banerRC212

Petak, 22 Veljača 2019

Krumpiri i kupus se vrte oko marku za kilogram, a zelena salata sve skuplja

   Miran dan na veletržnici u Tasovčićima, na prilazu gužva, a unutar nirvana, uz jabuke nude se i obilne količine krumpira koji čim im je cijena skočila na 0,80 feniga na 1,0 KM stižu iz trapova u Nevesinju i Glamoču. Bar takve nazive istakli su prodavači koji ih nude s kamiona. Ostale domaće robe kako smo već u prošlom barometru cijena konstatirali, nema u izobilju, ali ipak sunce otapa doskora visoke cijene zeleni. Tako su od pregleda cijena prošlog petka, jeftiniji - kupus 0,8 do 1,0 KM, zatim brokula 2 do 3 marke, pa raštika 2,5 marke vrhovi, pa do 5 KM listovi, a u padu su još cijene blitve 1,7 do 2 KM, te peršina kilogram lista je sada 5 do 6 KM za kilogram.

   Registrirali smo samo dva poskupljenja i to kupusa pupčara čija je nova cijena 1,8 do 2,7 KM, te zelene salate koja je od 2,3 do 3 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene karfiol je 1 do 1,2 KM, kelj 1,2 do 1,4 KM, špinat od 2 do 3,2 KM, prasa 2 do 3 KM za kilogram. Celer je ostao na 5 do 6 KM za kilogram lista, mrkva je 0,90 do 1 KM, cikla 0,70 do 1,0 KM, domaći crveni luk od 2,7 do 3 KM, uvozni austrijski je oko 1,5 KM, dok je bijeli luk od 3 do 6 KM. Ljubinjski jari ispred veletržnice je 10 KM, a kineski je 3 KM za kilogram. Hren je oko 10 KM, a repa i rodakva 1,5 KM. Grah je od 1.9 američki 3 do 3,2 su kanadski i argentinski, a rijetki domaći dostiže 6 KM za kilogram.

   Domaće voće također, bez promjena jabuke svih vrsta su od 0,50 do 1,0 KM, rijetke suhe smokve od 4 do 5 KM, isto tako sve rjeđi kivi od 1 do 1,2 marke, zadnje dunje su 1,5 KM, orasi u ljusci 4 do 5, a jezgra domaćih oraha je od 15 do 17 KM. Od agruma iz Neretve nakon dužeg vremena primijetili smo mandarine koje se cijene 1,0 KM, naranče 2,0 KM, te limun oko 2,5 KM za kilogram. Ističemo, sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice sve je življe, a uz svu onu robu koju smo do sada spominjali, stigle su i prve presadnice povrća. Cijene su prošlogodišnje, pa se tako zelena salata nudi 0,10 feniga za komad, raštika domaće i njemačko sjeme, je 0,15 KM u kontejnerima, dok su pikirane presadnice 0,20 KM po komadu, različite vrste kupusa su 0,25 KM, a tikvice 0,50 KM za komad.

   Riba ima standardne cijene, a ponuda je sve obilnija, somići i smrznuta srdela su po 6 KM za kilogram, pastrva iz uzgoja je 9, a šaran 11 KM za kilogram, riblje pljeskavice su po 10 KM, lubin i orada su 15 KM, a jegulja 40 KM za kilogram.

   Obilna je i ponuda mliječni proizvoda, u prvom redu različitih sireva, mladi sir je 4 KM, miješani ovčji - kravlji od 10 do 12 KM, suhi ovčji iz Podveležja oko 15 KM, s Morina 18, a sa Zelengore 20 KM. Uglavnom mliječni proizvodi se nude na četiri štanda, a tražnja je postojana. Nema promjena ni kod drva i dalje su od 80 do 85 KM prostorni metar, dok su cijepana 90 do 100 prostorni metar, odnosno kubik. Slama je šest, a sijeno 7 KM bala, vreća drva je 6 KM itd. Uglavnom, treba doći na prilaz veletržnici u Tasovčićima, pa se uvjeriti što se sve može naći od ljekovitog bilja, odjeće, domaćih jaja, pa do stajskog gnojiva.

Sportski vikend: Lavovi kreću iz kakaknjskih "revira", 'Akademci' čekaju lidera, odbojkašice i košarkaši u Širokom Brijegu

   Nakon skoro tromjesečne stanke u subotu se nastavlja nogometno prvenstvo BiH. GOŠK iz Gabele u prvom kolu nastavka bit će na teškom iskušenju, gostuje kod Mladosti u Doboju kod Kaknja. Riječ je o starom rivalu GOŠK-a koji je jesenas u Gabeli slavio s 3:1.

   Utakmica, Mladost – GOŠK igrat će se u subotu, a počet će u 14,30 sati. Istodobno će početi i susreti u Tuzli, Tuzla City – Sarajevo, u Krupi na Vrbasu, Krupa – Zvijezda, te Zenici, Željezničar – Sloboda. Dvije utakmice će se igrati u nedjelju, a sastat će se u Bijeljini, Radnik – Željezničar u 14,30, a u derbiju kola od 17 sati, igrat će, Široki Brijeg – Zrinjski.

   Podsjećamo, GOŠK je 11-ti s 18 bodova, vodi Sarajevo.

...................................................

   Za prestiž važnu utakmicu u subotu će igrati Rukometna akademija Čapljina. Naime, u susretu 15-og kola Prve rukometne lige južna skupina, 'Akademci' dočekuju vodeću Iskru iz Bugojna. Utakmica, RA Čapljina – Iskra najavljena je za 18,30 minuta, u čapljinskoj športskoj dvorani.

..............................................................

   Odbojkašice Čapljine pred novim su iskušenjem u nedjelju će gostovati u Širokom Brijegu. Utakmica između domaćeg Smeča i Čapljine igrat će se u nedjelju, a najavljena je za 15 sati. Smeč je četvrti, a Čapljina deveta s devet bodova.

..............................................

   Od čapljinskih športskih klubova koji su u punom natjecateljskom pogonu, zadnji će na parket košarkaši Čapljine. Čapljinci će gostovati u Širokom Brijegu. Utakmica 14-og kola prvenstva Herceg Bosne, Široki II – Čapljina igrati će se u nedjelju s početkom u 20 sati u dvorani na Pecari.

.................................................

  • Objavljeno u Sport

AUDIO: U tijeku su predsanacijski radovi na 500 godina starom mostu u Klepcima

Jedna od vijesti koje su proteklih dana obradovale Čapljince, posebice one sklonije starinama i umjetnosti, bila je informacija da počinju radovi na sanaciji mosta u Klepcima. Bez obzira što je riječ o šturoj informaciji, lijepo je primljena u javnosti.

Podsjećamo, odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 21-og do 27-og siječnja 2003. godine povijesna građevina Most u Klepcima, kraj Čapljine, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Činjenica da je sagrađen 1517-te godine, slikovito govori o njegovom značenju.

Radove koji su započeli na mostu u Klepcima izvodi tvrtka „Neimar” iz Sarajeva. Inženjera arhitekture Ensara Mulaomerovića, voditelja radova na gradilištima ove tvrtke, zamolili smo da okvirno predstavi tvrtku i radove koji su počeli:

Zaštita okoliša u praksi ili Meti samo pred svojim vratima

Da se baš ne možemo pohvaliti ekološkom svijesti zorna su potvrda divlja odlagališta smeća ili vrećice na granama drveća nakon povlačenja nabujalih rijeka. Ovih dana na tu naviku sve potkrepljujući slikama, novinarima se požalio Ozrenko Matić vinar iz Trebižata kod Čapljine.

„Kod vinograda na Bodenicima gdje dosta Trebižećana ima lozu, odlaže se otpad. Sve je žalosnije imajući u vidu činjenicu da je riječ o parking prostru napravljenom da ljudi imaju normalan pristup svojim posjedima. Ako se ovako nastavi nećemo moći ne samo vozilima, nego ni pješice prići nasadima”, rezigniran je gospodin Matić vlasnik jedne od tri registrirane vinarije na čapljinskom području.

Uz razni krš, na sada već divlje smetište, stigli su po svemu sudeći iznutrice i koža od divlje svinje. Prizor odudara od pitomih Bodenika čiju ljepotu ni požar prije dvije godine nije uspio definitivno narušiti. Nadamo se da će ova praksa biti vrlo brzo prekinuta parking očišćen, jer kao niti jedno drugo naselje ne samo u čapljinskoj općini, nego i širom Hercegovine, Trebižat je poznat po općoj kulturnoj razini, brojnim glazbenicima i umjetnicima... Ako odlažu nesavjesni izvan Trebižata, treba ih kapijom ili na druge slične načine zaustaviti, ako, pak, odlažu „domaće snage”, onda je potrebna zajednička akcija bez optuživanje – najprije čišćenje, a zatim pravljenje prikladnog odlagališta za šut i krupniji otpad.

Naravno i na ovom primjeru trebamo se podsjetiti jedne od dvanaest ekoloških zapovjedi koja glasi: „Ne očekuj od prirode više nego što si joj dao!”

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!