banerRC212

Petak, 18 Siječanj 2019

Lavovi hvataju zalet sa po dva treninga dnevno, a Mato Neretljak tvrdi: „Ovo je BiH, moraš improvizirati“

Neuobičajene scene na nogometnom stadionu Perica Pavlović u Gabeli, trećina glavnog terena još pod snijegom što je zasluga vitkih čempresa, polovica pomoćnog terena podsjeća na naslov romana Mihajla Šolohova „Uzorana ledina“, pogledajući u nebo trener Mato Neretljak, traži koliko toliko očuvano parče travnjaka pa se vajka;
„Da je ovo Japan, njihovi treneri ne bi znali što bi danas radili, kišu nisu planirali, ali u Bosni i Hercegovini moraš improvizirati. Improvizacija je način našeg opstanka“, zaključuje GOŠK-ov trener koji zna što govori jer se u karijeri 'bijelog svijeta nagledao i lopte naigrao', te nastavlja:
„U životu nije uvijek sve idealno, uglavnom momci rade, vježbamo dva puta dnevno, ujutro u balon dvorani u gradu, dosta su dobri uvjeti, zahvaljujem ljudima koji su nam izišli u susret i to uspjeli ustupiti, a popodne smo ovdje na terenu. Nemam primjedbi na rad i ponašanje. Ovaj prvi dio je najteži, ali to je tako, po meni fizička sprema je broj jedan u nogometu, ako si spreman onda od igrača možeš tražiti sve ostalo.“


-Dobro ste pomoćni teren uzorali?
-Ha, ha, valjaju ga ljudi koliko mogu, ali mraz i kiša čine svoje. Bez obzira na uvjete mi ćemo odraditi planirano pa ćemo tako zaokružiti ovaj prvi tjedan. Krećemo protiv Veleža u subotu, slijedni Neretva u srijedu, u Metkoviću, nakon toga dolazi turnir, subota - nedjelja, gdje ćemo imati dvije jake provjere, miksat ćemo po dva tima, imamo dosta igrača, dosta mladih igrača. Imat ćemo uvid nakon turnira gdje smo što smo, što nam treba, ako nam treba. Uglavnom, Na momcima je sve, teren je jedino mjerilo, sve ostalo pada u vodu.“


-Po završetku prvenstva govorilo se o pojačanjima, za sada su došli redom mladi igrači?
„Došla su tri momka iz Širokog Brijega - koja bi se trebali dokazati, Mujkić, je stigao iz Kalesije, već je bio kod nas , odigrao jednu utakmicu protiv Zrinjskog brz napadač s osjećajem za gol, a mislim da smo doveli i jedno provjereno ime Husića. To je igrač koji zna zabiti gol, koji će uz Ramića činiti centralni dio napada. Mi tragamo za još jednim brzim kvalitetnom igračem, nadam se da ćemo za dva tri dana i to riješiti“, zaključuje trener Neretljak.
Prema tome, nakon trojice nadarenih igrača iz Širokog Brijega – Luke Kneževića, Bože Vukoje i Tonija Nikića, među „lavove“ je stigao Safet Mujkić, prvi strijelac drugoligaša Bosne iz Kalesije, te na koncu Anel Husić doskorašnji član premijerligaša Zvijezde 09 iz Stanišića. Valja reći i novinu u stručnom stožeru, umjesto Mostarca Dženana Zaimovića, uz Neretljaka će na klupi sjediti Posavljak Ivica Vicentić.
Nakon turnira drugu fazu priprema, Gabeljani planiraju obaviti u Istri, a onda do početka sezone odigrati još dvije utakmice s tim što će generalna provjera biti protiv Čapljine.

  • Objavljeno u Sport

Monodramom „Sve što sam prešutjela” Mia Begović oduševila Čapljinke

Monodramu Mie Begović „Sve što sam prešutjela“ u čapljinskom kinu „Mogorjelo“ vrijedilo je pogledati. Cijenimo da je velika većina od stotinu i kusur gledatelja kino dvoranu napustila zadovoljna neposredno svjedočeći svojevrsnom dijalogu glumice s vlastitim životom. Svakako bilo je i onih koji su očekivali laganiji komad s obzirom na svjetla pozornice kojima glumica Mia Begović, godinama korača. Taj dio gledateljstva glumica je mogla zadovoljiti svojom razigranošću na sceni, onaj drugi koji preferira suštinu naprosto je oduševila zrelom životnom pričom.
Nije to priča ispričana banalno s JA u prvom licu, nego priča o nama - ljudima, o društvu, o osobama s kojima je živjela, koje je susretala… Glumica u ovom slučaju i autorica, vješto je ispreplela svoj životni put - uspjehe i neuspjehe, uspone i padove, trijumfe i gubitke…, tako da su se kroz izvedbu posjetitelji mogli poistovjetiti sa njezinom storijom. Ta nešto slično i njima se događa ili događalo. Uvjereni smo da je s takvom konstatacijom golema većina posjetiteljica koje su činile devet desetina publike, napustila kino dvoranu. U predstavi – monodrami, vidjeli su odnosno doživjeli ženu, punu života koja slijedi svoju viziju ustrajavajući na njoj i kad može birati između ponuda – novac ili karakter.
Monodramom „Sve što sam prešutjela“, odnosno njezinom čapljinskom izvedbom, glumica – autorica, kao da je htjela poručiti – Bogat si onda kada nitko novcem ne može kupiti tvoj karakter. Inače, glumica je u ovom slučaju „sam svoj majstor“ s nekoliko prijatelja koji joj pomažu na turneji, bez šaptačice, sama odrađuje oko 55 minuta kompleksne predstave, u dahu.

  • Objavljeno u Kultura

Krumpiri neočekivano poskupjeli

   Iako narodski kazano, suha, moćna je zima kad se pogledaju cijene voća i povrća na veletržnici u Tasovčićiva, ove u odnosu na prošlu godinu. Malo je proizvoda – bijeli luk, grah, mrkva, cikla, čije su cijene na razini prošlogodišnjih, sve ostalo znatno je iznad pa se može reći da su profitirali povrtlari sa zimskom robom, dok suprotno važi za voće – domaće jabuke i kruške, jeftinije su nego u siječnju prošle godine.

   U odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna, najveće iznenađenje predstavlja cijena krumpira koji su sa 0,5 do 0,7 KM skočili na 0,5 do 1,0 KM. Što više značajan je udio uvoznog krumpira iz Hrvatske okolica Čakovca, koji se upravo i cijeni marku za kilogram. Kako stvari stoje neće biti nikakvo iznenađenje ako uskoro ponovo budemo jeli njemački krumpir čiji će se uvoz pri takvoj cijeni, isplatiti. Od prošlog barometra cijena skuplji je i karfiol 1,8 do 2,5 KM, zatim kupus pupčar 1,4 do 2 KM, pa celer čija se cijena popela na 6 do 7 maraka za kilogram zelene mase. Sezona gripe diže cijenu bijelog luka koji je sada od 4 do 7 KM, a raste ponovo i cijena crvenom luku koji je od 1,4 KM austrijski, pa do 3 KM domaći. Usporedbe radi sredinom siječnja 2018-te godine crveni luk je bio od 1 do 1,2 KM, a list celera samo 3 KM itd. Mladi luk kada se pojavi, prodaje se za 4 do 4,5 KM. U ovom slijedu zabilježili smo samo jedno manje pojeftinjenje, kupusa – čija je nova cijena 0,7 do 0,8 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene, kelj je i dalje 0,8 do 1,2 KM, brokule 3 do 3,5 marke, raštika 3 do 5 maraka, a blitva i špinat od 2,5 do 3,5 KM. Na cijeni je i zelena salata 1,5 do 1,7 KM, kao i prasa koja se cijeni od 2 do 3 KM. Stabila je i cijena peršina 5 do 6 KM za kilogram zelene mase, mrkve čija je ponuda zahvaljujući uvozu, obila 0,8 do 1 KM, pa cikle 0,5 do 1 KM, te graha u zrnu koji je od 1,9 KM američki, 3 KM kanadski, 3,2 argentinski, dok se rijetki domaći cijeni 6 do 7 KM za kilogram. Od domaćeg povrća najskuplji je hren 10 KM.

   Cijene domaćeg voća bez promjena u odnosu na prethodni barometar cijena, jabuke uz obilnu ponudu su od 0,5 do 1,2 KM, sve rjeđe kruške od 1,1 do 1,6 KM, suhe smokve 4 do 6 KM za kilogram. Kivi je i dalje skromnih 0,5 do 1,2 KM, jezgra oraha 15 do 17 KM, dok su orasi u ljusci 4 do 5 KM za kilogram. Solidna je ponuda agruma iz Neretve, rijetke mandarine su 0,8 do 1,2 KM, limun je oko 2,5 KM, dok je cijena klementina 1,5 do 2 KM i naranči 1,8 do 2 KM u porastu. Sve navedene cijene su na veliko.

  Kiša je unekoliko prorijedila ponudu ispred veletržnice, izostali su proizvođači odjeće. Ljekovitog bilja, alatki i slično, međutim, zato je bilo mliječnih proizvoda, drva, pa i ribe u izobilju. Riba se cijenila 9 KM pastrva iz uzgoja, dok su šarani bili 11 KM, morska riba – lubin i orada cijenila se 15 KM. Somića, srdele, babuške, keljavaca i jegulje nije bilo. Mliječni proizvodi imaju sve širi raspon cijene od 4 KM koliko se cijenio mladi sir, pa do 20 KM sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima bio je 18, iz Podveležja oko 15, kajmak od 14 do 16 KM. Uglavnom mliječni proizvodi dobrom se prodaju. Drva su imala standardni cijenu 80 do 85 KM prostorni metar oblovine, dok su cijepana zavisno od vrste drveta, cijenila od 90 do 100 KM za prostorni metar, vreća drva bila je 6 KM itd.

Caritasov dom Betanija ponosan na zapošljavanje osoba s invaliditetom

Ivan i Fabijan ponosno i odgovorno izvršavaju svoje radne obveze, sretni su jer imaju posao baš kao i većina od oko 800 000 zaposlenih u BiH. Međutim Ivan i Fabijan jedni su od rijetkih osoba s invaliditetom koji su dobili priliku da rade i tako postanu samostalni.
Njima je posao i puno više od običnog odrađivanja radnih zadataka, rade ga s puno ljubavi pa su rezultati na kraju dana takvi da je poslodavac Dom za stare i iznemogle s hospicijem "Betanija" i više nego zadovoljan njihovim angažmanom. U tonskom prilogu poslušajte prilog o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!