rastoka 17:14, dok je Juka bio Bolji od Nikole Zelića,. Također boćara Rastoka, 19:13.

   Prema tome, konačni poredak u disciplini krug je sljedeći, 1. Mate Grubišić (Bura – Posušje), 2. Ante Juka (Čapljina), 3. Mate Kežić i Nikola Zelić (Rastok – Prolog). Domaćin pojedinačnog državnog prvenstva u disciplini krug, bio je Boćarski klub Rastok iz Prologa kod Ljubuškog. Na prvenstvu je nastupilo 11 igrača iz pet klubova, što se može smatrati solidnim odzivom. 

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Prof. Goran Nešić o odbojci, nadarenosti Hercegovki i reprezentaciji - Volim raditi na onim prostorima gdje žene ne nose manji broj obuće od 42!”

   U Čapljini je u tijeku kamp za mlade odbojkašice. S djevojkama uz ostale trenere, radi i prof. Goran Nešić, odbojkaški stručnjak, inače izbornik ženske odbojkaške vrste BiH. Boravak ovog priznatog srbijanskog stručnjaka iskoristili smo za kraći razgovor, koji je započeo logičnim – potencijalom Hercegovki za odbojku:

   „Pa ja sam uvijek govorio da je Hercegovina Bogom dana pogotovu za naš sport, za odbojku, zato što ima puno visokih ljudi i to je ono što je u stvari, predispozicija. S druge strane postoji taj neki mentalni kvalitet ovog naroda ovdje, odnosno ovih ljudi, ovih žitelja, i Istočne i Zapadne Hercegovine, gdje imaju tu neku sportsku tvrdoglavost, odnosno htjenje, motiv, želju... Osobno ja sam uvijek sretan kad dođem u Hercegovinu, pravo odbojkaško vrelo, pored dobre hrane ima i dobrog rada i dobrih ljudi”, naglašava prof. Nešić.

   „Postoji i s jedne i s druge strane Neretve, dosta potencijala, meni je drago da me ne gledaju samo na jednoj strani, ja bih volio biti na obje strane, jer nemam nikakve političke neke afinitete, nego jednostavno želim da odbojka napreduje osim želje da odbojka napreduje u našoj regiji. S druge strane, ako se prisjetimo Bosna i Hercegovina je i u Jugoslaviji bila izvor dobrih igrača, vrsnih igrača, na kraju krajeva zagrebačka Mladost u tom jednom periodu je puno, puno zavisila od igrača iz BiH. Ima puno potencijala i meni je uvijek jako, jako drago da budem ovdje s ljudima koji pokazuju htjenje i želju da nauče nešto, ako ja mogu da ih naučim, naravno.

   -Kažete, ima puno potencijala, ali u Hercegovini osim kratko vrijeme Gacka i u doba Jugoslavije, odbojkaša Ljubinja, nema jakog kluba?

   -Slično je i u Srbiji, djeca iz manjih mjesta odlaze u velika, a vi ovdje imate rekao bih, neki trasiran put prema Zagrebu, kao što istočnoj Hercegovini ima neki trasiran put prema Beogradu ili prema nekim većim klubovima. Ovdje postoji potencijal. Ja uvijek kažem volim raditi na onim prostorima gdje žene ne nose manji broj od četrdeset i dva, to znači da su visoke, i to je 'meka', to je jednostavno nešto gdje je zadovoljstvo raditi.

   -Reprezentacija BiH pod vašim vodstvom, odlično je startala u kvalifikacijama pobjedom u Rumunjskom, međutim na kraju nije uspjela, zašto?

   -Ja ne bih osuđivao nikoga tu, prihvatio bih puno odgovornost na sebe. Curama svaka čast, jer su pružile maksimum, na kraju i te suze koje su postile, pokazale su da su imale veliku želju proći kvalifikacije. Imali smo veliku, veliku priliku, na kraju krajeva i 5:2 u petom setu, taj jedan set bi nam značio historijski odlazak na europsko prvenstvo. Moram reći da pojedini klubovi državi u Bosni i Hercegovini ne poštuju reprezentaciju koliko bi trebali poštovati. Na tome bi završio, ne bih išao dalje, prepoznat će se oni na koje se to odnosi.”

   Valja reći da je prof. Nešić neumoran. Svakog dana u Gradskoj dvorani u Čapljini po tri su treninga s mladima, a Nešić sa svojim mlađim kolegama stoički izdržava vrelinu Hercegovine, pokazujući mladim djevojkama osnovne elemente ovoga za ljepši spol, atraktivnog sporta.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Državno prvenstvo u boćanju za kadete i juniore u Posušju

   Boćarska natjecanja se nastavljaju i u srpnju, u subotu, 6-og srpnja, na rasporedu je prvenstvo BiH za kadete i juniore. Planirano je da se natjecanje održi u svih šest boćarskih disciplina – brzinsko i štafetno izbijanje, krug, pojedinac, precizno izbijanje i par. Natjecanje će se održati u boćarskom domu „Nožinac”, u Rastovači kraj Posušja. Početak natjecanja najavljen je za 9,30 sati.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!