banerRC212

Petak, 22 Ožujak 2019

OŠ Vladimira Pavlovića u Čapljini vrši upis učenika u prvi razred

Osnovna škola Vladimira Pavlovića u Čapljini vrši upis učenika u prvi razred.

Djeca koja su od 1. ožujka tekuće godine navršili pet i pol godina upisuju se u prvi razred u školskoj 2019./2020. godini. Redovni upisnici rođeni od 1.9.2012. do 1.9.2013. godine.

Liječnički pregled djece je u Domu zdravlja Čapljina uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu prema sljedećem rasporedu:

- 25.3. u 11: 00 sati – PŠ Zvirovići, Prćavci, Šurmanci i Gabela.

- 26.3. u 11:00 sati – PŠ Struge-Gorica, Trebižat, Gabela Polje i Počitelj.

- 27.3. u 11:00 sati – Matična škola (prezimena A-F).

- 28.3. u 11:00 sati – Matična škola (prezimena G – NJ).

- 29.03 u 11:00 sati –Matična škola (prezimena O-Ž).

Nakon obavljenog liječničkog pregleda upisi su istog dana u pedagoškoj službi škole.

Potrebno je priložiti potvrdu pedijatra, rodni list (ovjerena kopija), i potvrdu o prebivalištu djeteta.

U Neumu je otvorena manifestacija "Noćnjak" - Kad su masline u pitanju i Hercegovci konja za trku imaju

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u Neumu je, otvorena 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019., koja je svoj uvodni dio počekom ožujka, imala u Splitu. Specifičnost ovogodišnje manifestacije je da se po prvi puta održava u dvije države – Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Na početku programa Lordan Ljubenkov predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije uz kraće obraćanje, zahvalio je svima koji su poduprli 21-vo izdanje Noćnjaka. Predsjednik Ljubenkov je uz ostalo istaknuo je dobru suradnju s Hercegovačko-neretvanskom i Zapadno-hercegovačkom županijom, te Ministarstvima poljoprivrede i Regionalnog razvoja Republike Hrvatske, a posebice je pozdravio goste iz Slovenije, te Bara i Ulcinja u Crnoj Gori.

Nakon predsjednika Ljubenkova okupljenima su se obratili prof. dr. Marko Ivanković ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, glavnog suorganizatora manifestacije, pa dr. Živko Matuško, načelnik općine Neum. Skupu su se obratili, uz Kolindu Grabar Kitarović predsjednicu Hrvatske, visoki pokrovitelji - Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanske i Zdenko Ćosić, premijer Vlade Zapadno-hercegovačke županije i drugi. 21-vi po redu Noćnjak, otvorio je Krešimir Ivančić izaslanik Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede R. Hrvatske.

Potom je slijedila dodjela priznanja. Prvo priznanje „Don Frano Ivanišević“ za unapređenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje, posebno maslinarstva i uljarstva dobila je Družba Školske sestre franjevke Krista kralja – Provincija Svete obitelji u Hercegovini. Priznanje uljarskooj zadruzi za 2018. godinu pripalo je udruzi „Hercegovački plodovi Mediterana iz Stoca, te PZ Pakoška, Paskoštane. Priznanje „Joško Niskota“ za uzorne maslinare dobili su Josip Matić Lolo i Pero Matić – Kapetan, maslinari iz Broćanca u neumskoj općini, Slavko Ramljak maslinar iz Čapljine i Dragan Mikulić, maslinar iz Ljubuškog. Priznanje zlatna amfora ponijele su Hercegovačko-neretvanska i Zapadno-hercegovačka županija.

Priznanja je dobio i veći broj zaslužnih iz R. Hrvaceke, pa je tako doc. dr. sc. Mario Bjeliš dobio priznanje „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu. Dr. sc. Sandri Petričević pripalo je priznanje „Branko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu. Hrvatskoj eurozastupnici Marijani Petir, pripalo je priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede, posebice maslinarstva i uljarstva. Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d'oliva dobio je Milorad Dragobratović iz Ploča, dok je Zlatno pero Noćnjaka za promociju uljarstva, maslinarstva i zadrugarstva, dobila kolegica Meri Šilović iz Splita.

Danas, petak 23-eg ožujka, na programu studijski obilazak uz praktično maslinarstvo, Sudionici Noćnjaka smješteni u Grand hotelu u Neumu, posjetit će Franjevački samostan na Humcu, razgledati muzej i Galeriju Majka, nakon čega slijedi obilazak maslinika Dragana Mikulića, najvećeg u BiH, na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog. Uz obilazak maslinika i uljare, obavit će se i praktična prezentacija strojeva i opreme tvrtke Poljopromet d. o. o. Metković. Posjet unutrašnjosti hercegovine završit će obilaskom Podruma Andrija u Paoči kod Čitluka. Program će završiti u hotelu Grand svečanim uručivanjem priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovog ulja i proizvoda od masline uz proglašenje šampiona.

Ovogodišnji Noćnjak završava ju nedjelju izletom na Komarnu i degustacijom maslinovih ulja s Noćnjaka i vina Vinarije Terra Madre, te obilazak maslinika i vinograda.

 

Na Veletržnici u Tasovčićima cijena zimskog kupusa dostigla 2 marke

 Zanimljiva kretanja cijena voća i povrća u na veletržnici u Tasovčićima, u prvom redu zimskog kupusa čija je cijena dostigla 1,8 do 2 KM, ponuda je mala narodski kazano – lučem se traži. Drži se i mladi kupus čija je cijena 1,5 do 2 KM. Uz kupus od pregleda cijena prošlog petka, skuplji su karfiol 1,5 do 1,8 KM, brokule 3 do 3,5 KM, crveni luk 2,7 do 3 KM domaći, a 1,3 KM austrijski pa do 1,8 KM egipatski. Mali pomak cijena zabilježili smo i kod blitve 1 do 1,2 KM, te špinata 1 do 1,5 KM za kilogram.

Značajno su pojeftinila dva artikla peršin i celer čija se cijena sa 3 do 5 KM prošlog, spustila na 2,5 do 3 KM prvog proljetnog petka u ovoj godini. Jeftinija je i mrkva 0,8 do 1 KM, pa raštika 2 do 3 KM zelena salata 1 do 1,5 KM. Jeftiniji je još i mladi luki – pera, čija je nova cijena 2,5 do 3 KM.

Cijene na razini barometra od prošlog tjedna zadržali su – krumpiri, uglavnom nevesinjski, 0,8 do 1 KM, kelj 1 do 1,5 KM, kupus pupčar 2 do 2,5 KM, prasa 2 do 3 KM, cikla 0,7 do 1 KM, te bijeli luk 5 do 6 KM rijetki domaći, odnosno 8 do 10 KM ispred Veletržnice, iz Nevesinja i Berkovića, dok je uvozni kineski 3 do 4 KM. Repa i rodokva su 1,5 KM, a najskuplje povrće je hren kad ga ima, cijeni se od 10 do 12 KM.

Paleta domaćeg voća znatno je skromnija od povrća, rijetke smokve su 4 do 6 KM, jabuke i dalje 0,50 do 1,10 KM, uvozne do 1,5 KM. Orasi u ljusci su 4 do 5, dok je jezgra domaćih oraha od 14 do 17 KM. Sve navedene cijene su na veliko.

Lijep dan prilaz veletržnici nakrcao je robom i ljudima. Shodno razdoblju godine drva je manja, a stajskog gnojiva više. Vreća stajskog gnojiva je pet KM, a kubik 50 do 60 KM. Kočići za rajčice i mahune su 0,50 KM komad, a bilećki kamen za oblaganje 25 KM prostorni metar. Presadnice imaju standardnu cijenu, koja se kreće od 0,10 KM zelena salata, peršin i celer, 0,20 je domaća i njemačka raštika, kupus i ostale kupusnjače su po 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena 0,30, a hibridnog 0,50 KM, krastavci i tikvice su također 0,50 KM itd. Riba se nudila na sedam štandova, riječna babuške i peškelji bila je 3 KM, somići i srdela 6 KM, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 KM. Morska riba – mol i trilja bile su 10 KM za kilogram, jegulja uobičajenih 40 KM za kilogram. Mliječni proizvodi – uglavnom sir, prodavali su se na četiri štanda. Mladi sir bio je uobičajenih 4 do 6 maraka, kravlji 8 do 10 KM, miješani ovčji/kravlji 10 do 12 KM, suhi ovčji iz Podveležja bio je 14 do 15 KM, suhi ovčji sir s Morina 18, a sa Zelengore bio je najskuplji 20 KM i koliko smo vidjeli po mješini najbolje se prodaje. Kajmak se cijenio 14 do 16 KM, a ovčji loj 5 KM. Heljdino brašno bilo je 4 do 5 KM, domaće ražovo i pšenično brašno bilo je 1,5 KM za kilogram. Domaća jaja 0,30 KM itd.

Na kraju ističemo, da su se s velikim zakašnjenjem pojavile su se i kuke, cijena 2 do 3 marke za vezicu.

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!