banerRC212

Ponedjeljak, 04 Veljača 2019

Čapljinski pčelari zadovoljni sezonom, investicijama, brine ih jedino Pravilnik za pčelarstvo

Dobar odziv prvi je dojam s redovite godišnje izvještajne skupštine Udruge pčelara „Pčela“ Čapljina. Na godišnju sesiju pristiglo je stotinjak članova i gostiju, pa je samim time iskazano priznanje radu udruge. Izvješće o radu od protekle skupštine, nepunih godinu dana, podnio je Slaven Cvitanović predsjednik Udruge. Prethodno su uz protokolarna riješena i određena kadrovska pitanja, pa je tako za rizničara udruge izabran Ante Petrović, dok je Upravni odbor proširen sa tri na pet članova.
Financijsko izvješće do potankosti obrazložio je Filip Cvitakovića. Uglavnom zahvaljujući prihodu od članarine 3.805 KM, pomoći općine 10.000 KM i Županije 20.000 KM, čapljinska pčelarska udruga uspjela je privesti kraju i investiciju u pogon za proizvodnju voska za kojeg je USAID odobrio više od 63.000 KM. Predsjednik Cvitanović je najavio da bi pogon trebao proraditi do konca veljače. Skupština je usvojila i cjenik, za članove udruge cijena će biti 1,5 KM po kilogramu, a za ostale 2 KM.
Procijenjeno je da je za pčelare prošla godina bila medonosna, dobiveni su i poticaji, ali im na ruku ne ide usvojeni Pravilnik za pčelarstvo koji pčelarima donosi niz teškoća i nedorečenosti. Na tu temu izlagao je agronom Zvonko Barišić, savjetnik za stočarstvo u Zavodu za poljoprivredu Zapadno-hercegovačka županije. Primjerice, prema tom pravilniku pčelinjak može biti pedesetak metara od dječjeg vrtića, ali mora biti bar dvjesto metara od drugog pčelinjaka i slično.
Uz nadu da će u dogledno vrijeme i taj problem riješiti, čapljinski pčelari su svoj godišnji skup zaključili druženjem.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!