banerRC212

Četvrtak, 18 Srpanj 2019

Liga mjesnih zajednica Čapljine: Za nositelje skupina i „graničare” iz Doljana crna noć

   Treća večer Lige mjesnih zajednica Čapljine, bila je prva s četiri utakmice, po dvije u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji. U seniorskoj konkurenciji nakon Bobanova druge večeri, „pao“ je još jedan nositelj skupine – Višići. U susretu trećeg kola E skupine, Višići – Počitelj/Hotanj 1:3. Pogodcima Abela Kalfića i Dejana Stojaka Počitelj/Hotanj je došao do uvjerljive prednosti, na 2:1 smanjio je Aziz Šoše u nastavku utakmice, a za konačnih 1:3 pogodio je Adriano Jerković.

   Druga utakmica seniorskog programa bila je igra mačke i miša, Dračevo Sjekose – Doljani 9:0. Prvak iz 2017. lako je stigao do uvjerljive pobjede protiv susjeda i „graničara” iz Doljana. Strijelci su bili Ante Pažin i Robert Bunoza po tri, Goran Obradović dva, a Mario Jurica jedan pogodak. S obzirom na visoki poraz Doljani su za sada, prvi kandidat za ispadanje već u prvom krugu.

   Program treće večeri otvoren je zanimljivom utakmicom kadetskog programa, Čeljevo – Grabovine 2:3. Čeljevčani koji su nekoliko sezona bili zapaženi, nisu uspjeli nametnuti ritam, pogotkom Ivana Pehara povele su Grabopvine, na 1:1 poravnao je Emanuel Pehar. Mario Krešić ponovo dovodi Grabovine u vodstvo, ali je Žarko Kordić vrlo brzo ponovo postavio ravnotežu 2:2. Nakon što je Andrija Kevo pogodio za 2:3, Čeljevo nije imalo vremena da još jednom poravna.

   U drugoj utakmici kadetskog programa Bobanovo Selo je visoko 8:1, savladao Dračevo/ Sjekose, čiji su poletarci bili daleko od razine seniorske ekipe. Strijelci za Bobanovo bili su Frano Perić i Stjepan Šipić po tri puta, dok su Gabrijel Lukić i Marko Jurić po jednom pogodili mrežu. Počasni pogodak za Dračevo/Sjekose postigao je Denis Hajdarević.

   Rezultati treće turnirske večeri, kadeti prvo kolo C skupina, Čeljevo – Grabovine 2:3, Bobanovo Selo – Dračevo/Sjekose 8:1; seniori E skupina prvo kolo, Višići – Počitelj/Hotanj 1:3, Dračevo/Sjekose – Doljani 9:0.

   Zbog odustajanja kadeta Počitelj/Hotnja, večeras su na programu tri umjesto četiri utakmice, program će početi u 20 sati, utakmicom kadeta, Gorica/Struge - Doljani. Od 21 sat utakmicu ptrvog kola F skupine, igrat će Čeljevo - Gorica/Struge, a od 22 sata Šuškovo Naselje - Bivolje Brdo.

D. Musa

 

  • Objavljeno u Sport

U povodu dana općine Stolac: Na Radimlji predstavljena monografija „Razgovor s Radimljom“

   Govoriti i slušati o Radimlji, na Radimlji svakako najpoznatijoj nekropoli stećaka ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire, u rane večernje sate, poseban je ugođaj. S jedne strane Makovi „kameni spavači“, a do njih čovjek koji se htio ne htio pita – kako su i zašto nastali, tko ih je i kada gradio, kako su se tu našli monumentalni kameni blokovi..? Pitanja je niz, a na njih su kapitalnom monografijom „Razgovor s Radimljom“ odgovarali prof. Miroslav Palameta i Miro Raguž, grafički dizajner, a u slučaju monografije fotograf, moderator… Obojica autora Stočani, kratko rečeno, nastojali su proniknuti u dušu nekropole.

   Promocija monografije „Razgovor s Radimljom“ održana je dakle na Radimlji, u organizaciji Javne ustanove „Radimlja“, a uz podršku općine Stolac. Ovaj poseban događaj održan je povodom dana općine Stolac, 20. srpnja. Na početku programa okupljene je pozdravio Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac, a zatim su slijedila obraćanja predstavljača i autora. Ante Vujnović, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH posjetiteljima je razložio osnovne značajke monografije „Razgovor s Radimljom“, a na to kapitalno djelo osvrnuo se i Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u Sarajevu. Autori prof. Miroslav Palameta i Miro Raguž, govorili su o višegodišnjem radu na izradi monografije.

   Vujnović je iznio na oko statistički nevažan, ali za nekropolu bitan podatak, da je pri izradi monografije „utvrđeno da ima 135, a ne kako se godinama mislilo 133 stećka, kako se godinama mislilo i kako je ušlo u literaturu.“ Govoreći o naporima autora ravnatelj Vujnović je kazao:

   „Prof. Palameta se koncentrira na likovnu interpretaciju kamenih reljefa iz perspektive srednjovjekovne likovne umjetnosti i funeralne kulture, koja je nesumnjivo bila i ovdje u europskim relacijama jedino kršćanske provenijencije. U tom smislu koristi kao uvjerljive argumente posve nove analogije iz domaće i europske likovne tradicije. Osim uvodnog teksta temeljita i cjelovita, uz pojedine spomenike napisane su kratke impresivne interpretacije. Nasuprot njemu vjerojatno jedan od najvećih grafičkih dizajnera u našoj zemlji Miro Raguž, ovim djelom postavio je najviše standarde kada je u pitanju grafička obrada stećaka, ali i samih monografija o stećcima.“

   Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u Sarajevu, uz opasku da neće biti klasični promotor monografije, podsjetio je da je „razgovor UNESCO-a i Radimlje počeo 1996. godine kada je UNESCO-a prva delegacija posjetila nekropolu stećaka i kad se već tada počelo razgovarati o nominaciji stećaka na listu svjetske baštine UNESCO-a. Znači taj razgovor UNESCO-a i Radimlje traje neprekidno od 1996. Godine i zato smo izuzetno, izuzetno zadovoljni što večeras možemo vidjeti jednu ovakvo kvalitetnu publikaciju, monografiju. Zaista se još jednom zahvaljujem prof. Palameti i gospodinu Miri Ragužu.“

   Zanimljivo, promocije monografije „Razgovor s Radimljom“ održana je dan poslije treće godišnjice upisa stećaka na listu svjetske kulturne baštine. U razdoblju od ljeta 2015. i zime 2016. godine autori su predano radili na terenu. O tom radu i dvojbama koje su imali, autori Palameta i Raguž, u osnovnim crtama upoznali su prisutne. Naglasili su da je bilo različitih teškoća od onih tehničke pa do onih financijske prirode. Uglavnom, monografija je rođena, a usudili bi se kazati da je uz sav stručni trud u njezinu izradu uloženo i puno ljubavi, dvojca koji je u odnosu na većinu ostalih smrtnika o Radimlji znao dosta, međutim izradom monografije puno više od znanog, je toga otkrio.

   Inače, monografija „Razgovor s Radimljom“ nastala je u agenciji SMART Raguž&Barbarić, u vremenskom razdoblju od 2015. – 2017. godine, dok je tisak izvršen koncem 2018. i početkom 2019. godine. Nakladnik monografije je Javna ustanova za razvoj turističkih potencijala i zaštitu kulturno povijesne i prirodne baštine općine Stolac „Radimlja“. Knjiga je napisana na hrvatskom i engleskom jeziku, tvrdog je uveza, 30 x 30. Ukupno broji 372 stranice, ima deset umetaka od po šest stranica, što je ukupno 432 stranice…

 

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!