banerRC212

Siječanj 2019

U nedjelju redovita godišnja skupština udruge čapljinskih pčelara

   Udruga pčelara „Pčela” Čapljina u nedjelju, 3-eg veljače, održat će redovitu godišnju izvještajnu skupštinu. Uz uobičajene – izvješće o radu i financijskom poslovanju i druge protokolarne teme, na skupštini će se prezentirati - projekt prese za vosak, realiziran uz podršku programa USAID/FARMA. Kako smo doznali od Slavena Cvitanovića predsjednika čapljinske Udruge pčelara, presa bi trebala s radom početi koncem veljače.

   Redovita godišnja skupština udruge pčelara „Pčela” Čapljina, održat će se u restoranu „Storija” u Tasovčićima, a s radom će početi u 13 sati.

Gabeljani u četvrtak kreću na pripreme u Medulin

   GOŠK je na kraju nogometnog turnira Memorijal Andrije Ankovića u Gabeli, bio treći. Međutim, Gabeljani nikada nisu bili opterećeni plasmanom na turniru kojega organiziraju, pa je tako na dvije utakmice, protiv Sutjeske i Dinama II, trener Mato Neretljak kretao s novom postavom. Isprobao je ukupno 26 igrača koliko smo uspjeli prebrojati, a kakvi su dojmovi, pitali smo nakon utakmice za treće mjesto protiv Dinama II i minimalne pobjede od 1:0.

   „Protiv Sutjeske dosta dobro smo odigrali, po meni čak jako kvalitetno za ovo razdoblje priprema i prvi i drugi dio, rezultat je manje važan, ali nismo zaslužili izgubiti. Puno mi je igrača dalo pozitivne signale, bio sam dosta zadovoljan. Drugi dan umor, nama je trebalo pola sata da se snađemo protiv Dinama, jednostavno teren je bio težak, a Dinamovi igrači su mladi jako školovani, potentni brzi, imali smo problema. Kada smo uhvatili ritam zadnjih petnaestak minuta i drugi dio bilo je puno bolje, puno dosta igrača se nametnulo. Sve u svemu kad bi podvukli crtu, ova četiri poluvremena, ja sam prilično zadovoljan.

   -Bili smo iznenađeni premoći Dinama u prvih pola sata utakmice za treće mjesto?

   -Ja znam njihovu školu, Dinamo gradi igru od noge do noge, morate znati da bira najbolje igrače u državi i regiji. Meni to nije nikakva nepoznanica, dobro znam kako možeš igrati protiv njih, to je jedna agresija, jednostavnost, lopta u prostor, kad smo tako počeli igrati dali smo gol prekida, imali još prilika. Sve u svemu ništa nepoznato, na kraju sam bio zadovoljan.

   Nakon Memorijala Andrije Ankovića, trener Neretljak igračima je dao slobodan dan, utorak i srijedu Gabeljani su trenirali, a u četvrtak ekspedicija GOŠK-a kreće za Medulin.

   „Tamo ćemo ostati deset dana, do 9. veljače, imat ćemo dosta vremena da radimo na fizičkoj pripremi koja je meni jako važna. Imat ćemo i dosta utakmica, devetog ćemo se vratiti, desetog ćemo imati ovdje utakmicu imati protiv Pamićevog, Titograda, onda će igrači imati dva dana sloboda. Generalka protiv Čapljine bit će 16-og i to je priprema za prvo kolo, za Mladost, Doboj Kakanj.

   -Isprobali ste na dvije utakmice dosta igrača, čak trojicu vratara, što nije svojstveno GOŠK-u?

   -Svaka prava ekipa treba imati tri vratara, nikad ne znaš, što se može dogoditi. To je specifična pozicija, jedan brani, ali ako se ozljedi već si u problemu. Momak koji je došao Domagoj Lukač, je pokazao da ima smisla i drago mi je što je tu. Igrači, vidjet ćemo s upravom što ćemo ostaviti, kako ćemo se dogovoriti. Ja ne bježim od toga da nam treba još jedan brz krilni igrač, provjeren brz u ovoj našoj igri, mislim da bi s njim bili dosta jači.

   Uglavnom, put u Medulin bio je i selekcija, pa je tako od igrača koji su za GOŠK nastupili na turniru, a bili bez ugovora, potpisao Metkovac Duje Medak, koji je igrao u slovačkoj drugoj ligi, te vratar Domagoj Lukač bivši član danskog niželigaša, dok je otpao Argentinac Huan Manuel Saez.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Prvi "Noćnjak" u dvije države, manifestacija u Neumu

   Tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara i uljara „Noćnjak 2019.” održat će se od 21. do 24. ožujka u hotelu „Grand” u Neumu, doznali smo iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. U sklopu manifestacije održat će se sajam maslinarstva i uljarstva, zatim znanstveno stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak uz praktično maslinarstvo u masliniku.

   Treba istaknuti da se manifestacija „Noćnjak” po prvi puta održava na teritoriju dvije države – Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a rezultat je višegodišnje suradnje Zadružnog saveza Dalmacije i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, kao i iskazane želje samih maslinara i uljara.

   Ocjena proizvoda – maslinova ulja i drugih proizvoda od maslina, održat će se tijekom siječnja i veljače u Splitu, gdje će se početkom ožujka organizirati i Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu uz promociju i degustaciju proizvoda dostavljenih na ocjenjivanje.

   Dostava uzoraka maslinova ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje u okviru ovogodišnjeg Noćnjaka, započela je početkom prosinca prošle godine. Inače, sam pojam Noćnjak, uvriježen je u Dalmaciji za prvo ulje koje se preko noći iscijedi iz maslina, kada su se cijedile na tradicionalni način.

Sutjeska obranila trofej Andrije Ankovića

Sutjeska iz Nikšića pobjednik je 29-og nogometnog turnira Memorijal Andrije Ankovića u Gabeli. U finalnom susretu poslije zanimljive igre ,crnogorski prvak savladala je prvaka BiH, Zrinjski iz Mostara 3:2, mada su Mostarci u prvih pola sata vodili s 2:0. Gledajući ukupni dojam s finalne utakmice pobjeda Nikšićana je zaslužena.
Zrinjski je pogodcima Miketeka u 10-oj i Markovića u 21-oj minuti stekao uvjerljivo vodstvo, međutim nakon pola sata Mostarci gube ritam, a Sutjeska preuzima inicijativu. Prvi udarac prema protivničkim vratima, Crnogorci su uputili tek u tridesetoj minuti, a već u 32-oj pogotkom Bojana Božovića, smanjili, a isti igrač je u jeku premoći njegove ekipe u 44-oj minuti, poravnao na 2:2. Pobjedonosni pogodak postigao je Šaleta Kordić u 58-oj minuti. Bio je to mat iz dva poteza, Grivić je čisteći loptu iz svog šesnaesterca prebacio duboko u protivničko polje, a vispreni Kordić je nadmudrio obranu Zrinjskog i zatresao mrežu, 3:2 za branitelja trofeja.
Treće mjesto na turniru, osvojio je domaćin GOŠK. Domaćini su jednim, ali zlata vrijednim pogotkom Ramića, u 52-oj minuti utakmice, savladali Dinamo II, 1:0.
Podsjećamo, prvog turnirskog dana na otvaranju Zrinjski je s 2:1 savladao mladu momčad Dinama, dok je u drugoj polufinalnoj utakmici, istim rezultatom 2:1, Sutjeska savladala GOŠK.
Prema tome konačni poredak na turniru je sljedeći, 1. Sutjeska, 2. Zrinjski, 3. GOŠK, 4. Dinamo II. Ispred Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Ivan Beus je uručio pobjednički pehar Marku Vučiću, kapetanu dojmljivih Nikšićana.
Na prigodnoj svečanosti po završetku turnira podijeljene su i pojedinačne nagrade. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Vladan Bubanja iz Sutjeske, a iz pobjedničke momčadi je i prvi strijelac Bojan Božović. Za najboljeg vratara imenovan je Antonio Soldo član Zrinjskog, dok je pokal za igrača koji podsjeća na Andriju Ankovića ponio Mirsad Ramić, nogometaš GOŠK-a. Priznanje za najmlađeg igrača dobio je Kristijan Stanić igrač Zrinjskog.

  • Objavljeno u Sport

Čapljinci sadili smokve, a Stočani trešnje

   S ciljem poticaja razvoju poljoprivrede u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u prošloj su godini poticana i kapitalna ulaganja. Tako je temeljem članka 11. Zakona o novčanim potporama u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno prerađivačkoj proizvodnji i Naputka o načinu i uvjetima za ostvarivanje potpora odlukom Donke Jovića, resornog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donesena odluka o odobravanju isplate novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za biljnu proizvodnju. Uz ostalo riječ je o poticajima za podizanje novih nasada smokve, trešanje, šipaka, oraha i šljiva.

   Za podizanje novih nasada smokve poticaj je dobilo šest klijenata od čega pet iz čapljinske i jedan iz stolačke općine. Odobreni iznosi kreću se od 1.330 do 1.995 maraka. Za podizanje novih nasada trešnje poticaj je dobilo dvanaest proizvođača, zanimljivo svi iz stolačke općine, a odobreni iznosi kretali su se u rasponu od 1.163 pa do 1.995 maraka.

   Za podizanje novih nasada šipka poticaju su dobila samo dva subjekta iz čitlučke i stolačke općine, a odobreni su iznosi od 1.995 i 1.064 marke.

   Valja reći da je poticaj za podizanje novoga nasada oraha dobio samo jedan proizvođač i to iz Prozor Rame. Iz te općine, Prozor Rame, poticaj za podizanje nasada šljive, dobila su 63 klijenta.

  Obračun za podizanje novih nasada smokve, trešnje, šipka, oraha i šljiva, vezano za raspoloživa sredstva izvršen je u iznosu od 665 maraka za 0,1 hektar, odnosno 665 maraka po dulumu. (dmu)

U subotu u Gabeli, utakmicom Dinamo – Zrinjski, starta 29. Memorijal Andrije Ankovića

   Petak je u pravom smislu riječi za marne organizatore 29. nogometnog turnira „Memorijal Andrije Ankovića” bila je u pravom smislu dan D. Radilo se na dvije fronte, pripremi za nogometni turnir i pripremi za donatorsku GOŠK-ovu, plavo bijelu noć. U toj utrci s vremenom gledalo se i u nebo koje bi opet mogle biti jedan od sukreatora odvijanja turnira u Gabeli. Kada je u popodnevu na brdu Popina na krajnjem jugu čapljinske općine, prema Neumu, to je ozbiljno zabrinulo organizatore. Nikica Pehar dopredsjednik kluba, jedan od rijetkih članova uprave koji je proteklih dana stizao novinarima progovoriti i koju oko organizacije kluba, posebice je naglasio činjenicu.

   „Svi članovi Upravnog odbora, svi angažirani ljudi iz Gabele, Gabela Polja i čapljinske općine rade volonterski, bez ikakve naknade. Mislim da to rijetkost, zato smo smo stigli i do rekordnog 29-og turnira u regiji.

   S obzirom da je kiša proteklih dana obilato nakvasila teren stadiona „Perica Pavlović” organizatori su se nadali da će bura ispuhati, odnosno bar površinski osušiti, teren. Otud i zabrinutost zbog snijega na domak Gabele. Kako bi sačuvali glavni i pomoćni teren ekipa GOŠK-a preselila je u Međugorje.

   Lista sudionika poznata je već odavno, uz domaćina GOŠK, još će nastupiti druga momčad GNK Dinama, Zagreb, zatim prvak BiH - Zrinjski iz Mostara, te branitelj trofeja i prvak Crne Gore – Sutjeska iz Nikšića.

   Raspored turnira već je poznat, nakon kraće ceremonije otvaranja, turnir će početi utakmicom Dinamo II – Zrinjski u 13 sati. Drugi polufinalni susret Sutjeska – GOŠK, počet će u 15 sati. U nedjelju, drugog turnirskog dana, poraženi polufinalisti igrat će utakmicu za treće mjesto, dok će od 15 sati pobjednici polufinala, igrati finalni susret.

   Pokrovitelj ovogodišnjeg memorijala je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije. 

D. Musa 

                                   Plavo - bijelom noći počinje obilježavanje stogodišnjice nogometa u Gabeli 

Tradicionalna GOŠK-va plavo - bijela noć održat će se večeras u motelu „Lav” u Gabeli. Ovom događaju dodatnu težinu daje činjenica da će to ujedno biti i početak obilježavanja 100(!) godišnjice GOŠK-a, odnosno nogometa u Gabeli. Program će početi u 19,30, a posjetitelje će zabavljati grupa „Galeb” iz Mostara. (dmu)

  • Objavljeno u Sport

Jabuke na veletržnici u Tasovčićima, rekodno jeftine 0,5 do 1,0 KM

   Od otvaranja čapljinske veletržnice u Tasovčićima prije dvadesetak godina, prema barometru cijena Radiopostaje Čapljina, jabuke u sred zime nikada nisu bile jeftinije. Trenutačna cijena domaćih jabuka, koje nude uglavnom prodavači iz Gradačca i Gračanice, je 0,5 do 1 KM i ništa više. Primjerice koncem siječnja prošle godine cijenile su se od 0,8 do 1,8 KM, dok su 25. siječnja 2013-te bile 0,9 do 1,6 KM itd. Razlog za tako potrošačima pristupačnu cijenu kraljice voća je u obilnom urodu u cijeloj Europi, pa ih je postalo važno prodati. Još se mogu naći i domaće kruške čija je cijena 1,1 do 1,6 KM. Od domaćeg voća ima još suhih smokava koje su uglavnom 4 do 6 KM, kivija čija je cijena od 0,5 do 1,2 KM, jezgre oraha koji su od 14 do 17 KM. Orasi u ljusci su 4 do 5 KM za kilogram. Uglavnom, to bi bilo sve od domaćeg voća, dok se od agruma iz Neretve nude naranče čija je cijena 1,8 do 2 KM, te limun po cijeni 2,3 do 2,5 KM.

   Kod povrća nekoliko je promjena, skuplji su krumpiri kojih nema ispod 0,8 nevesinjski pa do 1,0 KM uvozni čakovački, Porasla je i cijena karfiola koji je sada 3 do 3,2 KM, zatim raštike koja se cijeni od 5 do 6 KM, te zelena salata čija je cijena 1,6 do 2,2 KM. Zabilježili smo tri manja pojeftinjenja, kupusa koji se cijeni 0,65 do 0,70 KM, zatim crvenog luk čkoji se cijenio od 1,3 KM uvozni austrijski pa do 2,6 KM domaći. Planinski ispred veletržnice cijenio se 3 KM za kilogram. Iznenađuje niža cijena bijelog luka, unatoč skromnijoj ponudi, od 4 do 6 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene kelj je i dalje 0,8 do 1,2 KM, kupus pupčar 1,6 do 2 KM, blitva i špinat su od 2,5 do 3,5 KM, mrkva i cikla 0,8 do 1 KM, dok je prasa od 2 do 3 KM. List peršina cijeni se od 5 do 6, a celera od 5 do 7 KM za kilogram. Standardna je i cijena graha, po cijeni od 1,9 KM može se naći američki, kanadski je 3, argentinski 3,2, a domaći kada se pojavi, 5 do 6 KM za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

    Treba svakako istaknuti da su bura i hladnoća smanjile i ponudi i potražnju, kako unutar, tako i ispred veletržnice u Tasovčićima. Osjetilo se to primjerice, na ponudi ribe, uz somiće po uobičajenih 6 KM, u većim količinama, nudili su se još pastrva iz uzgoja po cijeni od 9 i šaran 11 KM, dok su fileti bili 14 KM za kilogram. Ponuda mliječnih proizvoda u prvom redu različitih vrsta sira, sve je bogatija, a cijene se kreću od 4 KM mladi pa do 20 suhi ovčji sa Zelengore. Suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima cijenio se 18 KM, dok je suhi ovčji sir iz Podveležja oko 15 KM za kilogram. Miješani ovčji kravlji sir cijenio se 12 KM, a naš je dojam da najbolje ide sir s Morina, na kojega je i naviknulo stanovništvo juga Hercegovine. Drva su bila uobičajenih 80 do 85 KM prostorni metar oblovine, dok su cijepana od 90 do 100 KM za prostorni metar. Vreća drva cijenila se 6 KM. Uz navedeno na prilazu je bilo i razne druge robe od domaćih jaja, preko ljekovitog bilja i odjevnih predmeta, pa do presadnica voća.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend