banerRC212

Petak, 11 Rujan 2020

Stigli prvi šipci, mandarine i suhe smokve: šipci 2,0 KM, mandarine 1,5 do 1,6 KM, a suhe smokve 6 do 8 KM

   Nedostaju još samo dunje pa da se kaže stigla jesen na veletržnicu u Tasovčićima. Novine u ponudi su šipci koji se cijene 2 KM i mandarine koje su od 1,5 do 1,6 KM, te suhe smokve 6 do 8 KM za kilogram. Dakle, u naredna dva - šipci, odnosno četiri mjeseca – mandarine i suhe smokve, vladat će veletržnicom u Tasovčićima. Zamijetili smo još jednu novinu, roba se iznosi ispred boksova da bude što preglednija kupcima, pa se iza deset sati vraća, odnosno narodski kazano sklanja sa sunca.

   Od barometra cijena početkom rujna među proizvodima iz redovite potrošačke košare nismo registrirali niti jedno pojeftinjenje, uz četiri manja poskupljenja. Skuplji su kupus 0,35 do 0,50 KM, tikvice 0,8 do 1,0 KM, crveni luk 0,5 do 1,0 KM, mahune 1,5 do 2,2 KM, te bijeli luk koji je sada 5 do 8 KM. Manje više nepromijenjene cijene zadržali su krumpiri - 0,4 do 0,6 KM, planinski ispred veletržnice su 0,8 KM. Zelena salata, kelj, mrkva i cikla su 0,8 do 1,0 KM, paprike su od 0,8 do 1,2 KM, a rajčice 0,6 do 1,0 KM, dok se domaća kavada cijeni 1,5 KM za kilogram. Karfiol, raštika i paprika roga su od 1,5 do 2 KM. Blitva je 1,5 do 1,7 KM, brokule i špinat su 2,0 do 2,5 KM, a peršin i celer su 2 do 3 KM. Prasa koja u ovom razdoblju stiže iz Bosne – Fojnice i Visokog, cijeni se 2,5 do 3,0 KM za kilogram. Na dnu cjenovne liste su patlidžani čija je cijena 0,4 do 0,6 KM, dok su krastavci 0,7 do 1,0 KM. Ima i batata koji je 2 do 3 KM, te kukuruza šećerca čija je cijena 0,30 do 0,50 KM komad.

   Voće, cijena jabuka vratila se na 1 do 2 KM, dok se raspon cijene krušaka povećao i sada je 0,5 do 1,6 KM. Nešto skuplje su svježe smokve 1,5 do 2,0 KM, te breskve 1,5 do 1,7 KM, jeftinije su lubenice 0,20 do 0,40, koliko smo primijetili domaće su rijetkost, te maline i kupine čija je nova cijena 5 do 6 KM. Šljive su od 0,8 do 1,2 KM, bostan je 0,8 do 1,0 KM, a stolno grožđe od 0,8 do 1,5 KM. Orasi i ribizle su i dalje po 5 KM, bademi naravno u ljusci 7 KM, dok su drenjine od 1,0 do 1,5 KM.

   Ispred veletržnice standardna ponuda ribe čije su cijene već uobičajene pastrva iz uzgoja cijenila se 9 KM, šaran je bio 10 KM, mol je od 10 do 15 KM, dok su lubin i orada iz neumskih ribogojilišta, bili od 15 do 17 KM. Somići su bili po 6 KM za kilogram, dok jegulje nije bilo. Presadnice povrća imaju također standardnu cijenu – zelena salata, peršin i blitva su po 0,10 KM komad, raštika i kupus su po 0,20 KM, ostale kupusnjače – brokule, karfiol i kelj su po 0,25 KM komad itd. Sir se prodavao na tri štanda, a ponuda je sve raznovrsnija – uz uobičajene sireve u ponudi je bilo i vlašićkog koji se kao i sir i iz Podveleža, cijenio po 15 KM za kilogram, sir s Morina i dalje je 18 KM, dok je sir sa Zelengore 20 KM. Kajmak s paprikama somborkama nudio se za 13 KM, dok je sam kajmak bio 18 KM, a maslo 15 KM. Kod peradi u ponudi su bile i patke po cijeni od 15 KM, dok su koke nosilje bile 12 KM, jaja se cijene od 0,20 do 0,30 KM. Valja reći da se na štandu kovača iz Vareša, nude različite kućanske i poljoprivredne alatke. Kao i obično na prilazu veletržnici ima i drva, a cijena je prošlogodišnja 90 KM cijeni se prostorni metar oblovine, dok se cijepana su 100 KM itd.

D. Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Na startu nemoćni Trojanci rasipali ugled i bodove

   To se ni u najcrnjim snovima pristaša GOŠK-a nije očekivalo. Poslije petog kola Prve federalne nogometne lige, Gabeljani su na začelju tablice sa samo tri boda! Ni činjenica da im društvo prave rivali iz Čapljine, ne pruža ni minumum utjehe. To je za ljubitelje nogometa koji prate federalno prvenstvo u BiH, veliko iznenađenje, a ne samo navijače ovoga kluba, za kojeg su neki tvrdili da će se u ovoj sezoni prošetati prema Premijer ligi BiH. Kao cilj u ovoj sezoni, to je zacrtala i uprava GOŠK-a.

   U tom duhu dvadesetak dana prije ostalih prvoligaša 17. lipnja, Gabeljani su započeli pripreme. Umjesto nekolicine igrača koji su otišli, dovedeni su novi govoreno je bolji. Međutim, na četiri pet prinova nije se stalo, slijedili su novi dolasci. Zajednički su na kompletiranju ekipe radili trener Vule Trivunović i uprava. Cilj su u prvom redu bili mladi nedovoljno afirmirani igrači, kojima bi GOŠK bio odskočna daska u karijeri. Klub je računao da će na tom dvostruko profitirati – em će ostvariti uspjeh, em će uz to i zaraditi kada pođu u bogatije klubove.

   Za pripremno razdoblje odabrani su uglavnom jaki suparnici premijerligaši Velež 1:1, Željezničar 1:2, Zrinjski 1:2, Sarajevo također 1:2. Te utakmice, igra, pa i rezultati, pružile su lažnu nadu Trojancima, da s igračkim pogonom dobro stoje. Opomena im nije bio ni domaći poraz 2:3 od konjičkog Igmana, kao ni samo 2:2 protiv Jadrana iz Ploča. Dakle, GOŠK u pripremnom razdoblju nije dobio niti jednu utakmicu, što je olako shvaćeno. Tek kad su Trojanci stradali u Bihaću, 0:1, gdje se skoro ne sjećaju poraza, u prvom kolu, počele su se rađati sumnje u mogućnosti ekipe.

   Trener Vule Trivunović odstupio je poslije poraza u od Zvijezde u Gračanici, 0:1, odnosno tri osvojena boda u prva tri kola. Da je kriza puno dublja potvrdio je domaći poraz od Radnika, 1:2, najmlađe ekipe u ligi. Tu utakmicu je s tribina pratio i novi trener Igor Pamić, međutim ni to anemičnim Trojancima nije bilo od pomoći. U međuvremenu stigla su i tri igračka pojačanja Vladimir Oršulić iz Širokog Brijega, Vedin Kulović i Budimir Šarčević iz Tuzla Cytia. Da nevolja bude veća Oršulić je stigao ozlijeđen pa nije bio spreman za igru. Slijedio je novi gostujući poraz opet 0:1, od Bratstva u Gračanici i začelje ljestvice!

   Dakle, u protekla tri mjeseca GOŠK je potrošio za federalnu ligu veliki novac, potrošio je mladog trenera, igrači su izgubili samopožrtvovanje, uprava strpljenje, jednostavno sve je krenulo nizbrdo. Kako zaustaviti gubitnički hod, pitanje je koje lebdi iznad Podavale, nakon pravog odrona? Kako vratiti povjerenje sponzora, pristalica i simpatizera, sportske javnosti..., previše je pitanja na koja za sada, nema odgovora. Odgovor ne može dati ni Igor Pamić?

   Ni najbolje involvirani u stanje u klubu nemaju objašnjenje, vjerovali su kažu treneru, trener je vjerovao njima i tu se krug zatvara. Valja reći da uigravanje protiv uglavnom, jakih momčadi, nije bilo sretno rješenje. Sličnu grešku GOŠK je već napravio u ljeto 2018. godine, kada je igrao i pobjeđivao slabije, a onda u prvenstvu zaribao. Istina i tada je start bio bolji od sadašnjeg. Dalje, očito se debelo pogriješilo pri dovođenju igrača, ekipa je bez pravih skakača u obrani i napadu, bez igrača za brzu tranziciju lopte, pa protivnici lako čitaju akcije. Djelom i zbog toga Gabeljani nisu u mogućnosti ostvariti pritisak i slično. Uglavnom, puno je posla, a naredna utakmica protiv Igmana pokazat će hoće li se GOŠK boriti za goli prvoligaški život ili ima snage i za nešto više.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Mate Jurković o požarima na čapljinskom području: Ne znam kako imenovati ljude koji ugrožavaju tuđe živote i imovinu?

   Dva velika požara u ovom tjednu zabilježena su na čapljinskom području, oba su bila na prostoru između Gabela Polja i Crnića. Gaseći ta dva požara dosta posla imali su čapljinski vatrogasci. Govoreći o sezoni kao cjelini Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe „Čapljina”, kaže:

   „Klimatološko ljeto bilo je mirnije nego zadnjih godina, do prije nekoliko dana imali smo dva, tri veća požara u Šuškovom Naselju, Gubavici i Stanojevićima, ostalo su bile manje intervencije koje smo brzo rješavali. Dosta požara bilo je na odlagalištima otpada iz plastenika i divljim deponijama. Međutim, ukupno uzevši već smo premašili broj intervencija iz prošle godine, iako još nije ni polovica rujna. Od početka rujna do sada imali smo neočekivanih pedesetak intervencija”, kaže zapovjednik Jurković, a zatim naglašava:

   „Ne znam kako imenovati ljude koji namjerno izazivaju požare ugrožavajući živote i imovinu. Ovo što se događalo na području Gabela Polja i Crnića je namjerno ugrožavanje ljudi i imovine. U dva požara proteklih dana opožarena je ogromna površina. U nedjelju večer smo krajnjim naporom zaustavili vatru koja je direktno išla prema kućama u Gabela Polju. Uspjeli smo je u cijelosti ugasiti do ponoći. Sutra opet požar na istom području, srećom na vrijeme je dojavljen pa smo ga brzo ugasili. Novi požar izbio je u utorak oko 13 sati. Nošen „provjencom” (lokalni naziv za maestral op. a.), požar se brzo širio prema naselju Crnići i brdu Crnica. Taj požar nam je stvorio velike probleme. Požarna linija je bila ogromna, na to područje nema pristupa vozilima, pa smo sve radili pješke. Do požarišta bilo je i po sat, dva pješačenja. Kako to izgleda s naprtnjačom od 25 litara vode i drugom opremom, ne treba posebno ni govoriti. Za svaki slučaj pozvali smo i kolege iz Javne vatrogasne postrojbe Metković da štite kuće u Crnićima. Na sreću nije trebalo, a požar smo kao i prethodni, gasili duboko u noć”, zaključuje rezignirano Jurković.

   Inače, požari na tom području koje je krajnji jugozapad čapljinskog područja, redovita su pojava. Močvarno polje koje zauzima nekoliko tisuća hektara površine, dijelom prelazi u R. Hrvatsku, obično pale u kolovozu, ove godine su za to „nadležni” po nekoj samo njima znanoj logici taj posao odložili za rujan. Zapovjednik Jurković se nada da će postavljanjem kamera s hrvatske strane, na području Pruda, ta praksa biti onemogućena, odnosno moći se se otkriti eventualni počinitelji.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!