banerRC212

Četvrtak, 02 Srpanj 2020

Isplata mirovina za lipanj kreće 6.srpnja

U skladu sa Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju, mirovine za mjesec lipanj će biti isplaćene preko Jedinstvenog računa riznice FBiH, u ponedjeljak 6.srpnja 2020. godine. 

Najniža mirovina iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM. 

Mirovine za mjesec lipanj će primiti 426.194 korisnika. 

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za mjesec lipanj, iznose oko 189,5 milijuna maraka. 

Marelice za pamćenje: Plodovi krasni, cijena dobra 3 do 4 KM

    Narodna da svako zlo nije za zlo, ove godine potvrđuje se na primjeru marelica ili na jugu Hercegovine uobičajeno kajsija. Naime, kasni mraz prorijedio je urod koštuničavog voća negdje su štete bile totalne, a negdje djelomične. Među najgore stradalim voćem bile su marelice. Međutim, potpuno suprotno očekivanjima, marelice su izgledom, mirisom i veličinom za pamćenje. Iako će to nerado priznati, zasluga za to pripada upravo kasnom mrazu, koji je prorijedio urod. Plodovi koji su preživjeli mraz, razvili su se u prave ljepotane, što je rezultiralo i povoljnom cijenom, koja se u proteklom dijelu sezone kretala od 3 do 4 KM za kilogram. Uglavnom, voćari koji nisu imali stopostotnu štetu, s prorijeđenim urodom ne samo da će pokriti troškove proizvodnje nego će još i solidno zaraditi.

Tekst i foto: D. Musa

Sezona ranih krumpira na jugu Hercegvoine: Izvoz spasio sezonu koju su kreirali kasni mraz i corona

   Sezona ranih krumpira na jugu Hercegovine pri samom je kraju. Podsjećamo, počela je prije nepuna tri mjeseca, s krumpirima iz plastenika, a nastavila se vađenjem gomolja s otvorenih površina. Govoreći o tom za jugozapad pa i cijeli jug Hercegovine, važnom poslu Dubravko Vukojević direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ iz Ljubuškog kaže:

   „Sezona se primakla samom kraju, malo je kasnila ove godine zbog onoga leda, smanjen je urod, cijena je manja nego lani, ali pregurat će se nekako. Proglašena je elementarna nepogoda, nešto će biti štete, što će pomoći poljoprivrednicima. U cjelini sezona, k'o sezona, možda malo slabija nego prošle godine, ali uvijek se mi vraćamo na ono – kleto lani, tako i ove godine“, kaže Vukojević, te na upit – je li izvoz spasio sezonu nastavlja:

   „Gledajte i sada dosta krumpira ide u izvoz. Šta je spasilo sezonu, možda je i led spasio sezonu jer je desetkovao prinose. Najviše je na nas utjecala korona i na slabiju cijenu čak i slabiju prodaju, nema turizma, nema ljudi, restorani jedno vrijeme bili zatvoreni… Sve se urotilo ove godine protiv poljoprivrednika, trebao u ovoj situaciji preživjeti.

   Govoreći o urodu kojeg je na otvorenom, kreirao kasni mraz, direktor Vukojević kaže:

   „Ja mogu navesti svoj primjer na jednoj njivi lani sam iskopao 7,5 tona, a ove godine 3,5 tone! Nije svaka njiva takva, da se razumijemo, ima i približnih prinosa, ali urod je zavisno od područja, manji za 40 do 60 posto. Ima ljudi koji pričaju bajke, pričaju priče, ali urod je sigurno 40 do 60 posto manji“.

   Kad je plasman u pitanju Vukojević je slikovit:

   „To je klasika, veletržnica u Čapljini, iz Čapljine dalje. Izvoznici su odradili dobar posao, a da nije bilo korone, tek bi onda bio pravi posao. Ako se na ovu godinu toliko izvezlo, sad možemo zamišljati što bi bilo da je u Hrvatskoj 1,5 milijun turista, a kod nas u BiH, pola milijuna. Mislim da bi to bila godina za pamćenje.

   -Budućnost proizvodnje ranog krumpira na jugu Hercegovine, Zadruga ima 182 kooperanta?

   -Dobili smo na korištenje sabirno-distributivni centar, još tu ima nekih dorada, ali to ćemo riješiti u hodu. Mislim da je to jedan iskorak koji će donijeti poticaj proizvodnji. Pošto je ova sezona pri kraju sad imamo dovoljni vremena da oformimo stručan tim koji će voditi taj posao, uvezati proizvodnju i plasman. Imamo dovoljno vremena da se valjano pripremamo, a već iduće sezone očekivati je prve rezultate.

   Za trenutačnu cijenu 0,35 do 0,40 KM, na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima, te način obrade, proizvođači drže da nije rentabilna. U takvoj situaciji većina će preostali rani krumpir izvaditi i skladištiti, dok se cijena kako kažu - ne oporavi. Za dopunu priče o sezoni ranih krumpira treba napomenuti da se prvi rani krumpir iz plastenika, tržio i po cijeni od 2 KM, pa čak i više.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!