banerRC212

Četvrtak, 21 Ožujak 2019

AUDIO Načelnik Čapljine, povodom Dana osoba s down sindromom, priredio prijem za članiove udruge Cvijet i radionice Betlehem

21. ožujak obilježava se kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Navedeni datum je izabran kako bi simbolično označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju 21. kromosoma, tim povdom načelnik općine Čapljina tradicionalno se druži sa štićenicima udruge Cvijet i radionice Betlehem, u tonskom zapisu poslušajte prilog s prijema.


Obilježavanje Dana osoba s Down sindromom u Čapljini nastavit će se i u subotu, kada će osobe koje imaju "jedan kromoson više" sudjelovati u akciji „I mi to možemo“ u sklopu koje će od 10:00 do 14:00 sati posluživati goste caffe bara „Craft“.


Manifestacija maslinara i uljara "Noćnjak" od četvrtka do subote u Neumu

   Nakon uvodnog dijela u Splitu, 21. međunarodna manifestacija maslinara i uljara „Noćnjak” u danas, 21-og ožujka, seli u Neum. Program će se održati u hotelu „Grand”, a počet će u 16 sati, obilaskom sajma opreme, alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo. Slijedi izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline s degustacijom. Za 18 sati planirano je svečano otvaranje manifestacije uz dodjelu osobnih i kolektivnih priznanja.

   U petak, 22-og ožujka s početkom u 9 sati, slijede izlaganja o maslinarstvu i uljarstvu uz uz predstavljanje projekata i inovacija, zatim znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu i slično. Uglavnom, bit će to cjelodnevni program s tridesetak izlaganja. U subotu, 23-eg ožujka, slijedi studijski obilazak uz praktično maslinarstvo. Sudionici 21-ve po redu manifestacije „Noćnjak” obići će muzej i galeriju Franjevačkog samostana na Humcu, a zatim maslinik Dragana Mikulića na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog, najveći u BiH.

   Studijski obilazak završit će obilaskom podruma „Andrija” u Paoči kod Čitluka. Završnica će se održati u hotelu „Grand” u Neumu, a bit će to svečano uručenje priznanja za kvalitetu i izgled PAKOVINA maslinovog ulja i PROIZVODA OD MASLINA uz proglašenje šampiona.

    Posebice zanimljiv je podatak da se ovogodišnji „Noćnjak” po prvi puta, održava na teritoriju dvije države – Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a rezultat je višegodišnje suradnje Zadružnog saveza Dalmacije i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, kao i iskazane želje samih maslinara i uljara.

   Ocjenjivanje – maslinovih ulja i drugih proizvoda od maslina, održano je tijekom siječnja i veljače u Splitu. Inače, sam pojam Noćnjak, uvriježen je u Dalmaciji za prvo ulje koje se preko noći iscijedi iz maslina, kada su se masline prerađivale na tradicionalni način.

Kraju se bliže muke vozača na magistrali kroz Tasovčiće

   Za vozače lijepu vijest doznali smo od radnika HP Investinga koje smo zatekli na radilištu, mosta preko rijeke Bregave, na magistrali M – 17. Naime, za danas, 21-og ožujka, najavljeno je asfaltiranje oba kolnička traka. To će svakako otežavati prometovanje u četvrtak, ali će se time definitivno završiti obnova kolnika. Valja reći da je uz obnovu kolničkog traka i njegove podloge, te ograde biti osigurana odvodnja i prečišćavanje vode s mosta, koja će se tek onda ispuštati u Bregavu. Međutim, asfaltiranjem kolnika neće biti okončani radovi jer još predstoji uređenje okoliša mosta. Uglavnom, most bi se mogao završiti u planiranom roku od 120 dana. Taj rok istječe 27-og ožujka.

   Za razliku od mosta, očito je da će radovi na kružnom toku u Tasovčićima biti prolongirani. Prema najavama rok završetka je 25-ti ožujak, a kako trenutačno stvari stoje bit će dobro ako se posao završi i do sredine travnja. Podsjećamo, vrijednost projekta je 1,057 milijuna s PDV-om, a sredstva za uređenje kružnog toka, osigurala je Svjetska banka. Investitor su Ceste Federacije, a izvođač radova također, HP Investing iz Mostara.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!