banerRC212

Petak, 01 Veljača 2019

Na veletržnicu u Tasovčićima stigli i njemački krumpiri, raštika 4 do 6 KM

   Bura prošlog, a kiša ovoga petka razrijedili su ponudu, pa i tražnju na veletržnici u Tasovčićima. Zbog učestalih kiša otežano je branje zeleni s otvorenog, kao što su blitva, špinat, raštika kao i još neke druge vrste povrća. Cijena raštike stabilizirala se na 4 do 6 KM za kilogram, na veliko, dok u trgovinama na malo, dostiže kažu i 10 maraka. Kod povrća registrirali smo tri poskupljenja kupusa koji je sada od 0,80 do 1 KM, što mu je rekordna cijena ove zime. Skočila je i cijena zelene salate koja je sada 2 do 2,5 KM, a nešto skuplji je i bijeli luk, odnosno povećao se raspon cijene od 4 KM refuza pa do 7 KM vijenci. Od pregleda cijena koncem siječnja, jeftinije je nekoliko proizvoda, u padu su cijene karfiola 2 do 2,5 KM, kupusa pupčara 1,3 do 1,6 KM, brokula 2 do 3,5 KM, te špinata koji je također od 2 KM s otvorenog, pa do 3,5 plastenički.

   Ostalo povrće zadržalo je cijenu, a od novina vrijedi istaknuti da su stigli stigli i njemački krumpiri, skuplji su za šezdeset posto nego lani kada su se prodavali po 0,6 do 0,7 KM, ove godine su marku za kilogram. Istu cijenu ima i uvozni čakovački krumpir, dok se razne vrste domaćeg kreću u rasponu od 0,7 KM banjalučki, pa do 1 KM glamočki. U ponudi su još i južnohercegovački krumpiri, pa nevesinjski, fojnički itd, ali je cijena od 0,7 do 1 KM s tendencijom daljeg rasta. Kelj se cijeni od 1 do 1,2 KM, blitva je od 3 do 3,5 KM, a prasa od 2 do 3 marke. Cikla je od 0,7 KM do 1 KM, mrkva uglavnom uvozna srbijanske 0,8 do 1,2 KM, crveni luk je od 1,4 KM uvozni austrijski, pa do 2,8 KM nevesinjski, mladi luk – pera, je 4 do 5 KM, a bijeli luk - 4 refuza, pa do 7 KM vijenci. List peršina i celera cijene se 5 do 6 KM za kilogram, hren je 10 KM, grah od 1,9 američki 3 do 3,2 su kanadski i argentinski pa do 6 KM domaći. Od povrća zamijetili smo još repu i rodokvu koje se cijene 1,5 KM za kilogram.

   Voće, i dalje je obilna ponuda domaćih jabuka koje se cijene od 0,5 pa do 1 KM, ima i domaćih krušaka čija je cijena od 1,1 do 1,6 KM, a nepromijenjene su i cijene ostalog voća, suhe smokve su 4 do 7 KM, kivi od 0,5 do 1,2 KM. Jezgra domaćih oraha je 15 do 17 KM, dok su orasi u ljusci 4 do 5 KM. Zanimljivo, pojavile su se i manje količine dunja lijepe žute boje, a cijenile su se 1,5 KM kilogram. Od voća iz Neretve ima samo naranči čija je cijena 1,8 do 2 KM, te limuna koji je 2,3 do 2,5 KM. Sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

   Ispred veletržnice unatoč kiši standardna ponuda ribe i mliječnih proizvoda, a obilna drva, čiji se prodavači očekuju, kažu, još jedno zahlađenje. Riba se cijenila od 9 KM pastrva iz uzgoja, 11 KM bio je šaran, a 14 fileti. Somići su bili 6 maraka, a od morske bilo je samo lubina i orade po 15 KM kilogram. Jegulje nije bilo. Ponuda mliječnih proizvoda sve bogatija, u prvom redu sira koji se nudi od 4 KM mladi pa do 20 KM suhi ovčji sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima, cijenio se po 18 KM iz Podveležja po 15, dok je kajmak iz kace, bio 14 do 16 KM. Ražovo brašno bilo je 1,5 KM za kilogram, a u ponudi su bila domaća jaja, perad, ljekovito bilje i druga roba. Vreća drva je 6 KM, dok je vreća stajskog gnojiva 5 KM, prostorni metar oblovine i cijepanih drva, kreće se od 80 pa do 100 KM, pri čemu umijeće cjenkanja može odigrati značajnu ulogu itd.

U motelu "Park" na Karaotoku održan je znanstveno - stručni skup pod nazivom "Hutovo blato je prirodno rješenje"

Prigodom obilježavanja Svjetskog dana močvara J.P. Park prirode "Hutovo blato" organiziralo je znanstveno stručni skup pod nazivom "Hutovo blato je prirodno rješenje", u suradnji s WWF-om Adria, Ministarstvom trgovine, turizma i zaštite okološa HNŽ-a i Centrom za investicije i razvoj poduzetništva – CIRP. Svjetski dan vlažnih staništa ove godine se održava pod motom "Nismo bespomoćni u borbi protiv klimatskih promjena – zaustavimo isušivanje močvara – močvare su prirodno rješenje".

Na znanstveno – stručnom skupu kojeg je vodila mr.sc. Dijana Bošnjak iz CIRP-a, direktor J.P. PP Hutovo blato, Nikola Zovko govorio je o trenutnom stanju u ovom Parku prirode, profesori dr.sc. Nusret Drešković i dr.sc. Višnja Bukvić predstavili su Prirodne potencijale i valorizaciju prirodnog naslijeđa parka prirode "Hutovo blato" u svrhu njegovog uključivanja u nacionalne i međunarodne strategijske dokumente, dr.sc. Branko Glamuzina govorio je o Invazijama u vodama Hutova blata i prijetnjama za bioraznolikost, a dr.sc. Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a  predstavio je novi Zakon o zaštiti prirode u HNŽ-u. 

Na kraju skupa doneseni su  zaključci, odnosno generalne planske aktivnosti i mjere kojima bi se osiguralo daljnje očuvanje i unapređenje ekološkog statusa prirodnih staništa i njihovog pripadajućeg biodiverziteta uz istovremeno osiguravanje održivog gospodarskog razvoja parka prirode „Hutovo blato":

- Osiguravanje neophodne finansijske potpore od strane nadležnihentitetskih i županijskih ministarstava za održavanje neophodneorganizacijske strukture i ljudskih resursa JU „Park prirode Hutovoblato“ u svrhu nastavka funkcionalne i cjelovite zaštite prirodnognaslijeđa parka prirode.

- Osiguravanje dostatne i kontinuirane financijske potpore od stranenadležnih entitetskih i županijskih ministarstava u cilju cjeloviterevitalizacije svih degradiranih komponenti prirodnog naslijeđa.

- Dopuniti i aktualnoj situaciji prilagoditi postojeće strategijskedokumente iz oblasti planskog uređenja prostora parka ikratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog održivog gospodarskograzvoja upravljačke organizacije.

- Osigurati plansku suradnju sa elektroprivredama na području obaBH entiteta u svrhu finansijske kompenzacije šteta nastalih natemeljnim prirodnim fenomenima i biodiverzitetu parka prirodeprouzrokovanih remećenjem prirodnog hidrološkog režimavodoopskrbe i jednostranim „oduzimanjem“ vode za tehnološkiproces proizvodnje električne energije. Navedena sredstva će sekoristiti u svrhu revitalizacije prirodnih funkcija ekosustava nacijelom području parka prirode i temelj su planskog očuvanja idaljnjeg razvoja biodiverziteta istog.

- Osigurati izradu internih Pravilnika JU „Park prirode Hutovo blato“kojim bi se osiguralo učinkovito provođenje mjera i operativnihradnji u svrhu zaštite biodiverziteta na cijelom području parkaprirode.

- Osigurati neophodna materijalno-tehnička sredstva kojima bi seunaprijedilo uređenje prostora i posebno nadzor nad svimaktivnostima (posebno ilegalnim) na cijelom području parka prirode.

- Osiguravanje finansijskih sredstava za kontinuirani i planskiznanstveno-istraživački i instrumentalni monitoring u svrhu praćenjastanja i promjena nad svim komponentama prirodnog naslijeđa ibiodiverziteta parka prirode.

- Osiguravanje automatiziranog sustava za praćenje i dojavljivanjeopasnosti od požara u njegovoj ranoj fazi pojavljivanja na cijelompodručju parka prirode. Ova aktivnost također uključuje i izazivanjekontroliranih požara kao planskog načina za suzbijanje invazivnihvrsta flore sa ciljem osiguravanja neophodnih ekoloških uvjeta zaočuvanje i daljnji razvoj endemskih vrsta flore i faune na cijelompodručju parka prirode.

- Osigurati urgentna neophodna finansijska sredstva i planske mjere zaočuvanje određenih ekoloških zona koje predstavljaju najznačajnijarecentna staništa za očuvanje biološkog lanca prehrane i razvojbiodiverziteta na području parka prirode „Hutovo blato“ sa posebnimfokusom na faunu ptica, riba, gmazova, vodozemaca i sisavaca.

Damir Borovac trener Čapljine: Bez obzira na solidnu jesen čeka nas teško proljeće

   Krenuli su nogometaši federalnog prvoligaša Čapljine malo neuobičajenim ritmom, pripremnim utakmicama po rangu, a i po kvalitetu, jačih klubova. Startali su minimalnim porazom protiv Željezničara u Međugorju 1:2, zatim su rezultatom 1:3 izgubili od još jednog premijerligaša Tuzla Citya, također u Međugorju, a onda je u Višićima, slijedio poraz od Sutjeske, prvaka Crne Gore 0:3. Međutim, takav početak ne brine trenera Damira Borovca:

   „Jake provjere su za nas došle prerano, s pripremama smo počeli kasnije od klubova s kojima smo igrali, ali to su bile ranije dogovorene utakmice pa smo iskoristili priliku da se ogledamo i s jačima. U cjelini mogu reći da sam manje-više zadovoljan partijama protiv Želje i Tuzla Citya, pa i prvim poluvremenom protiv Sutjeske koje je završeno 0:0. Međutim, Sutjeska ima dvadesetak podjednako kvalitetnih igrača i u nastavku nismo imali snage držati njihov ritam, pa smo doživjeli uvjerljiv poraz. Iako smo izgubili sve tri utakmice pokazali smo borbenost i karakter, čime sam zadovoljan. U planu nam je još jedna jaka utakmica protiv Budućnosti iz Podgorice, a onda ćemo se okušati protiv Metaleghea, koji je s nama u ligi i jednim lakšim protivnikom, a za 23. veljače, planirali smo generalu provjeru“, rezimira trener Borovac, uz put ističući da će u hodu morati komponirati novu momčad.

   Doista, zimski prijelazni rok opustošio je prvoligaša iz Bjelava. Kapetan Nikola Rodin prešao je u Zrinjski, sidro je digao i iskusni Armin Jazvin, vratar Ivan Trifković se vratio u Olimpik, a klub su još napustili Aldin Hrvanović, Dejan Vučić i Ivan Buhač, manje-više jesenas standardni članovi prve postave.

   „Nije lako, praktično smo ostali bez cijele zadnje linije za koju moramo naći nova rješenja do starta prvenstva“, konstatira trener Borovac.

   U međuvremenu su u Bjelave stigli Zvonimir Dalmatin iz dubrovačkog GOŠK-a inače bivši igrač GOŠK-a iz Gabele, pa na posudbu iz Zrinjskog Anđelo Bevanda, napadač Muhamed Omanović iz premijerligaša Zvijezde 09, te Salko Jazvin, najzvučnije ime koji se nakon Zrinjskog, Sloge iz Simina Hana i Čelika, vraća u klub u kojem je doživio nogometu afirmaciju. Trener Borovac ističe da na posudbu očekuju i jednog vratara iz Zrinjskog, ali naglašava da proljeće neće biti lako:

   „Evo neki dan nam je otišao Toni Tipurić, dobio angažman na Islandu, nije red da ga zadržavamo. Postali smo klub za brzu afirmaciju igrača – Rodin je u Zrinjskom, Raguž u GOŠK-u, Leko u Sloveniji, Isić u Radniku, Jazvin je bio u Premijer ligi, sada odlazi Tipurić. Lijepo to zvuči, ali nije lako stalno obnavljati momčad.

   Što se tiče jesenske polusezone, možemo biti zadovoljni, dijelimo sedmo do devetog mjesta s 21 bodom, šteta što smo ispustili pobjedu protiv Bratstva u zadnjem kolu s ta dva boda u nastavku bi nam bilo puno lakše. Proljeće neće biti lako, ne samo zbog sklapanja nove momčadi nego i zbog činjenice da ispada četiri, pet klubova. Sada smo pet bodova od opasne zone, ali svaki kiks može ugroziti relativno sigurnu poziciju“, naglašava Damir Borovac – Kana, trener Čapljine.

   Uglavnom, pred prvoligašem iz Bjelava je uigravanje nove momčadi za nastavak prvenstva i naravno borba za mjesto u sredini ljestvice.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Sportski vikend: Odbojkašice protiv Novog Grada, GOŠK u Medulinu

   Ovoga vikenda na rasporedu su utakmice 11-og kola federalne Superlige odbojkašica, južna skupina. Čapljina u drugom kolu nastavka, dočekuje jaki sarajevski Novi Grad. Utakmica Čapljina – Novi Grad igrat će se u subotu, u Športskoj dvorani, s početkom u 18 sati.

   Ostali parovi, Mostar – Ilijaš, Troglav Livno – Smeč Široki Brijeg, Ilidža – Alipašino Polje i Vogošća – Igman.

................................................

 

   Na terenima športskog centra u Medulinu u razdoblju od 3-eg do 10-og veljače, održat će se drugi međunarodni nogometni turnir „Medulin Cup 2019”. Na turniru će sudjelovati šest ekipa, a među njima je i GOŠK iz Gabele. Gabeljani su u prvoj skupini sa Zrinjskim iz Mostara i ekipom Osijek II. U drugoj skupini su bh. premijerligaš Krupa, zatim češki prvoligaš Buđevice, te hrvatski ligaš Šibenik. Turnir će se u skupinama, igrati po bod sustavu, a onda će se na osnovu poretka u skupinama, razigravati za konačni plasman.

   Prema rasporedu turnir će u nedjelju otvoriti utakmica između Zrinjskog i GOŠK-a. Susret će početi u prijepodnevnom terminu od 11 sati. Drugu utakmicu na turniru Gabeljani će igrati u utorak, 5-og veljače, također u terminu od 11 sati. Ponedjeljak, srijeda i petak, bit će slobodni dani, a razigravanje za konačni plasman, treće i peto mjesto, bit će u subotu, 9-og, dok je finale na programu u nedjelju, 10-og veljače.

   Organizator Medulin Cup turnira je Turistička zajednica općine Medulin i Arena Hospitality Group-a. Sve ekipe tijekom turnira bit će smještene u hotelu Belvedere u Medulinu.

.........................................................................................

  • Objavljeno u Sport

U Čapljianskom vrtiću znaju kako pripremiti dijete za prvi posjet stomatologu

Zubi rastu dva puta tijekom čovjekova života. Prvi zubi su mliječni, a oni koji narastu kasnije su stalni zubi. Međutim bez obzira o kojim je riječ, važno je voditi pravilnu higijenu zuba od najranijih godina, bez obzira što su mliječni zubi u ustima samo privremeno jako je važno i njih prati i popravljati. Nažalost djeca se često boje ići u zubarsku ordinaciju, a nije rijetkost da se i odrasli boje zubara. Da bi takvih bilo što manje u Dječjem vrtiću Čapljina organiziraju posjete zubarskoj ordinaciji kako bi djeca od malih nogu stekla naviku odlaska stomatologu. U tonskom prilogu poslušajte što su nam djeca i tete u vrtiću kazali o zubima.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!