banerRC212

Ponedjeljak, 15 Srpanj 2019

Kreće Liga mjesnih zajednica Čapljine, a u konkurenciji 20 ekipa naslov brani Čapljina 2

Prije svega zadovoljni smo odzivom ekipa. U seniorskoj konkurenciji natjecat će se 20 sastava, koliko je bilo i 2017. godine, dok je lani sudjelovalo 18 ekipa. Dobar odziv bio je i u kadetskoj konkurenciji U – 15, 2004. godište i mlađi, gdje se prijavilo 14 ekipa kao i prošle godine“, ističe Dalibor Ilić tajnik Sportskog saveza Čapljine, organizatora Lige mjesnih zajednica.

Ždrijeb skupina i parovanje obavljeni su u salonu Gradskog poglavarstva, a odziv predstavnika ekipa bio je veći nego zadnjih godina. Dakle, sudeći po tim osnovnim značajkama za očekivati je zanimljivo natjecanje. Naslov pobjednika u seniorskoj konkurenciji, brani Čapljina 2, koja je lani bila i viceprvak Hercegovine, a kod juniora višićki „malčeri“. Prošlogodišnji pobjednici ujedno su i nositelji skupina, pa im je pripala čast da otvore turnir. Ovogodišnje izdanje Lige mjesnih zajednica Čapljine, u ponedjeljak, 15-og srpnja, otvorit će utakmica kadetskog programa Višići – Čapljina 1, koja će početi u 20 sati. Kadeti će igrati u dva termina od 20 sati, kada je na programu jedna utakmica, a od 19,30 kada su na programu dvije utakmice.

Seniori će igrati u standardnim terminima 21 i 22 sata. Seniorski dio, večeras će otvoriti utakmica Čapljina 2 – Gabela Polje, dok će se u drugom susretu od 22 sata igrati utakmica prvog kola B skupine, Gabela – Prćavci/Zvirovići.

Kod seniora 20 ekipa podijeljeno je u šest skupina – četiri skupine po tri i dvije skupine po četiri sastava. Iz skupina sa po tri ekipe dalje idu prvi i drugi, te dva bolje trećeplasirana sastava s boljim učinkom u dvije utakmice, dok će iz skupina sa po četiri ekipe dalje ići po tri ekipe, četvrtoplasirane momčadi otpadaju iz daljeg natjecanja. Dakle, u prvom krugu otpast će samo četiri ekipe. Ovakvim ždrijebom organizator je želio dati impuls natjecanju, povećati zanimljivost i neizvjesnost utakmica, te odustajanja što se nekada znalo događati poslije jednog ili dva poraza. Ovako svaki dobar rezultat jamči prolaz.

Raspored u seniorskoj konkurenciji, A skupina: Čapljina 2, Gnjilišta i Gabela Polje; B skupina, Gabela, Opličići i Prćavci/Zvirovići; C skupina, Bobanovo, Domanovići i Tasovčići; D skupina, Čapljina 1, Grabovine i Trebižat; E skupina, Višići, Dračevo/Sjekose, Doljani i Počitelj/Hotanj; F skupina, Čeljevo, Šuškovo, Bivolje Brdo i Gorica/Struge.

Kadeti, A skupina, Višići, Bivolje Brdo i Čapljina 1; B skupina, Svitava, Dretelj, Prćavci/Zvirovići; C skupina, Čeljevo, Dračevo, Bobanovo i Grabovine; D skupina Počitelj/Hotanj, Gorica/Struge, Doljani i Gabela Polje.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Manifestacija "Zvona Dretelja" bit će održana u nedjelju, 21. srpnja

Tradicionalna manifestacija "Zvona Dretelja 2019." održat će se u nedjelju 21. srpnja.

Kako nam je istaknula, Nikolina Brajković, predsjednica HKUD -a Sveti Ante Dretelj u čijoj organizaciji se održava ova manifestacija, duhovni program će početi u 18,30 h, svetom misom u crkvi Svete obitelji, a kulturno umjetnički program će se održati na športskom centru u Dretelju s početkom u 20,30 h. Nakon Program uslijedit će Pučka fešta uz jelo i piće, te goste iznaneđanja. Tradicionalno, bit će odigrana i bogata tombola.

U kulturno umjetničkom programu uz domaćine, sudjelovat će hrvatska kulturno umjetnička društva "Seljačka sloga" iz Trebižata, "Didak" iz Gradnića, "Napredak" iz Busovače, "Sveti Leopold" iz Grabovina, "Fra Petar Bakula" iz Posušja, "Sveti Ante" Humac, Kulturno umjetnička udruga "Milan Begović", Vrlika i čapljinske mažoretkinje. "Svi su dobrodošli na ovu tradicionalnu zabavu" - poručuju iz HKUD-a Sveti Ante Dretelj.

 

Komemorativnim skupom „Hrvatske žrtve – hrvatskoj zemlji“ na dubravskoj Gradini Obilježena 26-ta obljetnica pogibije 24 pripadnika HVO

Kao i svake godine od tragičnog događaja 13. srpnja 1993. godine, rijeka od nekoliko stotina ljudi poteče uz dubravsku Gradinu, kako bi molila, odala počast, pustila suzu za 24 poginula pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Poginuli su noću, pa se i komemorativni skup svake godine odvija u predvečerje. Tu na i oko Gradine na gomilama i brežuljcima, iza improviziranih zaklona, u napadu postrojbi Armije BiH, poginuli su:

Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

Koncelebrirano misno slavlje za poginule, predvodio je don Josip Galić, župnik iz Bijelog Polja, koji je u misnoj nakani, uz ostalo naglasio:

Na početku ovog misnog čina ističem da molimo za 24 poginula vojnika, koji su poginuli na ovom mjestu, u ovom vremenu, prije 26 godina.

Molimo i za mir, koji je uz dar života, najveći dar Božji, koji nam Bog daje. Isus u svom pozdravu, uskrsli Isus, uvijek u susretu s učenicima pozdravlja – Mir vama! Mi molimo za mir, mir u našim srcima, u našoj domovini.“

Kasnije u nadahnutoj propovjedi protkanoj sjećanjima, ali s pogledom na budućnost don Josip Galić uz ostalo, je rekao:

Potrebni su nam ovakvi trenuci, u kojima ćemo nakratko svi zastati u ovom svom životnom radu, željama, životnom traženja. Umorni smo često, ne od rada uvijek, nego smo umorni u ovom vremenu koje često puta znam nazvati - terorom medija. A ima nas mnoštvo koji su nom stop uz to, a iz vijesti u vijest, čovjek samo tone. Nisu uspjeli, nisu se dogovorili, izgorjela kuća, propala tvornica…, samo ruševine i negativnosti. Našoj ljudskoj naravi potrebno je nešto što će nas uzdići, rekao bih upravo ovi trenuci u kojima ćemo zastati i potražiti za sebe onaj bolji dio, kojim ću hraniti svoju dušu. Mi se prisjećamo večeras jednog žalosnog trenutka iz naše nedavno prošlosti. Ovdje su događaji samo preslika, od datuma prije ovih 1993. godine.“

Nakon misnog slavlja podno Velikog križa uz zvuke mirozova, slijedilo je polaganje vijenaca. Vijence su položili predstavnici obitelji i udruga poginulih branitelja, gradonačelnik Čapljine i načelnici općina Stolac, Neum i Ravno, Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora, te izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BiH. Program su upotpunili zbog župe Prenj i klapa „Trebižat“ iz Trebižata. Tijekom skupa sjećanja, ljetni pljusak je nekim čudom poštedio Gradinu i nekoliko stotina okupljenih, prošetavši“ od Crnog brda zapadno od Čapljine, pa do planine Hrgud istočno od Stoca.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!