banerRC212

Ponedjeljak, 01 Srpanj 2019

Dragan Volarević i Matej Prnjić pobjednici pustolovne utrke u Čapljini

Neretvanski gusari Dragan Volarević iz Pruda kod Metkovića i Matej Prnjić iz Dračeva kraj Čapljine, pobjednici su 14. pustolovne utrke u Čapljini. Triatlon stazu ukupne dužine 20,4 kilometra pobjednički dvojac savladao je za 1:24:30, četiri minute brže od drugoplasirane posade Filip Jakiša/Nikola Bartolović koji su stazu prešli za 1:28:30, dakle sa zaostatkom od četiri minute. Međutim rekored ove staze kojeg su prije sedam godina postavili rukometaš Nikola Bartolović i Josip Primorac djelatnik Radiopostaje Čapljina u vremenu 1:12:00 i za "neretvanske gusare" ostao je nedostižan.
„Izvukli su iz nas zadnji atom snage“, ističe sedmerostruki pobjednik pustolovne utrke i sada trostruki viceprvak Nikola Bartolović, te nastavlja:
„Još prije starta kad su kazali da pripremajući se za neretvanski Maraton lađa, tjedno pretrče i preveslaju i po 120 kilometara, bilo mi je jasno da protiv njih nemamo izgleda. Da je vodostaj Trebižata bio kao nekih ranijih godina, niži, možda bi zaostatak bio manji, ali momci su zasluženo pobijedili“, kaže Bartolović, te dodaje:
„Unatoč velikoj vremenskoj razlici među tri prvoplasirane posade, utrka je bila odlična. Davali smo sve od sebe, da ih što bolje pratimo, a slično se ponašala i posada iza nas. Tako smo jedni druge vukli. Osobno, prezadovoljan sam i drugim mjestom, a i vremenom, imao sam težu ozljedu koljena, pa više nisam u nekadašnjoj top formi.“
Dakle pobjednički dvojac Volarević/Prnjić bio je neprikosnoven, a solidno su ih pratili Bartolović, rukometaš i profesionalni vatrogasac, te Filip Jakiša, koji se bavi rekreativnim trčanjem. Sa zaostatkom od šest i pol minuta, izda drugoplasiranog dvojca, 1:35:00, u cilj su stigli Petar Mrvalj, inače boksač, te Ilija Perić koji se rekreativno, bavi biciklizmom. Da je pobjednički dvojac brzinski vukao utrku svjedoči usporedba s vremenom prošlogodišnjih pobjednika don Tomislava Ljubana i Marka Kneževića, koji su stazu savladali za 1:43:00. Upravo ova usporedba daje za pravo Bartoloviću, da je vodeći dvojac diktirajući ritam, ubrzao kompletan triatlon.
Podsjećamo, staza pustolovne utrke koja se zadnjih godina ustalila na istoj ruti, dugačka je 20,4 kilometra. Sastoji se od spusta kanuima niz rijeku Trebižat, u dužini od 10,2 kilometra, nakon čega slijedi trkačka dionica 1,1 kilometar, te u završnici vožnja biciklima. Prva dionica je od kupališta Božjak, do kupališta Jaz, druga trčanje, od kupališta Jaz do ville rustice Mogorjelo, a treća od rimske vile do motela „Park“ na Karaotoku, odnosno Parku prirode Hutovo blato, gdje je bio cilj.
Novčane nagrade i priznanja dobitnicima uručio je dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine, pokrovitelj manifestacije, dok su svi sudionici dobili zahvalnice. Nagradni fond iznosio je 1.200 KM, od čega je prvoplasiranima pripala polovica 600 KM, drugoplasirani dvojac osvojio je 400, a trećeplasirana posada utješnih 200 KM. Valja reći da je ove godine sudjelovalo manje posada nego ranijih godina 12, što je vjerojatno samo trenutačni zastoj, dok stasaju nove generacije spremne za odmjeravanje snage na tako zahtjevnoj utrci.
Uz natjecateljski karakter i činjenicu da je posljednji sadržaj jednomjesečne manifestacije „Lipanjske zore“ iz Turističke organizacije „Čapljinka“, ističu da utrka ima i promotivnu svrhu „povezivanja prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti, koji su u funkciji prezentacije turističkih potencijala grada Čapljine“. Uz to utrkom se na simboličan način označava i početak ljetne turističke sezone.
D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!