banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

U ponedjeljak u Čapljini koncert "Priče o Bachovim invencijama i fugama" pijaniste Bartolomeja Stankovića

 Akademija Čapljina, uz potporu Federalnog ministarstva za kulturu i šport, organizira koncert "Priče o Bachovim invencijama i fugama" pijaniste Bartolomeja Stankovića. Koncert će se održati u ponedjeljak, 26. veljače u crkvi Sv. Franje Asiškog u Čapljini, s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan!


 Na programu su djela za klavir Johanna Sebastiana Bacha i to integralna izvedba 15 Dvoglasnih invencija, te izbor ​ djela​ iz zbirki "Dobro temperirani klavir" i "Klavirska knjižica II" (Preludiji i fuge, Toccata i Talijanski koncert). Njemački skladatelj Johann Sebastian Bach je instrumentalnu polifonu glazbu doveo do savršenstva i jedan je od najznačajnijih baroknih skladatelja, a mnogi tvrde i jedan od najznačajnijih i najvećih skladatelja ikada.


Bartolomej STANKOVIĆ je bosanskohercegovački pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je 1997. godine u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović. U Sarajevu je, 2006. godine, završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić. Završio je i postdiplomski studij na akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi pijaniste Federica Gianella. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U aprilu, 2013. godine, predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu. Sarađivao je sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom i održao preko 50 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.


 

  • Objavljeno u Najave

Domaći plastenički krumpir potiskuje francuski i egipatski

   Rani krumpiri iz Francuske početkom ovoga milenija, a iz Egipta početkom decenija, vladali su hercegovačkim tržištem koncem zime i početkom proljeća. Zadnjih godina mladi krumpiri iz Francuske, Egipta i drugih zemalja sve su manje zastupljeni, a bilježi se prodor domaćih, uzgojenih u plastenicima. Što je povrtlare doline Neretve potaknulo na uzgoj ranih krumpira u plastenicima govori Josip Jurković, jedan od mlađih proizvođača.

Plasteničkom proizvodnjom počeo sam se baviti prije sedam godina. Uzeli smo kuću, a kako je okućnica bila prostrana, odlučio sam podići plastenike, računao smo bolje podići plastenike, nego sijati travu pa je onda opet moraš kositi… Probali smo razne vrste povrća, ali nije išlo, nije se moglo prodati, a ni cijena nije bila čemu, pa smo onda krenuli u plasteničku proizvodnju krumpira, što se pokazalo dobrim potezom. Sadimo ga odmah poslije Nove godine, a najkasnije do 15. siječnja, izlazimo na tržište prvi, početkom travnja“, naglašava Josip, te pojašnjava da za takvu ranu proizvodnju ima i pogodnu zemlju:

Imamo dobre uvjete, zemlju u kojoj krumpir dobro uspijeva, crvenicu. To je 'brza' zemlja, ima i malo kamena u njoj, pa krumpir dobije i finu žutu boju. Taj naš rani krumpir je tražen, bez obzira što mu cijena nikada ne pada ispod 1,8 KM. Francuski i egipatski se s tim našim krumpirom, ne mogu porediti, kvaliteta je izvrsna. Sadimo dvije sorte anais i carera. Prinos je solidan, a isplativost za sada, zajamčena“, ističe Josip čiji su plastenici zaboravili na za čapljinsko područje uobičajene, paprike, rajčice i zelenu salatu.

Proizvodnja je za sada u negrijanim plastenicima, a Josip tvrdi:

Plastenike ne grijem, pokrivam agrifolijama, od kada sadim nije bilo većih šteta od mraza. Mislim da bi se isplatilo i grijanje, tada bi bio još skuplji od sadašnjih 1,8 do 2 KM. Došlo je vrijeme da se ove tradicionalne kulture ne isplati raditi, pa je sve više ljudi koji sada krumpir u plastenike, uz nas na Dubravama, sadi se i na području Ljubuškog. Nije to još velika proizvodnja, pa sada nema problema s plasmanom. Tko prvi na pijaci – dobra cijena, kao po onoj narodnoj – tko prvi djevojci… Nakon krumpira sadim papriku rogu, pa špinat i blitvu, ali slabe su cijene, zima je malo toplija, pa zelen ne ide“, primjećuje Josip, te dodaje:

Od nečega moramo živjeti, a proizvodnja krumpira u plastenicima je zaista isplativa.“

Uz isplativu, odnosno rentabilnu proizvodnju na uzgoj krumpira u plastenicima povrtlare potiče i sve varljivije vrijeme. Naime, neuobičajeni prodori kasnog mraza zadnjih godina, tjeraju ih ranu proizvodnu u zatvorenim prostorima, čak i krumpira što zbog površine, odnosno količine, na prvi pogled ne djeluje isplativo.

D. Musa

U Čapljini započela manifestacija "Dani sjećanja 2018."

Manifestacija "Dani sjećanja 2018." započela je u srijedu u Čapljini. U galeriji "Tau" upriličeno je otvorenje izložbe akademske slikarice Kristine Ćavar i dvoknjižje fra Vendelina Karačića - "U suzvučju postojanja" i "Tri anđela mala". 

U glazbenom dijelu programa nastupili su Marija Bukovac na klaviru, Neven Dragičević na klarinetu i mladi izvođači glazbenog odjela koji djeluje u sklopu Osnovne škole Vladimira Pavlovića u Čapljini. 

O izložbi slika i dvoknjižju govorio je Dragan Marijanović, književnik, pisac i kolumnist koji se posebno osvrnuo na slikovnicu "Tri anđela mala". 

"Tri anđela mala, bajkovit su pjesnički do dječijih srdaca. Kroz deset malih minijatura fra Vendelin približava najmlađem naraštaju smisao Raja, Neba, Svetosti i Svetaca uopće. Prelijepi crteži Kristine Ćavar skraćuju put do duhovnih spoznaja i idealne su za uzraste koji tek prispjevao za vjeronaučnu nastavu", istaknuo je Marijanović. 

Izložba slika akademske slikarice Kristrine Ćavar ostaje otvorena do 21. ožujka, a svi zainteresirani mogu je pogledati u galeriji "Tau" u Čapljini. 

Manifestacija "Dani sjećanja Čapljina 2018." nastavlja se 2. veljače kada će se u crkvi svetog Franje Asiškog služiti svečana sveta misa za sve stradale u Čapljini u  Drugom svjestskom ratu i poraću. Sveta misa će započeti u 17 sati. 

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

  • Objavljeno u Kultura

Održan prvi Božićni koncert Čapljinske parohije

Prvi Božićni koncert, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene općine Čapljina i Eparhije zahumsko - hercegovačke i primorske,  održao se u nedjelju u  kinu Mogorjelo u Čapljini. 
 
U prepunoj dvorani kina Mogorjelo na božićnom koncertu nastupila je etno grupa "Trag" iz Laktaša.
 
 
Etno grupi "Trag" na pozornici su se pridružili i najmlađi čuvari tradicije, dječiji zbor čapljinske parohije s kojima su otpjevali božićnu pjesmu. 
 
 
Prigodnim božićnim pogovorom svim nazočnima na početku se obratio Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić a više poslušajte u tonskom zapisu. 
 
Tematska emisija o Božićnom koncertu u programu Radiopostaje Čapljina bit će emitirana danas u 13 sati i večeras u 20 sati. 
 

 

 
 
  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed

5°C

Čapljina

Pljuskovi

Vlažnost: 95%

Vjetar: 17.70 km/h

  • 21 Veljača 2018 7°C 5°C
  • 22 Veljača 2018 12°C 5°C

banerRC1vikend