banerRC212

Utorak, 15 Rujan 2020

Čapljnici uvjerljivo nadigrali „svece” iz Gorice

   Utakmicama prvog kola B skupine startalo je boćarsko prvenstvo BiH. U oba susreta slavili su domaćini, Bura je u Rastovači kraj Posušja, nadigrala Rastok 14:10, dok je Čapljina, nadigrala momčad sv. Stipana iz Gorice kod Gruda 22:2. Valja reći da se ekipa sv. Stipana u natjecanje uključila poslije petogodišnje stanke:

   „Kad su se momci raspremili, nije nam bilo svejedno, jer na našim zjogovima tako mlade ekipe nismo vidjeli. Međutim, još nemaju natjecateljskog iskustva, treba im utakmica da bi stasali u ekipu koja će vladati boćalištima u BiH. Ukoliko ostanu na okupu, to će biti neminovnost”, istakao je Vide Krmek, predsjednik BK Čapljina.

   Utakmica Čapljina – Sv. Stipan bila je i doslovce sudar iskustva i mladosti. Neki igrači Čapljine kao što su Ante Juka – Biba i Ante Dedić – Šampion, imaju osvojenih naslova državnog prvaka kao pojedini igrači ekipe iz Gorice, godina. Prva trećina završena je vodstvom domaćeg sastava s maksimalnih 8:0. Gosti iz Gorice uspjeli su smanjiti na 8:2 pobjedom u štafetnom izbijanju. Rezultatom 24:27 Filip Divić i Tihomir Galić, nadigrali su domaći dvojac Đurica Krmek/Zoran Markotić. Do kraja utakmice dominirali su domaći, a neizvjesno je još bilo u brzinskom izbijanju, u kojem je Darko Šunjić s 22:20, nadigrao Jakova Galića. Utakmica će se pamtiti po izvrsnom rezultatu Ante Dedića – Šampiona u preciznom izbijanju koji je sakupio i za svjetske scene impresivnih 28 „punata”.

   U drugoj utakmici Bura predvođena kapetanom Matom Grubišićem, uspjela je nadigrati ugodno iznenađenje prošle nezavršene sezone, Rastok iz Prologa kraj Ljubuškog. Posušaci su time najavili bolju formu nego u zadnjih sezonu dvije, što znači da u ovoj skupini slijedi pet zanimljivih kola u kojima će Sv. Stipan stjecati iskustvo, a Čapljina, Bura i Rastok voditi borbu za doigravanje.

   Obje utakmice A skupine su odložene, a razlog je Covid – 19. Utakmica Široki – Neum, je odložena zbog bolesti nekolicine domaćih igrača, dok je BK Dračevo, tražilo odgodu iz istih razloga. „Najveći broj zaraženih ima upravo Sarajevo”, kao obrazloženje navodi se u zahtjevu Dračevljana, za odgodu utakmice, kojem je udovoljeno.

   Prva boćarska liga BiH, prvo kolo A skupina, Široki Brijeg: Široki – Neum, odloženo; Sarajevo: Napredak Willa – Dračevo, odloženo; slobodne su bile Grude.

   B skupina, Čapljina: Čapljina – Sveti Stipan 22:2; Rastovača kod Posušja: Bura – Rastok 14:10. Utrku je povela Čapljina.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

U Trebižatu održan osamnaesti saziv slikarske kolonije „Trebižat“

   Tradicija slikarske kolonije „Trebižat“ uz rijeku Trebižat, u mjestu Trebižat, kod Čapljine, se nastavila i u godini koja će se pamtiti po pandemiji korona virusa. Osamnaesti po redu saziv, ciljano je, zbog epidemioloških mjera, okupio manji broj sudionika. Kao i ranijih godina okupili su se slikari u slivu rijeka: Neretva, od Mostara do Ploča i Trebižat, od Imotskog do Čapljine. Jure Jovica (Ploče), Željko Marić i Dragan Kordić (Mostar), Ante Ljubičić Car (Imotski), te Trpimir Grgić, Jelana Grgić, Ernesto Markota, Mišel Stojanović, Ante Brkić iz Čapljine, bili su sudionici ovogodišnje kolonije.

   „S obzirom na uvjete pandemije korona virusa broj sudionika je manji, uz to nekolicina naših starijih prijatelja iz Hrvatske, koji dolaze svake godine, nije mogla doći. Tako smo ove godine okupili desetak slikara. Po osobnom dojmu, kvaliteta nastalih djela nije lošija s obzirom na smanjenu brojnost. Čak se možemo pohvaliti da je ova godina bila plodna. Nastala djela imamo namjeru prezentirati široj javnosti. Ovi naši likovni znalci iz neretvanske doline, su upoznati s radom Kolonije i djelima, međutim bez obzira na to red je da to u vidu izložbe, predstavimo i široj javnosti“, rekao je Boris Matić, voditelj kolonije inače, glumac Dubrovačkog kazališta Marina Držića.

   Ambijent uz rijeku Trebižat poticajan je za stvaralaštvo uopće, a ton mu daje sad jato divljih pataka koje više nisu ni divlje – naviknule su se na ljude, posebice na djecu. Slikari koji stalno dolaze ističu da ih je prije tri godine bila nekolicina, prošle godine sedam, a ove godine na okupu je cijelo jato. Poslovično senzibilni prema prirodi okupljeni umjetnici su puni hvale za trebižatske lovce, koji ih očito paze. Moglo bi se reći da su patke plivajući uz obalu od slikara do slikara, na njih djelovale poticajno, u što će se uvjeriti i posjetitelji izložbe koja je u planu.

   „Ovo je šesta kolonija od kada nema njezinog inicijatora Anđelka Matića Uče, no evo i bez njega idemo dalje, nekada u većem, a nekada u manjem broju. Malo nas je manje, ali ja sam uvijek za kvalitetu, a ne kvantitetu“, kazao je Trpimir Grgić, akademski slikar iz Trebižata,

   Nakon stanke od par godina na koloniju je stigao i Mišel Stojanović, akademski slikar iz Čapljine, koji je to popratio riječima: „Povratak na Trebižat uvijek je dobro došao. Prve korake sam ovdje napravio i zahvaljujući pokojnom Anđelku, inicijatoru ove kolonije, sam i ušao u svijet umjetnosti. Doći ovdje meni je kao doći kući, a stvarati nešto najprirodnije“.

   Dragan Kordić iz Mostara, na je koloniju došao pripremljen: „Ja sam sliku počeo sinoć, pa sam jedno tri, četiri sata radio na njoj prije nego što sam došao na koloniju, pa je ovdje iz neke srednje faze dovršavam. Na kolonijama općenito, može se reći da umjetnici malo podbace kvalitetom studijski rad, rad u ateljeu, donose malo boljke radove. Treba povesti računa da i na kolonijama zadržimo kvalitetu pa sam zato sam sliku počeo kući“.

   Organizator slikarske kolonije Trebižat je Umjetnička kolonija „Trebižat“, koja uz slikarske kolonije organizira kazališne predstave i pjesničke večeri, a pokrovitelj je bila Založba kralja Tomislava iz Čapljine.

Tekst i foto: D. Musa

 

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!