banerRC212

Petak, 06 Srpanj 2018

Na veletržnicu u Tasovčiće stiglo prvo domaće grožđe i jabuke, zastoj u prodaji kavoda i lubenica

   Na veletržnici u Tasovčićima puno više razloga za zadovoljstvo imaju kupci nego proizvođači. Posebice je teška situacija za proizvođače lubenica i rajčica kavoda. Jedan od proizvođača lubenica koji nije htio pred mikrofon, slikovito je objasnio problem, riječima – lani sam lubenice počeo prodavati po cijeni od 1,2 marke, a ove godine po 50 feniga. Dakle, razlika u početnoj cijeni je 120 posto u korist prošle godine. S obzirom da su zbog dobre prošle godine, zasađene veće površine, ni ne treba sumnjati u dalji pad cijene, koja je trenutačno od 30 do 50 feniga. Rajčice od hibridnih sjemena nude se već po 40 feniga za kilogram, domaći jabučar cijeni se do 1,2 marke, dok sorta pink može do 1,7 maraka za kilogram. Pored ova dva artikla niz je i drugih pojeftinjenja pa su tako šljive od samo 40 feniga pa do marku, tikvice 40 do 50 feniga, kelj i patlidžani 80 feniga do marku, a jeftinija je i zelena salata 1 do 1,5 marku. U niski pojeftinjenja su i paprike, međutim za razliku od prošle godine tzv. američka je skuplja od domaće, domaće sjeme cijeni se 70 feniga do marku, dok se cijena paprika od hibridnih sjemena kreće od 1 do 1,3 marke za kilogram. Od povrća jeftinija je još i mrkva 1 do 1,3 marke.

    Krumpiri se i dalje odlično drže, cijena je 50 do 80 feniga kilogram,, krastavci su od 50 do 80 feniga, a cikla 80 feniga do marku. Cijena kupusa se ustalila na za ovo doba godine, zavidnih 70 do 80 feniga, raštika je oko 1,5 marku, karfiol 1,5 do 1,8 maraka, blitva se i dalje cijeni od 1 do 1,2 marke, špinat je oko 2 marke za kilogram, dok su brokule 2 do 2,5 marke. Cijena crvenog luka i dalje je 70 feniga do marku, mahune su 1 do 1,5 marku, peršin i celer 2 do 3 marke, a bijeli luk od 2,5 u refuzi, pa do 6 maraka u vijencima. Kod povrća u odnosu na pregled cijena koncem prošlog tjedna, nema niti jednog poskupljenja, dok su kod voća za nijansu skuplje breskve 1 do 1,5 marku, te rijetke trešnje 2 do 2,5 marke. Dvije su velike novine kod voća prve domaće jabuke po cijeni od 70 feniga do marku, te prvo domaće grožđe čija je cijena 2 do 2,5 marke za kilogram. Kruške, smokve – petrovače, nektarine i višnje cijene se 1 do 1,5 marku. U padu su cijene kajsija isključivo iz Bosne i Srbije, 2 do 3 marke, a jeftinije su i maline 4 do 5 maraka, te borovnice čija je trenutačna cijena 7 do 8 maraka za kilogram.

    Ispred Veletržnice ponuda puno skromnije nago u hladnijem dijelu godine. Među onima koji se ne predaju svakako su prodavači ribe koja se nudila na sedam štandova, a cijena se kretala od 3 marke riječna – babuške i peškelju, šest maraka bili su somići i morska srdela, 9 pastrva iz uzgoja, a 11 šaran, dok su najskuplji po 15 maraka, bili lubin i orada. Jegulje nije bilo. Sir se nudio na standardna tri štanda, a cijena se kretala 4 do 6 maraka slani, pa do 20 maraka suhi ovčji sa Somina. Suhog ovčjeg sira s Morina još nema, ali pojavio sa Somina i bio je skuplji od morinjskog za dvije marke. Suhi ovčji sir iz Podveležja, bio je 15 maraka, dok se cijena kravljeg kretala od 8 do 10 maraka. Ističemo još ponudu peradi i jaja koja se zavisno od veličine, cijene od 22 pa do 27 feniga komad, dok su koke nosilje od 12 do 15 maraka komad. Stigao je i prvi mladi kukuruz tzv. brzac iz Višića, a cijenio se 35 feniga komad itd.

Demonstracija rada stroja za održavanje vodenih kanala i sječenju trske u Hutovom blatu

   Je li odzvonilo požarima u Hutovom blatu, najvećem staništu ptica močvarica ne samo u BiH nego i u ovom dijelu Europe, pitanje je koje se samo po sebi postavlja dok gledamo stroj švedske tvrtke "Truksor" kako sječe trsku, šaš i lopoč...? Teško je reći, tek Tobjorn Hellin, konstruktor stroja – amfibije, i vlasnik švedske tvrtke Truksor o tom malom čudu tehnike, kaže:

    "Na tržištu danas možete naći različite strojeve koje mogu raditi na vodi slične stvari poput ovog. Većina takvih strojeva je tipa čamaca, plovila koja mogu raditi bukvalno samo na vodi, ali ne i na čvrstom tlu. Moja ideja je bila napraviti kombinaciju, stroj koji može raditi i na tlu i u vodi. Upravo to smo demonstrirali, sjekli smo trsku sa sjekačicom, nakon čega je trska ostala plutati na vodi. Mašine tipa čamca time završavaju posao, jer ne mogu izvući trsku na polje, što je važno, koliko i samo sječenje. Sa ovim strojem koji je u stvari nosač različitih vrsta alata, za kratko vrijeme mogu se zamijeniti alati, pa ćemo tako sada nakon sjekačice montirati grabulje, pokupiti i iz vode odstraniti posječenu trsku i močvarnu travu", s ponosom kaže inovativni Šveđanin.

    Novi priključak pokazao je vrijednost izuma. Za ovdašnje prilike neuobičajno, ing. Tjoborn Hellin, vlasnik tvrtke, koja strojeve izvozi u pedesetak zemalja svijeta, osobno je došao demonstrirati rad stroja u Hutovo blato. S obzirom da je inovator, vjerojatno će mu poslužiti i za unapređenje budućih sličnih izuma.

    Zadovoljan je bio i Nikola Zovko direktor Parka prirode Hutovo blato, zbog pomoći koja je stigla:

    "Ovo je jedan radni stroj, univerzalni, koji ima niz alata, priključaka. Mi smo nabavili osnovne. Prije svega sretni smo što smo uspjeli osigurati sredstva iz proračuna Vlade Federacije zahvaljujući prije svega Ministarstvu okoliša i turizma, koji su nam pomogli u sanaciji i prevenciji problema vezanih za prošlogodišnji požar. Isto tako moramo zahvaliti i našem osnivaču, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, koja nas podupire i daje podršku kako bi naša djelatnost postala održiva. Ovo je probni rad i obuka ljudi, koji će raditi sa strojem. Mi planiramo i službeno pustiti u rad amfibiju gdje želimo pokazati javnosti, u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnoj, jer ovo područje je međunarodno priznato, da smo krenuli s revitalizacijom prostora parka prirode u cilju poboljšanja stanišnih uvjeta, te prevenciju od požara koji su zadnjih godina stvarali velike probleme."

    Ističemo, u proteklih šest godina Hutovo blato poharala su tri velika požara. Zadnji koncem desetog mjeseca prošle godine, progutao je barsku šumu i raslinje na preko 1.000 hektara, odnosno opustošio je sedminu najvitalnijih površina tog bisera prirode. Izravna šteta je procijenjena na preko milijun maraka, odnosno 1.000 maraka po hektaru, dok su neizravne štete znatno veće. Nadati se da će vodeni tenk, svojevrsna amfibija, uz čišćenje vodenih staza za foto safari, konačno zaustaviti nisku požara koji su zaredali u tom staništu ne samo ptica močvarica, nego i drugih vrijednih vrsta, kako riba, tako i biljaka.

Tekst i foto: D. Musa

                                                                                  Požari narušili imidž

   Uočljivo i površnim promatračima, s požarima opada zanimanje turista za Hutovo blato, inače jedno od najvećih zimovališta ptica u Europi. Podsjećamo u Hutovom blatu živi preko 160 vrsta ptica, više od 20 vrsta riba, od kojih su neke i endemske, preko 600 biljnih vrsta... Upravo zbog toga Hutovo blato je upisano na listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije, međutim dok neke druge destinacije na jugu Hercegovine, poput vodopada Kravica, bilježe rekorde ono tavori. (dmu)

Boćari Čapljine sudjeluju na turniru C2 u Italiji

   Boćari Čapljine otputovali su u talijanski gradić Ronchi dei Legionari, četrdesetak kilometara od Trsta, gdje će 7-og do 8-og srpnja sudjelovati na boćarskom Kupu nacija, tzv. C2 turniru, pandamu nogometne Lige Europe. Govoreći o očekivanjima uoči puta Vide Krmek, predsjednik Boćarskog kluba Čapljina, za Radiopostaju Čapljina je kazao:

    "Mnogo toga zavisi od ždrijeba, ako nas pomazi nismo bez izgleda za prolaz u drugi krug. Međutim, ako nas zapadnu Francuzi, zna se nakon prve utakmice nas je ići kući, Prema našim analizama oni su daleko najjači. Realno držimo da se možemo nositi s prvacima Srbije, Crne Gore i Švicarske, pa i jednim talijanskim predstavnikom, dok su Francuzi, pa prošlogodišnji pobjednici Riječani i talijanski Belluno Bocce Club jači", smatra Krmek, te naglašava:

    Za Kup nacija smo se spremali sukladno našim mogućnostima, u susret nam je izišao i Boćarski savez BiH, organizacijom državnog prvenstva u parovima, baš u Čapljini. Pojačali smo se s dva poznata igrača – Grubišićem i Kužićem. Borit ćemo se pa što bude, nadam se povoljnom ždrijebu i makar jednoj pobjedi", kaže Krmek očito svjestan da ždrijeb može odlučiti puno toga.

    Dakle, završni turnir Kupa nacija održat će se u talijanskom gradiću Ronchi dei Legionari kod Trsta. Uz prvaka BiH – Čapljinu, nastupiti će Palma iz Donje Lastve, kod Tivta, prvak Crne Gore, zatim Novi Beograd - prvak Srbije, pa Club sportif du Cerevin, prvak Švicarske, Mario Gennari iz Rijeke, u Hrvatskoj, prošlogodišnji pobjednik natjecanja, francuski predstavnik – super jaki Tarare, te dva talijanska kluba – Quadrifoglio i Belluno Bocce Club.

    Boje Čapljine branit će Ante Juka – Biba, Vedran Volarević, Nedjeljko Grbavac, Đurica Krmek i Mirko Ilić. Shodno propozicijama koje dopuštaju maksimalno dva pojačanja, na C2 turniru boje Čapljine branit će višestruki prvaci BiH – Mate Grubišić iz posuške Bure i Željko Kužić član Boćarskog kluba Neum. Voditelj ekipe je Vide Krmek.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!