banerRC212

Petak, 03 Svi 2019

Boćarsko prvenstvo BiH: Ovog vikenda kreće i B skupina, Dračevo starta protiv prvaka

   Ovoga vikenda starta i natjecanje u B skupini boćarskog prvenstva BiH. Naime, zbog jednog kluba više, početak natjecanja u ovoj skupini, prolongiran je za mjesec dana, kako bi ligaški dio prvenstva u obje skupine završio usporedo. Prošle sezone, prvenstvo u B skupini završeno je mjesec dana ranije, pa se stekao dojam da su klubovi iz te skupine, nespremni ušli u doigravanje, koje slijedi i ove godine. Za prvaka će doigravati po dva prvoplasirana sastava iz svake od skupina, dok će zadnjeplasirani sastavi iz svake od skupina, razigravati za opstanak.

   Dakle ovoga vikenda kreće natjecanje u B skupini u kojoj je i aktualni prvak Ante Rozić iz Mostara. Kao i prošlih sezona 'Rozići' će i ove, domaće utakmice igrati u boćarskoj dvorani u Grudama, jer i dalje u Mostaru, nema adekvatnog prostora za utakmice na četiri staze. Drugi par su Grude i Rastok iz Prologa kod Ljubuškog. Ante Rozić i Grude izraziti su favoriti u ovim utakmicama.

   Boćarsko prvenstvo BiH, B skupina, Grude: Ante Rozić – Dračevo, subota, 4-og svibnja, u 16 sati, te Grude – Rastok, nedjelja, 5-og svibnja, također u 16 sati.

   U A skupini na programu je zadnje kolo prvog dijela ligaškog prvenstva. Derbi obje skupine igrat će se u Širokom Brijegu, gdje će se sastati dva neporažena sastava domaćin – Široki i Neum. U svakom slučaju pobjednik će steći značajnu prednost u borbi za doigravanje. Posuška Bura sa samo jedim osvojenim bodom iz dvije utakmice, dočekuje Čapljinu, što je prilika za popravljanje startnog dojma

   Parovi petog kola boćarskog prvenstva BiH, A skupina, Rastovača: Bura – Čapljina, subota, 4-og svibnja, u 16 sati, Široki Brijeg, Široki – Neum, nedjelja, 5-og svibnja, također u 16 sati.

  • Objavljeno u Sport

Stigle prve paprike, rani krompiri pojeftinili

Nakon bijelog i crvenog luka koji ove godine poranili, u ovotjednom barometru cijena ima još nekih bitnih novina. To se prije svega odnosi na prve paprike koje se cijena od 4,5 do 5 KM. Valja istaknuti da su ih dopremili proizvođači iz Višića i Studenaca u ljubuškoj općini, a iz grijanih su plastenika.

Villa rustica Mogorjelo uvrštena u projekt „Rimsko carstvo i vinske ceste“

Poznata – svi putovi vode u Rim, u svojoj ovovremenoj inačici mogla bi se parafrazirati – turistički putovi vode na rimske ceste. Zanimljiv turistički projekt „Vinsko carstvo i rimske ceste“ u villi rustici Mogorjelo kod Čapljine, imat će svog predstavnika u BiH. Početna faza projekta financirana je sredstvima njemačke razvojne agencije GTZ i Europske unije. Govoreći o projektu u sklopu kojega je nedavno boravio na skupu u Beogradu, Dragan Bradvica, voditelj Ureda Turističke zajednice H-N županije za Stolac i Čapljinu kaže:
„Radi se o povezivanju lokaliteta vezanih za Rimsko carstvo.. U prvoj fazi projekta bilo je to povezivanje mjesta na sjeveru uz Dunav, odnosno dunavske regije od Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Rumunjske i Bugarske. U drugoj fazi ide južni tok, kreće se iz Pule zatim ide preko Nina, Solina i Vida u Hrvatskoj, pa Mogorjela kod Čapljine u BiH, Risana, Podgorice u Crnoj Gori, Butrinta i Apolonije u Albaniji, te Herakleje i Stobija u Makedoniji“, kaže Bradvica, te na upit – što bi to moglo donijeti ovdašnjem turizmu nastavlja:
„Iz BiH bilo je osam prijedloga za rimske ceste, prošlo je samo Mogorjelo. Postoje neki normativi, neke uzanse, odnosno preduvjeti, a Mogorjelo je to ispunjavalo pa se našlo na spisku. U ovoj fazi će se raditi poveznica za sva ta mjesta, kao i ostala ponuda vezana za okolicu Čapljine – kanu safari, Park prirode Hutovo blato…, sve to ulazi taj projekt. Bit će to svojevrsna turistička promocija, putem web stranice i linka vezanih za svaki lokalitet na području općine Čapljine i svaku vinariju na području cijele Hercegovine.
„Prvi korak bilo je uvezivanje koje je u tijeku. Mogorjelo je ušlo na web stranicu i tiskani promidžbeni materijal. Sljedeći korak je apliciranje na sredstva međunarodnih organizacija, za izradu novih promidžbenih materijala i dovođenje turista. Cilj je uvezivanje u prvom redu Narona i Mogorjela, treba raditi na toj suradnji. Uvjetno rečeno to bi u idealnoj varijanti podrazumijevalo da turisti krenu iz Pule, a završe u Makedoniji. Ovim projektom otvara se ta mogućnost, ali preko noći ne treba očekivati neki bum. Međutim, postoji mogućnost za valorizaciju potencijala“, kaže Bradvica, te naglašava kako se nada da bi u sklopu projekta određena sredstva mogla doći i u rimsku villu rusticu Mogorjelo, „kako bi se mogla stvoriti jedna baza za degustaciju vina“.
Zanimljivo, rimske lokalitete villu rusticu Mogorjelo i Naronu kod Vida - Metkovića u Hrvatskoj, otkrio je isti istraživač , austrijski arheolog i povjesničar Karl Patsc. Iako je međusobna udaljenost među njima nepunih deset kilometara, značajnijih oblika suradnje nije bilo. U tom pogledu projekt „Rimsko carstvo i vinske ceste“ mogao bi donijeti prekretnicu. Inače, villa rustica Mogorjelo“ nekada je bila jedna od destinacija izletničkog turizma, u prvom redu gostiju koji su ljetovali na Dubrovačkom primorju, a danas je u tom smislu gotovo zaboravljena, pa je ovaj projekt dobro došao, ako ništa da se nađe na mapama turističke ponude.
D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend