banerRC212

Petak, 18 Rujan 2020

U Gabeli postavljena agrometeorološka stanica vrijedna 150.000 KM

   „Rijetke su stvari koje nas zadnjih godina obraduju, obično se borimo protiv raznih prirodnih nepogoda. Ova godina je posebice teška, jer se na goleme štete od kasnog mraza nadovezala i pandemija korona virusa, tako da nam je početak rada meteorološke stanice jedan od rijetkih radosnih događaja”, kazao je agronom Željko Prce, tehnički direktor čapljinog Agroherca, te obrazložio:

   „Ova će nam stanica biti od velike pomoći kada je u pitanju zaštita. Trenutno se troškovi zaštite zavisno od vrste voća, kreću primjerice od 30 kod bresaka pa do 70 posto kod jabuka. Sa ovom meteorološkom stanicom, broj prskanja realno za dva tri prskanja realno se može smanjiti”, rekao je Prce.

   Ovaj podatak najbolja je ilustracija značenja postavljene agrometeorološke postaje na imanju Agroherca u Gabeli, u neposrednoj blizini plantaže smokava. Naravno, uz tvrtku „Agroherc” koja gazduje sa oko 450 hektara zemljišta, podatke mogu koristiti i ostali subjekti iz oblasti agrara.

   Govoreći o projektu Bakir Krajnović viši stručni suradnik u sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda zadužen za prezentaciju opreme po projektu Vlade Japana kao pomoć BiH, kaže:

   „Grand projekt Vlade Japana, počeo je prije tri, četiri godine, preko ministarstva na državnoj razini, a Federalni hidrometeorološki zavod je jedan od korisnika, ovoga projekta. Oprema koja je u Federalnom zavodu, sastoji se od pet automatskih agrometeoroloških stanica plus jedna zamjenska kao rezervni dijelovi stigla je prije sedam, osam mjeseci, ali je zbog pandemije tek smo ovih dana uspjeli organizirati postavljanje. Ova automatska agrometeorološka stanica je najnovija oprema koja postoji u ovoj oblasti, imamo japansku tehnologiju i hardver i softver što je jako bitno za BiH, odnosno za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

   U Gabeli smo stupili u kontakt s jednom renomiranom firmom koja nam je ustupila zemljište kako bi mogli postaviti stanicu. U cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i pomoći iz našeg domena djelovanja nadam se da će biti od koristi čitavog dijela donjeg sliva rijeke Neretve, sa setom podataka koji je od neprocjenjive važnosti. Još jednom bi naglasio podršku i razumijevanje našeg partnera u ovom projektu, tvrtke „Agroherc””, kazao je Krajnović.

   Posebno su zanimljive dvije stvari, rok korištenja automatske agrometeorološke postaje je čak 100 godina! Vrijednost projekta je oko 150.000 KM. Dakle, riječ je o važnom projektu koji bi mogao doprinijeti unapređenje poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve, pa i šire.

D. Musa

Uz Dan branitelja Čapljine, na Trgu hrvatske slobode položen vijenac i upaljena svijeća

Pripadnici HVIDRE obilježili su Dan branitelja Grada Čapljine polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Trgu hrvatske slobode u Čapljini.
Mi branitelji smo teškom mukom, nadljudskim naporima, prolivenom krvlju, ali, nažalost, i vlastitim životima branili i obranili svoja ognjišta. Zahvaljujući neizmjernoj hrabrosti i velikom umijeću, mi branitelji smo zaustavili agresora, sačuvali naše domove i živote a narod na taj način zauvijek zadužili. Hrvatski vitezovi su položili svoje živote kako bismo mi živjeli i odgajali buduće generacije, odnosno dali su nam najvrijednije darove, život, slobodu i budućnost ali i obvezu da sačuvamo uspomenu na njihov lik i njihov život, ističu iz čapljinske HVIDRE.

U Čapljini održan 21 festival duhovne glazbe

Na Trgu sv Franje pokraj crkve u Čapljini u četvrtak večer je održan 21. Čapljina fest, festival duhovne glazbe. Riječ je o festivalu kojega je utemeljila FRAMA Čapljina prije 21 godinu.
Čapljina fest je iznikao iz ljubavi prema duhovnoj glazbi, a do sada su na festivalu sudjelovali brojni mladi iz Čapljine i drugih mjesta Hercegovine, ali i šire.
Ove godine, u sklopu festivala, nastupili su kao posebni „gosti“, Vinko Ćemeraš & Tavli Tuuli, koji su večer prije, tj. u srijedu održali svoj samostalni koncert. Na samom festivalu su nastupili fra Mile Vlašić, Iva Pervan, Gabrijela Grmača, Nataša Borovac, Iva Kožul, Paula Zubonja, Ivan Bogdan, zatim ženska vokalna skupina iz Trebižata i Bruno Jakiša. Program su vodile Antonela Soldo i Andrea Dragičević.

 

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!