banerRC212

Utorak, 26 Ožujak 2019

Hercegovci kaskaju u pakiranju maslinovih ulja, a posebice u preradi maslina za Dalmacijom, Istrom i Slovenijom

   Treća večer 21. Manifestacije maslinara u uljara Noćnjak, lijepo je ocrtala razliku u toj oblasti, između Hercegovine, te Dalmacije, a posebice Istre i Slovenije. Naime, dok su na večeri svečanog uručenja otvorenih maslinovih ulja iako brojčano relativno skromno zastupljeni, Hercegovci blistali, uz ostalo ulje čapljinske tvrtke OLIVA d. o. o. proglašeno je šampionom, na svečanosti uručenja priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovog ulja, te proizvoda od masline, bili su prisutni samo u trgovima. U konkurenciji 105 pakovina i 44 proizvoda od masline, zlatne medalje za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja, dobila su samo dvojica Ljubušaka – Jure Sušac iz Cerna i Dragan Mikulić iz Radišića. Pomno smo pratili, treće večeri po nagradama su nas prešišali i Crnogorci, regija Ulcinja, a posebice Slovenci čije maslinarsko područje nije veće od južnohercegovačkog. Zaključak, za sada prodajemo kvalitetnu sirovinu, odnosno ulje, ali vrlo brzo Hercegovina mora ići dalje kako bi se uključila u modernije trendove.

  Inače, svečanim uručenjem priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinova ulja i proizvoda od masline, praktično je završen 21. Noćnjak, koji je u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i u suorganizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, održan u hotelu „Grand” u Neumu. Ovogodišnji šampion za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja sorte oblica je OPG Matijašić Zamask u Istri, dok je šampion za izgled pakovine maslinova ulja Lintar poljoprivredno-braniteljska zadruga Kaštel Šućurac.

   Osim šampiona odlukom stručno-ocjenjivačkog povjerenstva, dodijeljena su i priznanja za monosortno ekstra djevičansko ulje sorte leccino obrtu za uzgoj maslina Magram, vlasnika Nikole Bodiša iz Pule, dok je priznanje za višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje premium intenso sljubljenih sorti pripalo OPG-u Brist d.o.o.o. – Silvano Puhar iz Vodnjana također u Istri.

   Uglavnom, priznanja su šetala priobaljem od Ulcinja do Pirana, a samo dva istina zlatna, skoknula su do Hercegovine. Marijana Petir hrvatska eurozastupnica dobila je priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebice maslinarstva i uljarstva. Zahvaljujući na priznanju Petir je istaknula da je najdraže dobiti priznanje u vlastitoj Domovini. Posebice je naglasila dobru suradnju sa Zadružnim savezom Dalmacije. Osvrćući se na primjedbe maslinara na nelojalnu konkurenciju patvorenih ulja na tržištu, Petir je naglasila da je potrebno provjeravati maslinovo ulje na tržištu kako bi se utvrdilo odgovara li stvarno stanje kvalitete napisanom na deklaraciji. Eurozastupnica je podcrtala da će u tom smjeru EU Komisija provesti prilagodbe zakonodavstva kojom bi se trebala ograničiti prodaja patvorenih ulja na tržištu.

   Dakle, uz nagrade za pakiranje maslinovih ulja, dodijeljen je i niz nagrada za proizvode od maslina, uz ostalo s bademima, ribom, hobotnicom itd., zatim sapuni, kreme, proizvodi od maslinovog drva… U top deset najboljih ušlo je sedam proizvođača od kojih su neki imali i više od jedne nagrade, a to su: OPG Josip Kulaš Polača, Magran obrt za uzgoj maslina, Brist OPG Silvano Puhar Vodnjan (dva proizvoda), OPG Matijašić Zamask, Marijan Jericio Kojsko, Slovenija (tri zlatna proizvoda), Poljoprivredna zadruga Maslina i vino Polača i Franc Morgan, Slovenija.

   Svečanost uručenja nagrada i priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka, imala je svoj uvod studijski obilazak uz praktično maslinarstvo pa su tako posjetili Franjevački samostan na Humcu, razgledali muzej i Galeriju Majka, a potom obišli maslinik i uljaru Dragana Mikulića, na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog. Valja reći da su mnogi maslinari priznali da nešto slično nisu vidjeli. Koliko je Noćnjak moćna manifestacija upravo se vidjelo po koloni od čak šest autobusa i pedesetak osbnih vozila koja su prošetala Hercegovinom. Posjet unutrašnjosti Hercegovine završen je obilaskom Podruma Andrija u Paoči kod Čitluka.

   Ovogodišnji Noćnjak završio je izletom na Komarnu i degustacijom maslinovih ulja s Noćnjaka i vina Vinarije Terra Madre, te obilaskom maslinika i vinograda.

Mate Grubišić predsjednik boćarskog saveza BiH: "Od jeseni prelazimo na sustav natjecanja jesen-proljeće“

   Sa lijepim proljetnim danima 'bude' se i bosanskohercegovački boćari. Na nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora uz sumiranje rezultata prošle sezone, udarene su konture nove, a tu su i neke za bh. boćanje krucijalne novine. Sumirajući zaključke Mate Grubišić, predsjednik Boćarskog saveza BiH kaže:

   „Ostao je isti broj klubova u sustavu natjecanja, devet, pa će se kao i prošle godine ligaški dio prvenstva igrati u dvije skupine nakon čega slijedi doigravanje. Iako smo se nadali da će se neki od klubova koji su zamrznuli aktivnosti aktivirati do toga nije došlo, ali smo zadovoljni da nije bilo osipanja. To nam je potvrda da smo u prošloj godini dobro radili“, naglašava predsjednik Grubišić, te dodaje:

   „Bilo je kontakata s nekoliko potencijalnih klubova, čak i u nekim novim sredinama kao što je Bugojno, ali očito da za to treba vremena, ne može rediti preko noći. Imamo tri, četiri kluba koja su pred aktiviranjem, nadam se da će nam se neki od njih, priključiti od iduće sezone. Posebice smo zadovoljni da iza sezone nema repova, računi su izmireni, sudjelovali smo na najvećim međunarodnim natjecanjima, pa smo shodno tome donijeli i neke odluke u pogledu termina održavanja prvenstva.“

   -Koje su to novine, ili novina?

   -Od ove godine, odnosno od jeseni, prelazimo na sustav natjecanja jesen – proljeće, kao što je to i u većini sportova. Dakle, od 19/20 sezone slijedi velika novina, na koju smo se odlučili prateći druge zemlje. Hrvatska je primjerice, na taj sustav prešla prije nekoliko godina. Mi doduše nemamo dovoljno dvorana, ali ćemo za to startati s prvim dijelom sezone ranije, dok je toplije, a nastavit ćemo u travnju, kako bi izbjegli hladnoću“, naglašava predsjednik Grubišić.

   Od predsjednika Grubišića doznali smo tako da će naredno prvenstvo biti ubrzano, završit će početkom ljeta, pa će se tijekom ljeta klubovi pripremiti za jesenski početak nove sezone. Dakle, kad je o boćanju riječ ova sezona bit će prebukirana. Uz prelazak na novi sustav predsjednik Grubišić izražava nadu da će se osigurati sredstva i za međunarodne nastupe kako sudjelovanje klubova u europskim kupovima tako i sudjelovanje reprezentacije na svjetskom juniorskom i seniorskom prvenstvu Europe.

  • Objavljeno u Sport

Proljetna ćirina biciklijada umjesto 'ćirina' brektanja u znaku pedala

   Turistička organizacija „Čapljinka” u povodu kalendarskog početka proljeća, organizirala je Proljetnu ćirinu biciklijadu. Odziv je bio mimo očekivanja pa je na trasi dugoj 25 kilometara sudjelovalo 35 biciklista iz Čapljine, Ljubuškog i Metkovića. Najmlađi biciklist iz Metkovića, imao je samo šest godina!

   Zanimljivo, biciklisti su krenuli s trga ispred općine Čapljina, gdje se nekada nalazilo kolodvorsko zdanje, na koje su kao uspomena ostala četiri platana, a zatim se kroz grad i naselje Struge stigli do stare željezničke postaje, nekadašnjeg raskrižja na uskotračnoj pruzi, Gabele. Tu su se upoznali s poviješću toga zdanja, a zatim preko mosta Tersana, kuda je nekada brektao i ćiro, te mosta preko rijeke Krupe, stigli do magistrale M – 17, pa se kroz Višiće, Čeljevo i Gnjilišta uputili Prema parku prirode Hutovo blato. Poslije odmora i okrijepe, posjetili su Pravoslavni hram u obližnjim Prebilovcima, a nakon toga i 502 godine starim most na Bregavi. Završnica je bila vožnja kroz Čapljinu do rimske vile rustice „Mogorjelo”.

   „Cilj održavanja proljetne biciklijade je promocija zdravog načina života, Ćirine rute – nekadašnje uskotračne željezničke pruge i upoznavanje kulturnog naslijeđa općine Čapljina”, kazala je Katja Stojić tajnica Turističke organizacije „Čapljinka” dodajući da je - staza bila pretežno ravničarska, osim uspona u Prebilovcima, te da su je svi uključujući i one najmlađe, članove biciklističkog kluba iz Metkovića bez problema savladali.

U četvrtak 4. travnja u Čapljini: Priča o gangi u kinu Mogorjelo

   U organizaciji Hrvatskog kulturno – umjetničkog društva „Zora” Struge – Gorica, u Čapljini će se 4-og travnja, održati promocija knjige „Ganga – s izvora glas”, čiji je autor Jure Miloš iz Gruda. Predstavljanje knjige održat će se u kinu Mogorjelo.

   Iz HKUD „Zora” pozivaju sve poklonike autentične hercegovačke pjesme, da im se priključe na 'priči' o gangi. Ulaz je slobodan, a program će početi u 20 sati.

U prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi prikupljene 54 doze

U Čapljini je održana prva akcija darivanja krvi u 2019. godini. Akciju je organizirao Crveni križ općine Čapljina u suradnji s Odjelom za transfuziologiju SKB Mostar. Akciji se odazvalo 65-tero darovatelja, prikupljene su 54 doze krvi. Sljedeća akcija darivanja krvi u Čapljini upriličit će se polovinom travnja.

Po završetku akcije razgovarali smo s doktoricom i darovateljima, prilog možete poslušati u tonskom zapisu.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!