banerRC212

Utorak, 26 Veljača 2019

U Čapljini ekspanzija stanogradnje gradi se oko 200 novih stanova

 Ekspanzija u oblasti stanogradnje jedna je od tema koje u Čapljini, skreću pozornost javnosti. Tome u prilog govori  nekoliko zadnjih godina izgrađenih stambeno-poslovnih zgrada, te gradnja dvije stambene zgrade u Pelinama, uz Neretvu, te nekoliko manjih stambenih objekata u zapadnom dijelu grada.   Ekspanzija u oblasti stanogradnje jedna je od tema koje u Čapljini, skreću pozornost javnosti. Tome u prilog govori  nekoliko zadnjih godina izgrađenih stambeno-poslovnih zgrada, te gradnja dvije stambene zgrade u Pelinama, uz Neretvu, te nekoliko manjih stambenih objekata u zapadnom dijelu grada.   „Trenutno radimo 81 stan, 46 podzemnih garaža i pet poslovnih prostora, od toga smo prodali ili dogovorili oko 20 posto“, ističe Dragan Knežević suvlasnik tvrtke D.D. Gradnja koja je jedan od investitora, te pojašnjava:   „Nije to baš kako se priča, završiš stan, a kupci čekaju na stubama, ali se nadamo da ćemo u roku od dvije - tri godine prodati većinu stanova. Trenutnom izgradnjom ovih 200 stanova u Čapljini, mislim da će se zadovoljiti potreba za u narednih pet, šest godina“, konstatira Knežević, te ističe:   „Kvaliteta gradnje je na vrhunskoj razini, ugrađujemo vrhunske materijale i opremu“, te dodaje:   „Ekonomski gledano u odnosu na druge gradove, u Čapljini nije najbolje ulagati, zbog cijene 'kvadrata'. Međutim, dugoročno gledano ulaganje isplativo, jer otvaraju se nova radna mjesta, potiče razvoj drugih gospodarskih grana... Izravno ili neizravno kupovinom stanova mladi bračni parovi ostaju, jer Čapljina je uistinu najljepši grad za življenje u okruženju. Gradnja zagrada je višestruki interes, počevši od nas investitora, naših uposlenika, grada, pa do samih kupaca koji dobiju uistinu dobru cijenu u odnosu na druge gradove.“   -Na upit – tko su kupci Dragan Knežević, suvlasnik tvrtke D.D. Gradnja, kaže:   -Za kupnju stanova uglavnom se odlučuju mladi ljudi iz Čapljine i okolnih mjesta, nešto dijaspora, pojedinci iz srednje Bosne i povratnici u rodni grad, dakle klijentela je različita, ali pretežito su to mladi.“   Potvrdu o gradnji novih 146 stanova u Pelinama dobili smo od Irene Bakalar Bulum pomoćnice načelnika za urbanizam i graditeljstvo. Uz dvije novogradnje u tom djelu upravo se useljava nedavno završena zgrada. Dva stambena objekta s 22 stana grade se uz željezničku prugu, a manje stambene jedinice podižu se i u naselju Vile, također u zapadnom dijelu grada. Ukupni dojam o pravom stambenom bumu upotpunjuje podatak kojeg smo doznali od Darka Šimovića pomoćnika načelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove o prodaji lokacija u prigradskom naselju Grabovine, na lokalitetu Poligon. U dva navrata naprosto su „planule” 72 lokacije, a pored Čapljinaca kupci su žitelji okolnih općina. 

Teško je precizno odgovoriti na upit – što je uzrok ekspanziji stanogradnje na području Čapljine. Uz konstataciju Dragana Kneževića suvlasnika tvrtke DD Graditeljstvo da su kupci uglavnom mlađi ljudi, odnosno najčešće mladi bračni, što upućuje na otklon od tradicionalnog načina života, više generacija u obiteljskim kućama, pa činjenice da se u samoj Čapljini sve do početka ovoga desetljeća malo ulagalo u stanogradnju, urbanističkog sklada, pa do činjenice koje smo radeći na temi usput doznali da neka naselja poput po broju stanovnika najvećih Višića, jednostavno nemaju prostora za širenje, odnosno gradnju novih kuća i slično. Uglavnom, s novo započetim objektima, te prodanim lokacijama Čapljina bi u dogledno vrijeme mogla dostići brojku od 10.000 stanovnika.

Pomorac se „nasukao” u Čapljini

Jedna od zanimljivosti koje smo čuli je i da je među kupcima stanova u Čapljini jedan pomorac iz Dubrovnika. Radoznalima je obrazložio da po odlasku u mirovinu kani putovati svijetom, a kupnja stana u Čapljini učinila mu se iznimno povoljnom, pa priliku nije htio propustiti.

Kvadrat stana u Čapljini najjeftiniji

Sudeći po podacima koje smo doznali od kako se to kaže 'dobro obavještenih' jedna od atraktivnosti Čapljine, mogla bi biti i cijena stambenog prostora. Prema tim podacima cijena prostornog metra u Čapljini stoji 1.400 – 1.600 KM, u Ljubuškom je nešto skuplje 1.450 – 1.600, slijede Grude 1.800 – 2.000, pa Čitluk 1.900 – 2.000, onda Široki Brijeg 2.000 – 2.100 KM, Mostar 2.200 – 2.400, a sličnu cijenu ima i susjedni Metković u R. Hrvatskoj. gdje je prostorni metar stana od 2.200 KM pa više itd.

Liga mladih šahista: Čapljina - Brotnjo 1 3:5

   Proteklog vikenda odigrano je treće kolo Šahovske lige mladih koja okuplja ekipe iz Hercegovine i Dalmacije, odnosno od Ploča do Širokog Brijega. U trećem kolu ŠK Čapljina bio je domaćin ŠK Brotnjo 1. Meč je završen pobjedom gostiju 3:5. Za Čapljinu su nastupili Mihovil Bilobrk, Mihael Vukelja, šestogodišnji Jon Jonuzi i na ženskoj ploči Ruža Raič.

   Iz šahovskog kluba ističu da do sada najbolji učinak ima Ruža Raič koja je u četiri partije ostvarila tri pobjede. Četvrto kolo igrat će se 10-og ožujka. U natjecanju sudjeluje osam ekipa, a mečevi se igraju svakih petnaest dana. Valja reći da je unatoč žestokoj borbi za šahovskom pločom meč završen ugodnim druženjem.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!