banerRC212

Petak, 08 Ožujak 2019

ANKETA Poslušajte kako Čapljinci obilježavaju Dan žena

Žene diljem svijeta danas obilježavaju Međunarodni dan žena kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola.

Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

U Tonskom prilogu poslušajte što o Danu žena kažu Čapljinci.

GOŠK na teškom ispitu u Zenici a Čapljina u Bihaću, košarkaši i rukometaši favoriti na domaćem terenu

Premijer nogometna liga BiH stigla je do zadnjeg 22-og kola drugog dijela prvenstva, nakon kojeg slijedi treći krug. Pred nogometašima GOŠK-a iz Gabele nakon dva vezana domaća remija i dva gostujuća poraza, teško je gostovanje kod Čelika u Zenici. Gabeljanima su bodovi prijeko potrebni u borbi za opstanak, pa na poraz ne smiju ni pomišljati. Zanimljivo, u prethodne četiri premijerligaške utakmice na Bilinom Polju, GOŠK je pretrpio isto toliko poraza, pa će za prekid tredicije trebati iznimno nadahnuće.
Utakmica Čelik – GOŠK igrat će se u subotu s početkom u 15 sati. Istodobno će početi i susreti, u Biojeljini, Radnik – Zvijezda, zatim u Doboju kod Kaknja, Mladost – Zrinjski, te u Krupi na Vrbasu, Krupa – Tuzla City. Također u subotu, ali od 17,30 sati u Tuzli će igrati Sloboda i Željezničar. Derbi, Široki Brijeg – Sarajevo igrat će se u nedjelju s početkom u 18 sati.
Uoči 22-og kola GOŠK je predzadnji, 11-ti sa 19 bodova. Vodi Sarajevo sa 49 bodova.


Nogometaši Čapljine u 17. kolu Federalne nogometne lige gostuju u Bihaću. Jedinstvo je treće na ljestvici a Čapljina u Bihać putuje s 10 mjesta. Utakmica  Jedinstvo – Čapljina igra se u subotu u 15 sati.


Rukometna akademija Čapljina u okviru 19. kola Rukometne lige Federacije ugostit će Jajace. Utakmica je u subotu u 19:30 u Čapljinskoj gradskoj dvorani.


Košarkaši Čapljine za vikend će igrati zaostalu utakmicu 13. kola protiv košarkaša Viteza. Susret će se odigrati u nedjelju s početkom u 18 sati.


Težak ispit je i pred odbojkašicama Čapljine koje će igrati derbi začelja u Vogošći. Utakmica 16-og kola federalne Superlige odbojkašica, Vogošća – Čapljina igrat će se u nedjelju, 10-og ožujka s početkom u 18 sati.
Ostali parovi 16-og kola, Smeč, Široki Brijeg – Ilijaš, Troglav, Livno – Ilidža, Igman – Alipašino Polje, te u derbiju u Sarajevu, Novi Grad – Mostar.


 

  • Objavljeno u Sport

Obnova Starog mosta u Klepcima: Smokva i raslinje ugrozili pola milenija starog ljepotana

   Na čapljinskom području devet je lokaliteta proglašeno nacionalnim dobrima, među njima je i most na Bregavi izgrađen 1517. godine, vjerojatno na mjestu gdje se u prošlosti nalazila neka slična građevina iz rimskog doba. Podsjećamo, odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 21-og do 27-og siječnja 2003. godine povijesna građevina Most u Klepcima, kraj Čapljine, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Međutim, manje više svi vape za obnovom. Kad se već indolentnim pokazalo Povjerenstvo, inicijativu je preuzela općina Čapljina uradivši Projekt hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na starom mostu u Kleocima, za što je suglasnost dao Zavode za zaštitu spomenika. Radovi su u tijeku, a projekt financira Federalno ministarstvo kulture i sporta.

   Radove izvodi tvrtka „Neimar” iz Sarajeva. Inženjer arhitekture Ensar Mulaomerović voditelj radova na njezinim radilištima, govoreći djelatnosti tvrtke i obnovi mosta u Klepcima, kaže:

   „Firma Neimar prvenstveno se bavi restauracijom i zaštitom kulturno-historijske baštine BiH, poput mosta u Klepcima. Dobili smo ugovor o nužnoj sanaciji mosta, odnosno zaštiti od daljeg propadanja. To znači da se u ovoj fazi neće raditi kompletna obnova mosta nego samo nužna sanacija za koju su osigurana sredstva. Iz konstrukcije će se izvaditi raslinje, sanirati luk, a zaštitit će se i gornja razina mosta od propadanja“, kaže Mulaomerovićkoji na konstataciju da su dosadašnji radovi pokazali kako će oko mosta biti puno više posla nego što se to u prvi mah mislilo, nastavlja:

   „Projektanti koji su radili na projektu sanacije mosta, nisu mogli dovoljno dobro sagledati o kojoj razini propadanja se radi. Sada kada smo očistili okoliš, uzvodno i nizvodno, vidi se da ima dosta više radova. Mi ćemo se uklopiti u sredstva koja su predviđena, te uraditi ono što je najhitnije, da bi se spriječilo dalje propadanje mosta“, naglašava Mulaomerović.

   Nužna sanacija dat će priliku da se nastavi potraga za donatorima, jer je čišćenje pokazalo da je most puno veća građevina nego što se to mislilo. Naime, most sa sjeverne strane ima tri razine potpornih zidova koji izrastaju iz korita Bregave, što je otkrilo njegovo čišćenje, odnosno bez obzira na skromnu širinu luka ovaj 502 godine stari most je masivnija građevina nego što se to u prvi mah mislilo.

   Prema zapisima most na tom mjestu dao je izgraditi Mustafa-beg 1517-te godine. Za pretpostaviti je da su graditelji – kamenoklesari, bili s juga Hercegovine ili dubrovačkog područja. Putopisac Evlija Čelebija prešao je preko njega 1664. godine i zabilježio da je na jedan svod. Izgleda da ga je temeljito opravio Počiteljac Ibrahim-aga, pa neki most nazivaju Šišman Ibrahim-pašinim, a navodno je na mostu bila uklesana i godina 1668.

   Raspon luka mosta je 17,5 metara, a sami most svojom izvedbom dosta podsjeća na čuveni Stari most u Mostaru, a od mostarskog je stariji pedesetak godina. Naravno, obnovljeni most, poput restaurirane rimske vile rustice Mogorjelo, bio bio bi jedan od bisera u kruni arheološkog blaga čapljinske općine, pa je svaki pomak u smjeru njegove sanacije dobro došao.

 

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!