banerRC212

Srijeda, 30 Rujan 2020

Kreće lovna sezona na čapljinskom području, prema propisanim pravilima, a na nišanu će biti i vukovi

   U nedjelju, 4. listopada, na čapljinskom području kreće lovna sezona pogonom i prigonom na dlakavu divljač – zec, kuna bjelica i zlatica, zatim lisica, divlja svinja, jazavac, čagalj i vuk. Kako ističu iz Lovačkog društva „Galeb” kalendarom lova za 2020/21-tu, bilo je planirano da lov na dlakavu divljač počne 11. rujna, međutim zbog usklađivanja termina sa susjednim lovačkim društvima - „Kamenjarka” Stolac, „Jadran” Neum, te „Golub” i „Orao” Čitluk, došlo je do promjene.

   Iz čapljinskog lovačkog društva ističu da u nedjelju, 4-og listopada, počinje i lov na pijetla fazana. Lovni dani su nedjelja i državni praznici.

   U lovu mogu sudjelovati samo lovci koji su izmirili svoje obveze za predstojeću sezonu, isto tako zbog rasporeda u lovištu moraju biti u stalnom kontaktu s lovnicima u svojim lovnim ograncima. Važna obavijest za lovce – u lovu se mogu koristiti samo psi koji imaju valjane certifikate o upotrebljivosti u lovu.

   Iz Lovačkog društva „Galeb” dalje ističu da lovci za svaki ulazak u lovište, moraju imati valjane Dozvole za lov ili Lovne karte, koje se mogu svakodnevno izvaditi u uredu Društva. Isto tako, svaki odstrel se mora evidentirati, a odgovarajući dio mesa odstrijeljene divlje svinje, se uz Dozvolu za lov mora dostaviti na pregled u lokalnu veterinarsku stanicu, te se tek nakon dobivene potvrde o ispravnosti mesa, koja se mora dostaviti i u ured Društva, može koristiti.

  Ukoliko primijete bilo kakvu anomaliju, kao što su – uočljiva oboljenja na koži, za tu vrstu neuobičajeno ponašanje, veći broj uginulih jedinki i slično, lovcima se sugerira da obvezno obavijeste svoje lovnike ili ured Društva.

   Lovačko društvo „Galeb” obavještava vlasnike stoke, da lovnim danima pojačavaju nadzor nad stokom, te da je zbog valjanog osiguranja ne ostavljaju na ispaši.

D. Musa

Boćarsko prvenstvo BiH: Buri nije smetala južina, Neum „ulovio” prve bodove

   Prava je šteta što se nakon tri kola u B, odnosno još jednog kola u A skupini završava jesenski dio boćarskog prvenstva. Kažemo prava šteta, jer su se u nizu ekipa nakon dužeg vremena, pojavili mladi igrači, kojima treba što više službenih utakmica kako bi prije svega ostali u boćanju, a onda i napredovali.

   Proteklog vikenda igrane su utakmice trećeg kola. Ukupno su odigrane tri utakmice, a jedna je odložena. Jedino iznenađenje bila je uvjerljiva pobjeda posuške Bure protiv iskusne ekipe Čapljine. Gosti su očajno otvorili utakmicu, pa je tako Ante Dedić u pojedincu izgubio od Mate Grubišića 13:0, slično je bilo i u paru Grbavac i Šunjić izgubili su 1:13 od Nenadića i Budimira, a tek nešto bolje prošla je gostujuća trojka Buntić/Markotić/Vukšić 4:13 protiv domaće kombinacije Ivan i Marinko Grubišić, te Ferdo Oreč. Čast gostiju u prvoj dionici, spasio je Ante Juka koji je u krugu tijesno 22:21, nadigrao Vladu Sentića. Nakon vodstva od 6:2 u prvim „turama“ domaći su pobjedom Vlade Sentića nad indisponiranim Dedićem u preciznom i Ante Bašića u brzinskom izbijanju, poslije tehničkih disciplina, sačuvali razliku. Ključnu pobjedu za domaće u završnici, izborio je Hrvoje Grubišić koji je iznenadio Antu Juku u pojedincu 13:6, slijedile su pobjede u paru i krugu, dok je gostima pripala samo trojka. Bura je tako stigla do uvjerljive pobjede i osigurala jesenski naslov u B skupini.

   U drugom susretu ove skupine, odigranom također, u posuškoj boćarskoj dvorani, Sveti Stipan iz Gorice kao domaćin, poražen je od Rastoka 8:16. Međutim, za „svece“ koji su se u natjecanje uključili poslije šestogodišnje stanke konačni rezultat nije neuspjeh. Veselko Biško i Frano Galić dobili su i to uvjerljivo 13:2 prvi par, zatim su Zoran Galić i Frano Galić dobili štafetno izbijanje, a u trećoj turi slavila je domaća trojka i Filip Divić 22:21 protiv razigranog Nikole Zelića koji je prethodno dobio dvije pojedinačne partije.

   U južnohercegovačkom derbiju Neum je pobjedu izborio praktično u prvoj trećini vodstvom od čak 8:0. Uz pobjede Bjelopere i Mustapića u paru, kombinacije Butigan/Obradović/Jogunica u trojci, Paško Ležinić u pojedincu i Jurice Konjevoda u krugu „potopili“ su glavne gostujuće adute - Franu Sušića, odnosno Franu Mustapića. Nakon poraza u prvoj „turi“ Sušić i Mustapić su za goste dobili oba precizna izbijanja, međutim domaći su pobjedom u štafetnom, te poenom u brzinskom izbijanju sačuvali veliku prednost. Mustapić je pobjedom protiv Konjevoda slavio i u trećoj „turi“, međutim domaćima su pripali par i trojka, što je bilo dovoljno za pobjedu, dok je Dario Krvavac pobjedom protiv Darka Ležinića u krugu ublažio poraz. Druga utakmica trećeg kola u A skupini, Široki – Grude je odložena zbog kiše.

   Rezultati trećeg kola Prve boćarske lige, A skupina: Neum – Dračevo 15:9, Široki – Grude odloženo, slobodan je bio Napredak. Trenutačni poredak, 1. Grude 2(1), 2. Neum 2(2), 3. Široki 1(1), 4. Dračevo 1(2), 5. Napredak Wila 0(1)

   B skupina, treće kolo, Bura – Čapljina 16:8, Sv. Stipan – Rastok 8:16. Konačni poredak u jesenskom dijelu, 1. Bura 6, 2. Čapljina 3, 3. Rastok 3, 4. Sveti Stipan 0 bodova.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

U Čapljini defile mlade nade ženskog rukometa

   Mlađe kadetkinje Čapljine i Izviđača iz Ljubuškog odigrale su trening utakmicu u čapljinskoj Sportskoj dvorani. Pobjeda 19:21 pripala je gošćama. Međutim, rezultat je ipak bio u drugom planu, jer za oba sastava radost je bila igranje utakmice, jer za to često nemaju prilike. (dmu)

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!