banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 20 Rujan 2017

Tuča zabijelila Dubrave

Tuca 2

Olujno nevrijeme praćeno tučom u srijedu rano izjutra, pogodilo je Domanoviće i okolna naselja na Dubravskoj visoravni. Nakon nevremena Dubrave su se bijelile kao da je pao snijeg.
Esad Lizde predsjednik mjesne zajednice Domanovići, ističe da je nevrijeme počelo oko sedam sati.
"Pričao sam s ljudima nakon nevremena mnogi su tvrdili da se nešto slično godinama ne pamti", ističe Lizde, od kojeg smo doznali da su stradali nasadi smokava i vinove loze, kao i povrće na otvorenom.
"Šteta je značajna, kolika teško je procijeniti. Sreća da je dobar dio grožđa obran, inače bi bila još veća", naglašava Lizde.

TENIS Završen 7. memorijal Slobodan Bukvić Pobjednici Čapljinac Vujnović i Ljubušak Luburić

Par Kristijan Vujnović (Čapljina)/Veselko Luburić (Ljubuški), pobjednici su 7-og po redu Memorijala "Slobodan Bukvić". Kombinacija Vujnović/Luburić u finalu je s 2:0 (6:4 i 6:3) nadigrala dvojac Dalibor Jarak/Josip Veraja (Čapljina/Metković).
Turnir je iz kalendara Hercegovina tour-a, a igran je na teniskim centru u Čeljevu. Nastupilo je 13 parova iz Čapljine, Mostara, Neuma, Ljubuškog, Međugorja, Širokog, Vrgorca, Metkovića, Opuzena i Ploča. Andrija Jovanović čelnik organizacijskog odbora turnira i teniski trener, ističe da su se do finala probili, dva para koja su pokazala najviše. Na turniru je prikazana dobra igra parova, a Jovanović posebice ističe nekoliko neizvjesnih mečeva, u tri seta. Nakon finala uslijedilo je proglašenje pobjednika te dodjela nagrada finalistima.

  • Objavljeno u Sport

Miloš Jelčić predsjednik OS Federacije BiH o stanju u tom sportu: „Ništa spektakularno, ali zadovoljni smo pomacima“

OdbojkF1 Mislos Jelcic predjsednik OS Federacije i trener mladjih usrasta OK CapljinaPo broju klubova, pa i po rezultatima čemu je najbolja potvrda plasman Mostara u Premijer ligu BiH, odbojka u prvom redu ženska u Hercegovini preuzima polako preuzima primat kada je riječ o dvoranskim sportovima. Istina dva jedina muška kluba u federalnom dijelu – Čapljina i Mostar, su se prije dvije sezone ugasili, međutim ženski klubovi sve su brojniji. Kako je stanje odbojkaškog sporta u Federaciji Bih, kao cjelini, pitali smo Miloša Jelčića, predsjednika OS BiH, koji kaže:
„Odbojka bilježi pomake, nije to ništa spektakularno, ali je napredak sve vidljiviji. Vidi se to i pro broju klubova. ove sezone ćemo u najnižem rangu – Prvoj ligi imati 18 klubova koji će biti podijeljeni u tri skupine. U A 1 skupini igrat će hercegovački klubovi – Čapljina II, Ljubuški, Student (Mostar), Blato (Biograci), novi klub iz Širokobriješke općine, te dvije ekipe iz sarajevske regije – Ilidža i Alipašino. Imamo još dva aktivna kluba – novoosnovani Libero iz Ljubuškog koji se kani uključiti iduće sezone, te Turbinu iz Jablanice, koja će ovu sezonu zbog uvjeta pauzirati“, naglašava predsjednik Jelčić, koji je posebice zadovoljan stanjem u višem rangu – federalnim superligama
„ U četiri skupine federalne super lige u predstojećoj sezoni startat će 32 kluba. U dvije super lige odbojkašica – jug i sjever, natjecat će se po osam klubova, kao i u dvije muške lige – istok i zapad. Moram reći da smo u muškoj konkurenciji u odnosu na novu sezonu bogatiji za dva kluba, dok ćemo u ženskoj konkurenciji u dva ranga, imati tri kluba više. Moja je želja da svi klubovi koji startaju, završe natjecanje. Ranijih sezona imali smo situaciju da klubovi odustaju tijekom sezone, što nam nije drago. Razlog odustajanju i privremenom zamrzavanju natjecateljskog statusa isključivo je materijalne prirode. Tako smo primjerice, prošle sezone imali jedinstvenu mušku superligu s 13 klubova, što se pokazalo skupo, pa smo je ove sezone podijelili u dvije skupine i uz Bosnu Kalesija, koja je ispala iz višeg ranga, dobili još dva kluba koja su se uključila u natjecanje. Vodstva tih klubova procijenila su da će financijski moći izdržati ligu s osam klubova. Moram reći da činimo sve kako bismo klubovima smanjili troškove natjecanja. Time dobivamo ne samo na masovnosti, nego sprječavamo gašenje odbojke u pojedinim sredinama, a olakšavao uključenje u natjecanje novih klubova kaže Jelčić.
Predsjednik Jelčić naglašava da su uoči nove sezone zadovoljni odzivom klubova za sudjelovanje u kup natjecanju.
„Prošle sezone sudjelovali su samo klubovi koji moraju, a to su premijerligaši, ove imamo u obje konkurencije i nekoliko superligaša, što nam je jako drago. Za sezonu 2018/2019 planiramo najprije održati kup natjecanje po županijama, pa da onda županijski pobjednici, nastupe u završnici kupa. Što god radimo, u prvom planu su nam interesi klubova“, zaključuje predsjednik Jelčić koji je početkom ljeta izabran na drugi četverogodišnji mandat.

 


Obavljen ždrijeb parova federalnog kupa

U završnici federalnog odbojkaškog kupa sudjelovat će šest klubova u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji. Ždrijeb parova u muškoj konkurenciji bio je nemilosrdan pa će se tako već u četvrtfinalu sastati prvi favoriti branitelj trofeja Domaljevac i najtrofejniji muški odbojkški klub u BiH, Kakanj. U drugom četvrtfinalnom susretu igrat će novi premijerligaš Lukavac i superligaš Ilijaš. Pobjednici četvrtfinalnih utakmica međusobno će igrati polufinale, dok će u drugom polufinalu igrati superligaš Bosna i premijerligaš Jedinstvo iz Brčkog.
Kod djevojaka u završnici federalnog kupa natjecat će se osam klubova, a voljom ždrijeba u četvrtfinalu će se sastati, Sloboda (Tuzla) – Široki Brijeg, Kula (Gradačac) – Goražde, te Troglav (Livno) – Smeč (Lukavac) i Igman (Ilidža) – Mostar. Pobjednici prva dva para međusobno će igrati polufinalni susret, a pobjednik će igrati u finalu, shodno tome druga dva para četvrtfinalna para, nakon polufinala dat će drugog polufinalistu.

  • Objavljeno u Sport

APSURD Bosna i Hercegovina i u zapošljavanju zemlja paradoksa

Apsurdi1 Narodsnki kazano razanj spreman je li zec u sumiČlanice Turističkog klastera vape za kuharima i konobarima, na birou vojska od 1.206 lica
Teško je prosuditi hoće li projekt Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH kojeg financira Europska unija, koji je nedavno promoviran u Čapljini polučiti planirane rezultate, međutim sam njegov početak postavio je za oblast (ne)zaposlenosti krucijalna pitanja – tko je zaista nezaposlen, koliko je nezaposlenih i slično. Projekt kojeg dakle, financira EU, a provode Međunarodna organizacija rada (ILO) i Asocijacija za ekonomsko razvitak REDAH iz Mostara, zanimljiv je što kad su ugostiteljstvo i turizam u pitanju, podrazumijeva obrazovanje već obrazovanih. Govoreći o potrebama tzv. realnog sektora Stipe Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovine govoreći o potrebama 29 njegovih članica, je kazao:
„Mi smo za potrebe ovoga projekta nedavno proveli anketu među članicama Klastera. Došli smo do zapanjujućeg podatka, 193 radna mjesta su slobodna, samo kod naših članicama. Potrebe su ogromne, 193 radna mjesta! Radi se o 96 konobarskih, 84 kuharska, 7 šankerskih, pet slastičarskih i jedno pekarsko zanimanje. Znači, kroz cijeli projekt je zamišljena obuka 150 osoba, a mi već sada možemo zaposliti više od tog broja.“


Vesna Šunjić iz Službe zapošljavanja H-N županije ustvrdila je da kadrova za oblast ugostiteljstva, na evidenciji ipak ima, ali…:
„Najviše nezaposlenih osoba na dan a 31. srpnja po pojedinim stupnjevima stručnog obrazovanja, imamo u sljedećim zanimanjima: u prvom i drugom stupnju, radnici za jednostavne poslove, kuhinjski pomoćnici, daktilografi…, u trećem i petom stupnju - prodavači frizeri, automehaničari, bravari, te kategorije kuhari i konobari. Znači imamo veliki broj kuhara i konobara, na evidenciji. Imamo paradoks veliki broj nezaposlenih osoba kuhara i konobara, a isto tako veliku potražnju“, kazala je stručna suradnica Službe zapošljavanja, te dodala:
„To je paradoks, jer današnje tržište zahtjeva razvijanje znanja i vještina koje su potrebne. To su specifična znanja i vještine kako bi nezaposlene osobe bile konkurentnije na tržištu rada i cjeloživotno usavršavanje koje nam je svima potrebno cijeli život, ne samo kako bi dobili posao, nego kako bismo zadržali postojeći i napredovali u njemu.“
Dakle, na evidenciji za nezaposlene vode se čak 632 kuhara i 574 konobara, koji se na drugoj strani svijećom traže, samo 29 članica Turističkog klastera trebaju 193 radnika ugostiteljske struke, uglavnom kuhara i konobara! Da bi se ti kadrovi osigurali nakon vremena utrošenog za školovanje, potreban je i program prekvalifikacije oko kojega je angažirana agencija za zapošljavanje Bizz solutions d. o. o. iz Čapljine, čiji voditelj Ivan Beno kaže:
„Projekt pod nazivom Centar za obuku i prekvalifikaciju Čapljina, startao je 15. lipnja ove godine i trajat će 16 mjeseci, do listopada 2018. godine mi to vidimo kao model za rješenje problema gospodarstvenika, članica klastera i drugih. Kroz Agenciju smo imali dosta upita za ovom vrstom kadrova i centar koji će konstantno obučavati i konobare i kuhare i ostale slične kadrove vidimo kao nekakvo rješenje tog problema i nadamo se model za uspješno rješavanje nezaposlenosti i u drugim sektorima ne samo u ugostiteljstvu.“
Jedan od nositelja projekta je Asocijacija za ekonomski razvitak REDAH iz Mostara. Da bi priča o apsurdima bila potpuna pobrinuo se Ivan Sivrić nositelj projekta koji je oko na oko idealnog projekta, izrazio strahovanje:
„Strah nas je čak, odziva na edukaciju. To nam je veći problem i strah, nego zapošljavanje.“


Što reći nakon te opaske, nezaposlenih kuhara i konobara prema evidenciji ima, hoće li se javiti oni i drugi nezaposleni oko toga sada brinu nositelji projekta, pozivajući medije da im pomognu u njegovoj promociji!? Inače, prema projektu novoosnovano lokalno partnerstvo u Čapljini će kroz ukupno 16 mjeseci za 150 nezaposlenih žena, mladih i teško zapošljivih osoba kroz edukaciju, osigurati kvalifikacije za rad u turizmu, ugostiteljstvu i preradi hrane, dok bi najmanje njih 70 trebalo dobiti stalni posao. Lijepo zamišljeno, vidjet ćemo kako će završiti.
Treba reći da su u projekt uključeni Služba zapošljavanja H-N županije, zatim Općina Čapljina, Srednja škola Čapljina, Bizz solutions d. o. o. Čapljina, Turistički klaster Hercegovina i Turistička zajednica H-N županije.

Pretplati se na ovaj RSS feed

25°C

Čapljina

Sunčano

Vlažnost: 42%

Vjetar: 4.83 km/h

  • 19 Listopad 2018 27°C 10°C
  • 20 Listopad 2018 25°C 10°C

banerRC1vikend