banerRC212

Petak, 19 Travanj 2019

Iznenađenje na ocjenjivanju vina - trnjak šampion crvenih vina za 2018-tu godinu

   U organizaciji Federalnog agro-mediteranskog zavoda u Mostaru je održana znanstveno - stručna radionica i dodjela priznanja za ocijenjena vina iz berbe 2018. godine. Dva zanimljiva izlaganja koja ukazuju i na moguće opasnosti za ovdašnje vinogradare, pa i maslinare imao je mr. Miro Rotim. Magistar Rotim izlagao je na teme „Zlatna žutica vinove loze – rasprostranjenost, simptomi i mjere zaštite” i „Bakterija Ksilela fastidiosa – rasprostranjenost, simptomi i mjere zaštite”. Riječ je o bolestima koje su već prisutne u nekim okolnim zemljama, a od njih nema zaštite osim totalnog uništavanja nasada, te nove sadnje. Iz izlaganja smo zaključili da je budućim vinogradarima najbolje naručiti sadni materijal kod ovlaštenih domaćih proizvođača, jer je najčešći način prenošenja tih za vinogradare fatalnih bolesti, preko sadnog materijala.

   Mario Leko, pomoćnik direktora FAZ-a za biljnu proizvodnju i tehnologiju, govorio je o temi - „Osvrt na ocjenu vina – berba 2018. godine”. Kažemo zanimljiva iz razloga što je u problematiku vinarstva manje upućene iznenadio podatak da su vina berbe 2018-te u prosjeku slabije kvalitete od vina iz 2017-te. Kod bijelih je ta razlika osjetna, a kod crvenih, odnosno crnih, nešto manja.

   Na ocjenjivanje su dostavljena 94 uzorka vina od 41-og proizvođača – 42 bijela, 50 uzoraka je crvenih vina, te dva uzorka roze vina. Kod bijelih vina nakon bodovanja devetočlanog povjerenstva, 12 vina dobilo je zlatno odličje, a kod crvenih 25 vina. Šampionom ovogodišnje manifestacije u kategoriji bijelih vina proglašena je žilavka Hercegovina-produkta iz Čitluka, a u kategoriji crvenih vina trnjak Vinarije Čitluk. Najviše proizvođača koji su dostavili vina na ocjenjivanje, bilo je upravo iz čitlučke općine slijede Ljubuški, pa Mostar i Široki Brijeg. Po jedan proizvođač na ocjenjivanje dostavio je vina iz općine Čapljina, Stolac, Grude, Neum i Sanski Most.

   S obzirom da područje juga Hercegovine, posebice Dubrave, uz Brotnjo, slovi za vodeće vinogradarske rajone, iznenađenje je mala zastupljenost. S druge strane ugodno iznenađenje je Vinarija Familije Tatarević, iz Sanskog Mosta, koje je dostavila više uzoraka od kojih se njihov chardone okitio zlatom.

D. Musa

Dobra partija protiv Slobode ohrabrenje GOŠK-u uoči gostovanja kod „dužnika“ Mladosti

   Nakon pobjede u odličnoj utakmici protiv Slobode od 3:2, GOŠK ohrabren putuje u goste Mladosti u Dobroj kod Kaknja. Gabeljani će na terenu „loših uspomena“ gdje su u lipnju 2015-te na grub način zaustavljeni na putu u Premijer ligu. Ne samo da „loše uspomene“ uoči gostovanja u prigradskom kakanjskom naselju, opominju na oprez nego i nepovoljan ovogodišnji saldo. Naime, Mladost je ove sezone najprije slavila u Gabeli 3:1, a zatim i u Kaknju s minimalnih 1:0. Tako je Mladost uz Zrinjski jedina ekipa protiv koje ove sezone „Trojanci“ nisu osvojili niti boda. Sama ta činjenica upozorava, a ujedno je i odličan stimulans da se maksimalnim angažmanom prekine „crna“ serija u međusobnim susretima.

   „Rezultati Mladosti u zadnjih nekoliko kola, ne smiju nas zavarati. Riječ je o kvalitetnoj ekipi koja igra što se kaže okomito, s nekoliko vrlo kvalitetnih pojedinaca. S druge strane mi smo radili maksimalno, pa se nadamo i pozitivnom rezultatu“, sumira trener Stanko Mršić, te dodaje:

   „U ekipu se vraćaju Hasanović i Raguž, koji su „odredili“ tri žuta kartona, ali putujemo oslabljeni jer Vego ima tri žuta kartona, a Karamarko virozu, tako da će sastav biti izmijenjen u odnosu na željeni. Međutim, što je tu je, protiv Slobode smo pokazali da se zalaganjem sve može nadoknaditi.“

   Zanimljiva je statistika Gabeljani su u osam kola do susreta protiv Slobode, u prošlom kolu, osam kola bili bez pobjede sa samo tri postignuta gola i svega četiri osvojena boda, da bi na toj utakmici postigli tri pogotka i osvojili tri boda. U svakom slučaju na valu tog zanosa putuju u goste Mladosti, koja je relativno sigurna u opstanak, ali Tuzla City je pokazao da nije i nepobjediva na domaćem terenu.

 • Objavljeno u Sport

Kapije veletržnice u Tasovčićima za blagdan uskrsa zatvorene 2,5 dana

   Za poljoprivrednike, a i kupce, važna obavijest o radu veletržnice u Tasovčićima, tijekom blagdanskog razdoblja. U subotu, 20-og travnja, veletržnica će raditi do 12 sati, dok će nedjelja 21-og i ponedjeljak 22-og travnja biti neradni dani. S normalnim radnim vremenom veletržnica će startati u utorak, 23-eg travnja.

Uz povratak u golgetersku formu Mirsad Ramić tvrdi: „Ako nastavimo igrati timski kao protiv Slobode opstanak je realnost“

   Ponajbolju partiju u zadnje dvije godine u dresu GOŠK-a protiv tuzlanske Slobode, pružio je Mirsad Ramić. Bio je i dobio teški boj s visokim stoperima Slobode – Adžemom i Ignjatovićem, pa je na kraju je trener Tuzlaka Zlatan Nalić, posegnuo za Tonyem Livančićem, s klupe, ne bi li nekako zaustavio raspoloženog Ramića. Ako bi se pravili kronologija rasnih strijelaca poniklih u Jablanici, uz braću Halilhodžić i nekolicinu manje poznatih igrača, Ramić bi sigurno zauzeo visoko mjesto. Na utakmici protiv Slobode Ramić je demonstrirao kako rasni - klasični, napadači – centarfori, nisu prošlost ni u današnjem nogometu, ali ima tu jedno ali, o kojem Ramić kaže;

   „Za napadača je bitna timska igra, ako iza tebe sve funkcionira kako treba, ako suigrači trče i bore se, onda obrane zaborave na tebe i možeš dati maksimum. Upravo tako smo odigrali protiv Slobode, timski, razvlačili smo njihovu zadnju liniju i ja sam dva puta pogodio mrežu. Ostao mi je dojam da je i treći pogodak potkraj utakmice, mogao biti priznat, ali ne žalim za tim, bitna su tri boda koja smo osvojili u bespoštednoj igri protiv vrlo dobrog protivnika. Sloboda me se dojmila visokim ritmom tijekom cijele utakmice, ali mi smo pogađali kad je trebalo. Ako smo na nekim ranijim utakmicama prošivali i nemoguće, ovoga puta smo bili smireni“, kaže prvi strijelac „Trojanaca“ iz Gabele, te na upit o opstanku kaže:

   „Ako nastavimo igrati kao protiv Slobode, to će biti realnost. Uživao sam igrati na toj utakmici unatoč blatnjavom tereni i kiši koja je sipila, jer smo se svi angažirali. Zbog dva pogotka ja sam izbio u prvi plan, međutim i moji suigrači odreda dali su sve od sebe. Složio bih se s trenerom Slobode Nalićem, da bi naša međusobna utakmica mogla poslužiti za demonstraciju kako se treba igrati“, zadovoljno zaključuje Ramić, o čijoj dobroj formi moraju ozbiljno razmišljati treneri narednih protivnika u Premijer ligi.

Tekst: D. Musa

Foto: Milan Musulin

 • Objavljeno u Sport

Predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac: Naši korisnici od svibnja će moći koristiti sve pogodnosti 4G mreže

I na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, HT ERONET imao je iznimno zapažen nastup. U fokusu je bila svečana promocija 4G mreže i puštanje u rad testnoga signala.

Također, HT ERONET predstavio je i niz svojih novih ponuda i usluga za poslovne i privatne korisnike, a još jednom je naglašena odlična suradnja sa Sveučilištem u Mostaru.

O svemu tome razgovarali smo s predsjednikom Uprave HT ERONET-a Vilimom Primorcem.

Gosp. Primorac, iza nas je još jedan Sajam gospodarstva u Mostaru, gdje se, već tradicionalno, predstavio i HT ERONET. Jeste li zadovoljni ovogodišnjim nastupom?

 • Svake godine, pa tako i ove, 22. put zaredom, sajam je bio prigoda za nove susrete, poslovne razgovore, dogovore, razmjenu znanja i iskustava, i u tom pogledu bilo je, uistinu, sadržajno.

Ono što bih posebno istaknuo jest da smo simbolično, upravo na Sajmu, pustili u rad 4G mrežu, a sam događaj, imao je odličan odjek u javnosti. Time smo se, zajedno s našim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom, potvrdili kao jedan od tehnoloških lidera na ovim prostorima i, naravno, tu ne mislimo stati. Želimo u potpunosti u praksi potvrditi naš moto: Digitalna kompanija za digitalno doba.

Možete li našim čitateljima pojasniti – što je to 4G?

 • 4G mreža je četvrta generacija mobilne komunikacijske tehnologije i dolazi kao nasljednik 3G i 2G standarda. Donosi napredak u tehnološkom razvoju mobilnih komunikacija i predstavlja trenutno najnapredniju komercijalno dostupnu tehnologiju bežične razmjene podataka koja se najviše vidi u većim brzinama mobilnog interneta. Osnovna razlika između 3G i 4G tehnologije je u tomu što 3G koristi drugi standard za telefonske pozive, dok 4G pozive obavlja u potpunosti putem internet protokola. 4G mreže imaju veći kapacitet i veću mogućnost prijenosa podataka.

Što, konkretno, uvođenje 4G-a znači za korisnika?

 • Na 4G mreži možete, primjerice, bez čekanja na učitavanje, uživo gledati HD televizijski program, igrati online igre (bez prekida) ili ostvarivati videopozive u savršenoj HD kvaliteti. 4G mreža predstavlja puno veću kvalitetu u konzumiranju suvremenih digitalnih usluga zahvaljujući dosta većim brzinama prijenosa podataka. 4G mreža omogućava oko 10 puta veću brzinu downloada podataka i oko 20 puta veću brzinu uploada podataka, u odnosu na 3G.

Uskoro stiže i komercijalna uporaba 4G mreže. Kako je korisnici mogu aktivirati?

 • 4G će za korisnike HT ERONET-a biti u komercijalnoj ponudi početkom svibnja i bit će dostupan svim korisnicima ERONET mobilne mreže. Kako bi korisnici koristili 4G, trebaju imati uređaj i SIM karticu koji omogućuju korištenje 4G signala.

Ima li dodatnih troškova kod korištenja 4G-a?

 • Korisnici nemaju dodatnih troškova pod uvjetom da koriste mobilni uređaj koji podržava 4G. Komercijalne usluge temeljene na novoj mreži, korisnicima HT ERONET-a bit će dostupne početkom svibnja ove godine, kada ćemo predstaviti i nove tarife koje će u potpunosti pokazati funkcionalnosti 4G mreže, naravno, uz zamjenu postojećih SIM kartica za USIM kartice.

Kakav je plan pokrivanja BiH 4G mrežom i u kojem razdoblju se očekuje pokrivenost cijele ili većine BiH 4G mrežom?

 • Plan pokrivanja i vremenska dinamika proizlazi iz Dozvole, tj. Članka 21. – Obveze pokrivanja, i HT ERONET će, zasigurno, ispuniti uvjete Dozvole po pitanju pokrivanja, a kvalitetom mreže omogućit će svojim korisnicima najbolje usluge na tržištu BiH. Obveza pokrivanja govornim uslugama je 98% putnih pravaca i 90% teritorija za pet godina.

HT ERONET predstavit će i nove ponude i tarife. Što biste izdvojili?

 • Za našeg korisnika želimo samo najbolje. Stoga su nove tarife kreirane u skladu s trendovima tržišta i potrebama korisnika, te će nuditi optimalnu količinu internetskog prometa, ali i minuta razgovora.

Vrlo blisko surađujete i sa Sveučilištem u Mostaru s kojim imate Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije. I na sajmu ste bili uključeni u zajedničke aktivnosti.

 • Tako je. Sudjelovali smo na 2. sveučilišnom gospodarskom forumu o temi – „Digitalna transformacija društva – uloga obrazovanja“. Društvo izvrsnosti, znanja, kompetencija, naš je zajednički cilj.

U sporazum sa Sveučilištem uključen je i naš poslovni partner Ericsson Nikola Tesla, čime su stvoreni kvalitetni formalni okviri za zajedničke projekte i inicijative.

Zajedničkom suradnjom HT ERONET-a, Sveučilišta u Mostaru i Microsofta opremili smo računalnu učionicu na Fakultetu zdravstvenih studija u kojoj je, između ostaloga, smješten i Microsoft Skills Centar. Opremanjem ovoga laboratorija, u okviru Sveučilišta, omogućili smo studentima stjecanje novih i poboljšanje postojećih IT znanja.

U sklopu ovog projekta dio studentske zajednice imao je priliku biti sudionik ovogodišnje Network 9 konferencije u Neumu i na taj način HT ERONET je omogućio studentima dodatno proširenje i obogaćivanje svojih kompetencija. Prošle smo godine pustili i besplatan Wi-Fi za područje kampusa Sveučilišta.

Nadamo se da ćemo u budućnosti realizirati još sličnih zajedničkih projekata što će, u konačnici, rezultirati unaprjeđenjem procesa digitalne transformacije društva u cjelini. Također, dio studenata Odnosa s javnošću Filozofskog fakulteta obavlja praksu u našem Odjelu za korporativne komunikacije.

HT ERONET spreman je i za projekt Smart Cityja…

 • Činjenica je da održivi razvoj i pametne tehnologije postaju važan segment svih strategija i promišljanja o budućem razvoju. Kao dio projekta Smart Cityja čiji je cilj povećanje kvalitete života uz očuvanje resursa i smanjenje troškova, te kako bi gradovi učinkovito i aktivno uključili svoje građane u javni život, HT ERONET je kao temeljne ciljeve postavio: dostupnost brzog i ultra-brzog fiksnog interneta (VDSL, FTTx), radijsko pokrivanje - dostupnost brzog MI-a (4G), suradnja s lokalnom zajednicom, suradnja s akademskom zajednicom. Ovaj projekt HT ERONET može podržati investicijama u infrastrukturu i kroz digitalnu transformaciju, a spreman je implementirati Internet of Things/Smart City tehnološki okvir.

I, za kraj, gosp. Primorac, što HT ERONET, kao jednog od ključnih telekom operatera, izdvaja u odnosu na konkurenciju?

 • Svakako, jedna od primarnih naših prednosti je stalni fokus prema korisniku i ponuda širokog spektra integriranih telekom usluga najviše razine kvalitete. Naravno, sve to uz najpovoljniji odnos prema onome što sam korisnik plaća za takve usluge i proizvode koje nudimo. Upravo takav, jedinstven pristup u ponudi modernih, inovativnih i jednostavnih usluga te uz to – visokokvalitetnih proizvoda, uz samu jednostavnost i prihvatljive cijene, izdvaja nas u odnosu na konkurenciju i čini kompetitivnim na tržištu. Posebno me raduje činjenica da to naši korisnici prepoznaju i istodobno nam ukazuju visoko povjerenje, usprkos velikoj tržišnoj utakmici i tržišnim ograničenjima. Vjerujem da ćemo uspjeti ispuniti sve zacrtane ciljeve i planove, na zadovoljstvo svih naših korisnika i nas samih.

Odjel za korporativne komunikacije

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!