banerRC212

Ponedjeljak, 25 Ožujak 2019

Turizam u Hercegovini – ostvarenja i nade: Veliki pad talijanskih turista, Poljaci slabi vanpansionski potrošači, nada su Kinezi

   Dok traje turistička sezona iz hercegovačkih turističkih središta uobičajenu su pozitivne vijesti, koje govore o invaziji turista i slično. Kako se bliži kraj godine optimizam se stišava, a kada se objave statistički podaci onda se dobije posve druga slika, ali to je već dobro poznata priča o sivoj zoni u turizmu. Zanimljivo u jeku prošle sezone iz Turističkog klastera Hercegovina su upozoravali da nije došlo do povećanja broja gostiju nego je u pitanju njihovo urednije prijavljivanje. Shodno tom stajalištu Stipu Primorca, predsjednika Turističkog klastera „Hercegovina“ zamolili smo za ocjenu prošle sezone:

   „Neki naši turistički krugovi friziraju podatke, ali smo mi u Klasteru baratali realnim pokazateljima, činjenica govore da porasta u prošloj sezoni nije bilo, dapače, govoreći uistinu onako kako je bilo, moramo priznati, značajan pad gostiju s talijanskog tržišta, naglasak je naravno na Međugorje kad su u pitanju Talijani. Posljedica je to vjerojatno recesije, ali i nedefiniranog stajališta Crkve prema ukazanjima u Međugorju, tako da se nakon dugog niza godina osjetio znatan pad Talijana. Prethodnih godina taj trend bio je lagan, a u prošloj godini znatan. Gledajući iz kuta Međugorja vodeći gosti bili su Poljaci, što apsolutno nije dobro, iz razloga što su oni slabi vanpansionski potrošači. Tako ukupno gledajući sezona nije bila na razini prethodnih, što znači da je jedan broj hotelijera poslovao u minusu.

   -To su za javnost nova saznanja, Klaster sa svojim članicama pokriva područje od Kupresa do Trebinja, je li se na cijelom tom prostoru događalo nešto slično?

   -Kad pogledamo samo iz kuta Turističkog klastera Hercegovina, ipak se tu radi o respektabilnim objektima, koji imaju uhodane biznise, agencije s kojim stalno surađuju i stabilan dolazak gostiju, pa se mi unutar Klastera, ne možemo žaliti na pad. Činjenica je da smo svi manje - više, dobro radili od Kupresa pa do Neuma. Ljetna sezona bila je dosta dobra, zima je na Kupresu prošla jako dobro. S obzirom na nove sadržaje u sportskom smislu koji se rade na Kupresu, procjena za naredno razdoblje su - još bolje poslovanje.

   Dakle, ukupno gledajući mi iz Turističkog klastera možemo biti zadovoljni sezonom, otvaraju se i neka nova tržišta, imali smo blagi porast gostiju iz Kine, kod nas blagi, a šire gledajući na regiju Sarajeva znatan porast što je posljedica uvođenja bezviznog režima za Kineze. Najave za ovu godinu s kineskog tržišta dosta su dobre, tako da je to možda jedna niša u kojoj svi možemo naći jedan dio kolača za sebe“, zaključuje predsjednik Primorac.

   Turistički klaster „Hercegovina“ trenutačno ima 32 članice. Inače, članice Klastera ne mogu biti tvrtke koje negativno posluju, odnosno subjekti čija je bruto bilanca negativna. Prema tome, turistički rekordi o kojima se govorilo u Sarajevskoj županiji i nekim drugim područjima BiH, ne vrijede za Hercegovinu kao cjelinu, gdje se turizam svodi na Mostar, Međugorje i Neum, te vodopad Kravice kod Ljubuškog, kao izletničku destinaciju. Čapljina privremenim zatvaranjem hotela „Mogorjelo“ zbog promjene vlasničke strukture, te Stolac koji uopće nema hotelskih smještajnih kapaciteta, unatoč bogatoj kulturno - povijesnoj i prirodnoj baštini ne mogu očekivati nikakva čuda u turizmu. Slično je i u nekim općinama istočne, pa i zapadne Hercegovine, što znači da će turizam u zemlji Hercegovoj, kao cjelini, još čekati bolje dane.

D. Musa

Čapljinci nazočili na prijemu kod predsjednice Republike Hrvatske

Nikica Martinović "bila je to odlična prilika za promociju naše tradiciske kulture"

Predsjednica Republike Hrvatske upriličila Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine na kojem su nazočili i Čapljinci. Nikica Martibnović i članovi udruge "Hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH" u Hrvatskoj ostvarili brojne kontakte s eminentnim kulturno umjetničkim festivalima. Više u tonskom prilogu...

Koncertom HPGD "Zoranić" iz Zadra završena manifestacija "Dani sjećanja"

U crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini, u organizaciji "Akademije" održan je koncert Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva "Zoranić" iz Zadra.

Događaj je otvorio mješoviti zbor "Svetog Franje Asiškog" uz vodstvo Gabrijele Glavinić. Uslijedio je nastup zbora "Zoranić" koji je uz dirigentsko vodstvo Tomislava Košte otpjevao 10 pjesama. Publika je burnim pljeskom nagradila svaku izvedbu, a najviše ih se dojmila "Galiotova pesan" autora Igora Kuljerića, kako je istaknuo dirigent Košta, s tom pjesmom su osvojili više nagrada na zborovskim natjecanjima.

Nastupom zborova završena je manifestacija "Dani sjećanja" 2019. tijekom koje su Čapljinci mogli uživati u raznovrsnim kulturnim događajima. No, iako je manifestacija završena, kako naglašava fra Mile Vlašić voditelj COK "Akademija", zanimljivi kulturni događaji se i dalje nastavljaju, te već u subotu, 30. ožujka, Akademija će ugostiti mlade violiniste iz Hercegovine.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!