banerRC212

Petak, 09 Ožujak 2018

Barometar cijena: Neočekivano jeftinije zelena salata i blitva

   Val hladnoće iznevjerio je očekivanja hercegovačkih povrtlara, jednostavno nije donio očekivani skok cijena zeleni. Što više za čapljinski kraj najzanimljivija kultura u ovo doba, zelena salata čak je i pojeftinila. Cijena zelene salate je s doskora pristojnih 90 feniga do 1,3 marke, pala na 80 feniga do marku. Jeftinija je i blitva nova cijena je 50 do 80 feniga. Stalni prodavači tako nisku cijenu ovoga povrća, koncem zime, obrazlažu čišćenjem, odnosno pripremanjem plastenika i njiva za novu sadnju, pa su u ponudi veće količine. Nešto jeftiniji je i kelj 55 do 75 feniga.

    U današnjem barometru cijena registrirali smo i nekoliko manjih poskupljenja, to se prije svega odnosi na raštiku koja se cijeni od 2 marke vrhovi, do 2,5 listovi, zatim peršin čija je nova cijena 4 do 5 maraka, a za pet do deset feniga po kilogramu, skuplji su mrkva 80 feniga do marku, zatim špinat 80 feniga s otvorenog pa do 1,8 maraka plastenički, te kupus pupčar čija je nova cijena od 1,3 do 1,3 marku.

    Ostalo povrće zadržalo je cijene. Kupus je tako i dalje od 40 pa do 60 feniga, zimski iz Neretve. Krumpiri su 60 do 70 feniga, a uz sveprisutne njemačke nude se i glamočki. Planinski ispred veletržnice cijene se 90 feniga za kilogram. Cikla je i dalje 70 do 80 feniga, karfiol 1,7 do 2 marke, prasa od 90 feniga, debele pa do 2 marke tanke stabljike, celer je 3 do 4 marke, a domaći crveni luk od 1 do 1,3 marke. Uvozni austrijski crveni luk cijeni se 60-ak feniga. Grah se nudi po cijeni od 1 do 6 maraka. Samo marku za kilogram je kineski, američki je 1,9 maraka, argentinski i kanadski od 2,4 do 3,8 maraka, dok je sve rjeđi domaći 5 do 6 maraka.

    Ponuda domaćeg voća je na izdisaju ima još samo po koja jabuka i suha smokva, te povremeno jezgre oraha. Cijena jabuka je u osjetnom porastu i trenutačno su od 1,5 do 2 marke. Suhe smokve su oko 5 maraka, a jezgra oraha od 16 do 18 mraka. Ponuda uvoznog izvansezonskog voća u boksovima jako je dobra, a i za cijene se može reći da su pristupačne. Tako se naranče, na veliko, mogu nabaviti po cijeni od 90 feniga pa 1,5 marku egipatske, dok je limun 1,7 do 1,8 maraka za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

   Dan bez kiše dodatno je obogatio raznovrsnu ponudu ispred veletržnice. Skoro u cijelosti kompletirana je ponuda presadnica, a raspon cijena je širok, najskuplji pola marke komad, su – jagode, tikvice, krastavci i rajčice hibridno sjeme, pola marke za kilogram, dok su presadnice rajčica od domaćeg sjemena 30 feniga komad. Najjeftinije su presadnice zelene salate i peršina 10 feniga komad, raštika i blitva cijene se po 20 feniga komad, dok su kupus i ostale kupusnjače 25 feniga komad. Naravno, kod većih kupnji cijena se mijenja, odnosno zavisi od pogodbe.

    Domaća jaja cijenila su se oko 26 feniga, koke nesilice bile su 12, a pijetlovi od 15 do 20 maraka. Ponuda ribe obilna – babuške i keljavci iz čapljinskih vodotoka, te Bilećkog jezera, nudili su se za 3 marke kilogram, smrznuta srdela i somići bili su 6 maraka, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 maraka za kilogram. Ovoga puta jegulje nije bilo, ali je bilo ribljih pljeskavica koje se kako nam je pojasnio prodavač, zbog okusa, spremaju od tri vrste ribe, a cijena je bila 10 maraka kilogram. U ponudi je bilo i domaće pšenice po cijeni od pola marke, zatim brašna od raži 1,5 kilogram, pa odjeće i obuće, drva stajskog gnojiva i brojne druge robe. Mliječni proizvodi prodavali su se na četiri štanda, a cijena se kretala 4 do 6 maraka mladi, pa do 18 maraka suhi ovčji s morina i livanjski sir u kolutovima. Novina je bio kupreški kravlji sir iz mijeha koji se cijenio 10 maraka itd. 

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend