banerRC212

Srijeda, 13 Veljača 2019

Unatoč ne baš sjajnim rezultatima u pripremnom razdoblju Mato Neretljak trener GOŠK-a zadovoljan

„Dobro smo radili u Medulinu, mislim da smo spremni za nastavak prvenstva“, kratko je po povratku iz Istre kazao Mato Neretljak, trener premijerligaša GOŠK-a iz Gabele, te na opasku da rezultati pripremnih utakmica nisu sjajni, dodao:
„To su probne test utakmice na kojima uigravamo različite varijante, isprobavamo igrače, a za mene su rezultati tih utakmica u drugom planu“.

  • Objavljeno u Sport

Na jezerima Hutovog blata evidentirano 20.000 ptica

Bosna i Hercegovina je dio projekta Zimskog prebrojavanja ptica vodenih staništa (International Waterbird Census IVC), koje se provodi u preko 100 zemalja širom svijeta s ciljem utvrđivanja veličine i dinamike populacije ptica močvarica i vodenih staništa. Tradicionalno program u BiH provodi se od 7. do 20. siječnja, a koordinira ga Ornitološko društvo „Naše ptice” iz Sarajeva. Inženjer lovstva i zaštite Josip Vekić, koordinator za čapljinsko područje o tom neuobičajenom poslu, kaže:

„Ove godine zbog zamrznutog Svitavskog jezera odgodili smo početak, a kada se na jezerima Parka prirode led otopio, krenuli smo na prebrojavanje u Hutovom blatu. Podaci su zanimljivi, liski je manje nego što smo očekivali, a razlog je svakako činjenica da je 15 do 20 dana Svitavsko jezero bilo zaleđeno. Uočen je veći broj pojedinih vrsta patki od kojih su neke zanimljive za europsku populaciju, evidentirali smo oko 2.000 patke glavate to je zadnjih godina najugroženija patka Europe. I ta populacija na Hutovom blatu je i najveća populacija na zimovanju u ovom dijelu Europe”, kaže ing. Josip Vekić koordinator projekta prebrojavanja te na upit je li to rekord za tu vrstu nastavlja:

„Kod nas je to česta vrsta samo što je njihova populacija zadnjih godina u Europi u padu, pa se smatra najugroženijom. Kod nas je njezina populacija stabilna, možda nešto viša ove godine nego do obično. Glavata patka je česta vrsta na Hutovom blatu, nekada je preko pedeset posto svih patki na Hutovom blatu. bila upravo ta vrsta, ali krivolov, nedostatak vlažnih staništa, poplavnih livada. poljoprivreda... ugrozili su tu vrstu patke na globalnoj razini.

Prvih godina kad je počelo prebrojavanja, u Hutovom blatu brojnost je bila iznenađujuće niska manje od deset tisuća ptica, u međuvremenu situacija se popravila broj je dostizao i blizu trideset tisuća, kako je bilo ove godine?

„Ove godine prevladala je kao i obično, liska koje je bilo 10 – 12.000 komada u prostoru Hutovog blata, zatim nekoliko vrsta pataka i drugih ptica. U globalu evidentirali smo oko 20.000 ptica močvarica, a na okolnim vodotocima, u prvom redu Neretvi oko 1.000 komada, patke i malih gnjuraca, od granice u Doljanima, do HE Mostar. To je područje koje mi pratimo.

Podsjećamo, bilo je godina kada je evidentirano znatno manje 8 – 10.000 jedinki, ali i godina kada je broj ptica prelazio 27.000 jedinki. Imajući na umu taj raspon ovogodišnja brojka je viša od prosjeka.

Inače, kada je riječ o brojenju ptica u Hutovom blatu i za to područje koristi se metoda prebrojavanja iz točke. Broje se sve močvarne vrste, kao i grabljivice, a podaci se potom unose u formular koji pored vrsta i broja jedinki za svaku vrstu, sadrži i dodatne podatke o vremenskim prilikama, načinu brojenja, podatak o eventualnom uznemiravanju ptica, primjerice od strane krivolovaca i slično.

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!