banerRC212

Petak, 13 Srpanj 2018

Nakon ukidanja sankcija „kraljica voća“ iz doline Neretve ovih dana kreće za Rusiju

   Informacija iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o ukidanju sankcija za uvoz jabuka na tržište Ruske Federacije, obradovala je i južno-hercegovačke voćare. U stvari nadležni državni ministar Mirko Šarović, vijest o tome javnosti je i proslijedio tijekom posjeta, jugu Hercegovine, odnosno Popovom polju. Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj govoreći o toj temi ističe:

   „Od 11. srpnja je ponovno nesmetan izvoz jabuka u Rusku Federaciju, dakle nemamo više nikakvih prepreka za trgovinu i izvoz jabuke. Ono što je evidentno, zalihe jabuka koje su bile namijenjene na rusko tržište, prodane su na drugim tržištima, pa u ovom trenutku i nemamo zaliha, ali imamo novi rod. Sorta colina je već u fazi branja, gala vrlo brzo prispijeva, upravo je ta sorta prepoznatljiva na ruskom tržištu, Rusi je rado kupuju tako da je proizvođačima ranih jabuka, dobro došla ova informacija“, kaže Nešković, a zatim naglašava:

   „U kontaktima s proizvođačima došli smo do saznanja da su cijene jabuka na ruskom tržištu veće, bolje, nego na zapadnom tržištu. Što se uvjeta tiče, nema nikakvih promjena. I dalje se traži popunjen fito sanitarni certifikat, te potvrda o podrijetlu. U suštini ono što zahtjeva ruska strana, a i ono što je i naš interes, jeste je da do kraja ispoštujemo, potvrdimo, osiguramo, da se zaista izvozi naša jabuka, a ne tuđa. To je ono što odgovara i što je dobro za sve proizvođače, za sve ljude koji se bave proizvodnjom i prodajom jabuka s teritorija BiH. Dakle, treba da do kraja svaka od institucija, ali i proizvođači i trgovaca, ispoštuju ono što je dogovoreno, a to je da se dokaže, potvrdi, da je roba, da je jabuka, uzgojena, proizvedena na teritoriju BiH!“

   Pomoćnik ministra Nešković ističe da će se sa strane nadležnih institucija strogo inzistirati na tome, ali isto tako kaže da će i ruska strana pratiti taj proces. Nešković kaže da se ruska inspekcija tijekom posjeta prošle godine, ugodno iznenadila ne samo površinama pod jabukama u Hercegovini, nego i njihovom kvalitetom. Imajući to u vodu za izvoz jabuka iz Hercegovine nema nikakvih zapreka, naprotiv. Govoreći na temu otvaranja izvoza na rusko tržište agronom Slavko Korda, direktor tvrtke „Dominant“ iz Gabela Polja u čapljinskoj općini, kaže:

   „Odluka da se ponovno odobri izvoz u Rusku Federaciju u svakom slučaju je dobro došla, s obzirom da postoje tehnički i tehnološki viškovi proizvodnje, odnosno ploda jabuke, ako ništa da rasteretimo domaće tržište. Znači i proizvođačima koji nemaju količine za izvoz u Rusiju, ta odluka dobro dođe jer će veći proizvođači u izvoz plasirati svoju jabuku. Tako će se izbjeći zagušenje na domaćem tržištu, jer BiH je ipak veliki proizvođač jabuke. Kažem, ovo je izuzetno, izuzetno kvalitetno postignuće u pregovorima s Ruskom Federacijom, da se izvoz ponovno odobri, jer će nama izvoz odlično doći da plasirano naše tržišne viškove“, naglašava direktor Korda.

   Da je ponovni izvoz jabuka na rusko tržište dobro rješenje svjedoči i sljedeće zapažanje direktora Korde, koji naglašava:

   „Urod je sasvim zadovoljavajući, kako po količini tako i po kvalitetu. Mogu reći da je ovo jedna od jabučnih godina. Bilo je dovoljno oborina i hladnih noći što je dalo dobru kvalitetu, tako da je ovo za sada, jedna od izuzetnih godina kada je riječ o proizvodnji jabuka.“

   Od agronoma Željka Prce, tehničkog direktora čapljinske tvrtke „Agroherc“koja je sa sedamdesetak hektara najveći proizvođač u ovom dijelu BiH, doznali smo da je odluka došla u pravom trenutku, te da će s izvozom jabuka u Rusiju krenuti čim budu poznate sve tehničke pojedinosti, odnosno čim odluka postane operativna, a to je za dan dva. Inače, berba jabuka na čapljinskom području počela je s prvim danima ljeta, a za sada nema problema s plasmanom.

D. Musa

Cijena lubenica pala na samo 18 do 30 feniga!?


   Veletržnica u Tasovčićima ovih dana, ima uobičajeni ljetni dekor, skromna ponuda različitih roba na prilazu, dok se unutar prostora tržnice u prvom redu kasno popodne i rano izjutra, nude velike količine različite domaće robe. Preko dana ostaju samo proizvođači lubenica, crvenog i bijelog luka, te rajčica u paprika, nekolicina stalnih prodavača, te izvansezonska roba u boksovima.

    U odnosu na konac prošlog tjedna pomicanja cijena su milimetarska, pa tako bilježimo mala poskupljenja paprika koje su sada od 70 feniga domaće sjeme, pa do 1,5 tzv. američke. Za razliku od prošle godine paprike od domaćeg sjemena, jeftinije su od hibrida, a kako nam rekoše stalni prodavači razlog je u puno većoj ponudi plodova od domaćeg sjemena. Stigle su i prve paprike roge cijena 1,8 do 2,5 marke. Za nijansu skuplje su i tikvice 40 do 80 feniga, te mrkva 1 do 1,5 marku. Značajnije je poskupio jedino kupus koji se cijeni od 70 feniga pa do marku. U ovotjednom barometru cijena registrirali smo i tri manja pojeftinjenja, patlidžana čija je nova cijena 50 feniga do marku, zatim zelene salate koja je od 1 do 1,2 marke, te karfiola čija je nova cijena maksimalno do 1,5 marku.

    Svo ostalo povrće uglavnom je zadržalo cijene u odnosu na konac prošlog tjedna, pa su krumpiri i dalje zavidnih 50 do 80 feniga, rajčice od 40 feniga plodovi hibridnih sjemena, pa do 1,6 sorta pink. Domaći jabučar uglavnom je od 1,2 do 1,4 marke. Krastavci su 50 do 80 feniga, mahune 1 do 1,5 marku, crveni luk i kelj 70 feniga do marku, cikla 80 feniga do marku, dok se cijena raštike kreće oko 1,5. Špinata nije bilo, dok je blitva 1 do 1,2 marke, prase ima samo iz Bosne, a cijena je 2,5 marke. Peršin i celer su od 2 do 3 marke za kilogram zelene mase, a bijeli luk od 2,5 do 6 maraka za kilogram.

    Voće, za ovo doba godine presedan je cijena lubenica koje su od 18 pa do 30 feniga. Činjenica da su gotovo istodobno prispjele južno-hercegovačke, semberske i srijemske, te relativno hladno vrijeme u okruženju, drži im cijenu ispod svih očekivanja. Za nijansu jeftinije su breskve, te nektarine koje se nude od 80 feniga pa do 1,5 za kilogram. Skuplji su - kruške 1,10 do 1,6, rijetke smokve 2 do 4 marke, te višnje čija je sezona na izmaku, a trenutačna cijena 1,5 marku.

    Jabuke su od 80 feniga do 1,2 marke ovogodišnje, dok uvozne iz hladnjača, dostižu 2 marke. Rane sorte grožđa ostale su na 2 do 2,5 marke, bostan je od 80 feniga pa do marku, domaća sjemena. Ističemo dobru ponudu šljiva koje se cijene uglavnom od 50 do 80 feniga, ali ima plodova sve do 1,3 marke za kilogram. Veliko iznenađenje su prošlogodišnje suhe smokve koje su 6,5 do 7 maraka, maline i kupine su po 4 marke za kilogram, a borovnice – plantažni uzgoj i divlje, uglavnom 7 do 8 maraka.

    Ispred veletržnice, ponuda različitih roba skromnija od nego u hladnijem dijelu godine, što se baš i ne odnosi na ribu i mliječne proizvode. Riba se nudila na uobičajenih pet, šest štandova, a cijena se kretala od 3 marke riječna – peškelji i babuške, pa do 15 maraka lubin i orada, smuđ je bio 12 maraka, somići i srdela po šest maraka kilogram. Pastrva iz uzgoja bila je standardnih 9, a šaran 11 maraka za kilogram. Sir se nudio na tri štanda, a cijena se kretala 4 do 6 maraka mladi pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji iz Podveležja, bio je 15 maraka, kajmak se cijenio 14 do 16. Ponovo ima i presadnica – kupus, karfiol i kelj, cijenili su se po 25 feniga na komad, dok je na veliko cijena niža, raštika i blitva su 20 feniga, a zelena salata 10 feniga komad. Uz navedeno nudili su se jaja i domaća perad, drva, ljekovito bilje i razna druga roba.

U subotu u Gabeli, GOŠK - Čapljina

   Pripremnu utakmicu u subotu će igrati će nogometni klubovi iz čapljinske općine – premijerligaš GOŠK i federalni prvoligaš Čapljina. Za nogometaše GOŠK-a bit će to generalna provjera pred početak prvenstva. Gabeljani će u prvom kolu 22-og srpnja, ugostiti sarajevski Željezničar, dok Čapljina kreće 11-og kolovoza, utakmicom protiv Veleža.

    Pripremna utakmica GOŠK – Čapljina igrat će se dakle, u subotu, 14-og srpnja, s početkom u 18 sati.

........................................

    Čapljina nastavlja kompletiranje momčadi za novu sezonu. Damir Obad, športski direktor kluba ističe da će zbog reorganizacije drugih liga, naredna sezona biti vrlo zahtjevna.

    Podsjećamo, nakon dvojice Mostaraca - Armina Jazvina, koji je u Bjelave stigao preko bihaćkog Jedinstva i Stanka Cvitkovića, ovih dana pridošla su još trojica igrača. Čapljini su pristupili mladi Aldin Hrvanović, bivši igrač Željezničara i tuzlanske Slobode, zatim Marin Vranjić bivši igrač doskorašnjeg premijerligaša Viteza, dok je iz sarajevskog Olimpika na posudbu stigao napadač Hadžibešić. S obzirom na iskustvo pojedinih novo pristiglih igrača, dojam je da bi Čapljina u novu trebala ući s jačim sastavom, nego što je završila prošlu natjecateljsku sezonu.

..............................................

    Nakon dvije slobodne večeri zbog utakmica svjetskog nogometnog prvenstva, utakmicama predkola nastavljen je malonogometni turnir u Višićima. Rezultati treće turnirske večeri, ViS – Tip Top 4:6. Čak pet pogodaka za ekipu TipTop, postigao je Tino Gavrić. U drugoj utakmici večeri, HNK Višići – No Way 2:5, dok je u trećoj utakmici momčad MZ Višići službenim rezultatom 5:0 savladala ekipu Škrapa/Momići iz općine Metković, koji se nisu pojavili na terenu.

    Na turniru u Višićima, večeras su na programu još tri utakmice predkola, poslije kojih će se obaviti izvlačenje parova osmine finala. U prvoj utakmici od 20 sati, igrat će Modrič II – CB Hangover, zatim Bobanovo Selo – SD Žito, od 21 sat, dok će s početkom u 22 sata igrati, Catering Dominik – Caffe bar Đir.

........................................

    Na malonogometnom Ilindanskom turniru u Stocu, zanimljivim utakmicama završena je osmina finala, rezultati, Staklorad (Stolac) – Stolac AS Faura 0:1 u prvoj, zatim Marko Bošković (Stolac) - Vekoslav Arapović (Mostar) 3:4 za Mostarce u drugoj utakmici, dok je od 22 sata na programu utakmica, Tange lange (Dubrovnik) – Čapljina, čak 11:3 za Dubrovčane.

    Večeras je na programu prva četvrtfinalna večer, koja će početi utakmicama omladinskog programa u 18 sati. U seniorskom dijelu turnira od 20 sati igrat će Fucal Zrinjski/HVIDR-a Mostar – Vjekoslav Arapović (Mostar), a od 21 sat, Vidovo Polje – Modrič.

    Četvrtfinale završava u subotu, 14-og, kada će od 20 sati igrati Bemix (Trebinje) protiv ekipe Kremnice/Brštanik, a od 21 sat Tange Lande i Stolac AS faura.

    Podsjećamo, nagradni fond Ilindanskog turnira u Stocu je 10.000 maraka, od čega će pobjedniku pripasti 7.000 KM.

...........................................

    Polaganjem za više učeničke pojaseve večeras će nikad dužu sezonu zaključiti članovi Tekwondo kluba Čapljina. Od trenera Željka Vege doznali smo da će polaganju pristupiti deset mladih boraca. Polaganje će se održati u dvorani OŠ Vladimira Pavlovića, a počet će u 18 sati.

........................................

    U pripremi je malonogometna liga mjesnih općine Čapljina. Od Dalibora Ilića tajnika Športskog saveza općine Čapljina doznali smo da bi natjecanje trebalo startati u ponedjeljak 23-eg srpnja. Prijave ekipa u Športski savez primaju se do petka, 13-og srpnja. Treba istaknuti da prijave mogu podnositi samo predsjednici mjesnih zajednica ili osobe koje oni ovlaste. Dakle, prijavljivanje je isključivo na službenoj razini.

..............................................

  • Objavljeno u Sport

HKUD ”Sveti Ante” Dretelj, organizira tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju ”Zvona Dretelja 2018”

HKUD ”Sveti Ante” iz Dretelja organizira 14. po redu, tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju ”Zvona Dretelja 2018”.
Manifestacija će započeti u ponedjeljak 16.srpnja kada će u Hrvatskom Katoličkom domu u Dretelju s početkom u 21:00 sat knjigu „Zvona Dretelja“, predstaviti autorica Nada Brajković.
U nedjelju 22.07. središnji je dio manifestacije koja će početi u 18,30 h misom u crkvi Svete Obitelji, nakon čega slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima Dretelja.
Program će se potom nastaviti mimohodom kulturno-umjetničkih društava i gostiju do sportskog centra, gdje će od 20 h biti upriličen kulturno – zabavni program.
U programu će sudjelovati 11 kulturno – umjetničkih društava. Posjetitelje uz dobru zabavu očekuje i bogata nagradna tombola a glavna nagrada je vikend za 2 osobe na otoku Hvaru. U zabavnom programu nastupit će Branko Medak.
Pokrovitelj manifestacije je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

 dretelj folklor

  • Objavljeno u Najave

HKUD ”Sveti Ante” Dretelj, organizira tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju ”Zvona Dretelja 2018”

HKUD ”Sveti Ante” iz Dretelja organizira 14. po redu, tradicionalnu kulturno-zabavnu manifestaciju ”Zvona Dretelja 2018”.
Manifestacija će započeti u ponedjeljak 16.srpnja 2018.god. Kada će u Hrvatskom Katoličkom domu u Dretelju s početkom u 21:00 sat knjigu „Zvona Dretelja“, predstaviti autorica Nada Brajković.
U nedjelju 22.07. središnji je dio manifestacije koja će početi u 18,30 h misom u crkvi Svete Obitelji, nakon čega slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima Dretelja.
Program će se potom nastaviti mimohodom kulturno-umjetničkih društava i gostiju do sportskog centra, gdje će od 20 h biti upriličen kulturno – zabavni program.
U programu će sudjelovati 11 kulturno – umjetničkih društava, a posjetitelje očekuje bogata nagradna tombola a glavna nagrada je vikend za 2 osobe na otoku Hvaru. U zabavnom programu nastupit će Branko Medak.
Pokrovitelj manifestacije je načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

 

  • Objavljeno u Najave
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!