banerRC212

Srijeda, 07 Ožujak 2018

Uz Bosnu "lavovi" došli do velikog boda

Nogometaši GOŠK-a iz Gabele uspješno su mimo svih očekivanja okončali ligaški dio natjecanja u BH Telecom Premijer nogometnoj ligi BiH. U utakmici zadnjeg, 22-og kola, ligaškog dijela prvenstva, u Doboju kod Kaknja, Mladost – GOŠK 1:1, poluvrijeme 1:0 za domaćina. Mladost je povela u 44-oj minuti pogotkom Harisa Dilavera, a poravnao je Mario Marić u 85-oj minuti. Zahvaljujući bodu osvojenom na vrućem terenu Mladosti, GOŠK je za još jedan korak umaknuo najugroženijim klubovima koji se bore za opstanak u Premijer ligi BiH.

Ostali rezultati 22-og kola, Široki Brijeg – Krupa 1:1, Borac – Zrinjski 1:1, Vitez – Radnik 0:0, Sarajevo – Sloboda 0:0, Željezničar – Čelik 3:1.

                            Premijer liga BiH
# KlubUPNIB
1. HŠK Zrinjski HŠK Zrinjski 22 16 2 4 50
2. FK Željezničar FK Željezničar 22 16 2 4 50
3. NK Široki Brijeg NK Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4. FK Sarajevo FK Sarajevo 22 12 4 6 40
5. FK Krupa na Vrbasu FK Krupa na Vrbasu 22 9 8 5 35
6. FK Radnik Bijeljina FK Radnik Bijeljina 22 9 5 8 32
7. FK Mladost Doboj Kakanj FK Mladost Doboj Kakanj 22 7 8 7 29
8. FK Borac FK Borac 22 7 5 10 26
9. NK GOŠK NK GOŠK 22 7 3 12 24
10. FK Sloboda FK Sloboda 22 5 6 11 21
11. NK Čelik NK Čelik 22 4 1 17 13
12. NK Vitez Vitez NK Vitez Vitez 22 1 5 16 8

  • Objavljeno u Sport

Izaslanstvo Međunarodne financijske korporacije (IFC) u Čapljini razgovaralo o projektu LIFE

   U radnom posjetu Čapljini boravilo je izaslanstvo Međunarodne financijske korporacije (IFC). Tijekom sastanka s dr. Smiljanom Vidićem načelnikom općine Čapljina i njegovim suradnicima, članovi izaslanstva razgovarali su o projektu LIFE. Riječ je o projektu privlačenja investicija i promicanju gospodarskog okruženja na lokalnoj razini, što ga provodi upravo Međunarodna financijska korporacija koja djeluje u sastavu Svjetske banke, u partnerstvu s Britanskim veleposlenstvom u Bosni i Hercegovini. Izaslanstvo Međunarodne financijske korporacijom, predvodila je Ruveida Aliefendić, menadžerica projekta LIFE.

    Govoreći o projektu dr. Smiljan Vidić je uz ostalo kazao: "Realizacijom ovoga projekta općina Čapljina napravit će iskorak u podizanju konkurentnosti svoga privatnog sektora čineći napore na daljem smanjenju troškova poslovanja, skraćivanju vremena potrebnog za pribavljanje dozvola i suglasnosti, dodatnom povećanju transparentnosti u radu općinskih tijela uprave, te još intenzivnije krenuti smjerom privlačenja investicija. Projektom standardiziramo procedure i uspostavljamo model suradnje s poslovnom zajednicom, u okviru kojega se pružaju mogućnosti intenzivnog razmatranja inicijativa gospodarstvenika i investitora".

    Ruvejda Aliefendić, menadžerica projekta LIFE uz ostalo je rekla da, "Međunarodna financijska korporacija aktivno podupire proces provođenja regulatornih reformi u Bosni i Hercegovini već skoro deset godina. Projektom LIFE, u protekle dvije godine, uspješno su provedene reforme u 13 jedinica lokalne samouprave. Projektne aktivnosti u općini Čapljina, zajedno sa još sedam općina i gradova, obuhvaćene su trećim krugom implementacije i prema planiranoj dinamici trebale bi se realizirati do kraja ove godine."

    Široj javnosti svakako je zanimljivo da se kroz projekt LIFE namjerava unaprijediti rad općinske Službe geodetskih i imovinsko-pravnih poslova, postupaka vezanih za izdavanje građevnih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti tzv. jednošalterskog sustava rada. U praksi to znači da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju u pogledu lokacije i samog projekta, dok nakon toga općinska administracija postupak provodi po 'službenoj dužnosti', te u ime podnositelja zahtjeva pribavlja suglasnosti različitih službi nadležnih za pojedine segmente postupka i na taj način značajno rasterećuje investitora.

    Uglavnom, općina Čapljina kroz projekt LIFE, namjerava učiniti značajan iskorak u provlačenju investitora i investicija. 

D. Musa

Gosti iz Južne Koreje i Turske podigli broj noćenja za tridesetak posto!

Nakon stagnacije tijekom dvije, tri godine, čapljinski hotel „Mogorjelo“ u prošloj je godini zabilježio osjetan porast broja noćenja, od oko 30 posto. Kako smo doznali od Dragana Krunića direktora hotela, ključni doprinos tom rastu dali su turisti iz Južne Koreje i Turske. Broj noćenja gostiju iz Južne Koreje u prošloj godini, u odnosu na 2016-tu porastao je deset puta! Značajan porast noćenja 3,5 puta, ostvarili su turisti iz Turske koji su se s udjelom od nepunih 16 posto u ukupnom broju noćenja, probili na treću poziciju. Ovo je posebice zanimljivo imajući u vidu da ih prije pet, šest godina nije bilo ni u tragovima.

Vodeći gosti u čapljinskom hotelu „Mogorjelo“, te motelu „Park“ u Parku prirode Hutovo blato, ostaju turisti iz Hrvatske, pa domaći gosti. S udjelima od 18,43 posto gosti iz Hrvatske, te 18,34 posto domaći turisti, po prvi puta su skoro izjednačeni. Ranijih godina gosti iz Hrvatske bili su u uvjerljivijem vodstvu. Uz četiri spomenute zemlje među prvih deset po broju noćenja, još su gosti iz Italije, povećanje od 30-ak posto noćenja, pa Francuske pad od deset posto i Velike Britanije porast od deset posto. Među prvih deset na listi broja noćenja, još su Slovenci, Nijemci i Šveđani, gosti iz Srbije tek su dvanaesti s udjelom od 1,5 posto.

Sezona 2017-om zbog znatnog povećanja broja noćenja, može se smatrati uspješnom. Svake godine od otvaranja hotela, vodeći su bili gosti iz Hrvatske, ove godine skoro su ih po broju noćenja dostigli domaći gosti. Općenito sve je više gostiju iz Turske, na ovom našem području. Veliki broj agencija dovodi goste izravno iz Turske, pa je porast rapidan. Na osnovu dosadašnjih aranžmana i najava u 2018-oj godini, očekujemo najmanje dva puta veći broj noćenja nego u 2017-oj godini. Već bi mogao reći da će gosti iz Turske ove godine, po broju noćenja biti najbrojniji“, kaže direktor Krunić, pa govoreći o očekivanjima u tekućoj godini nastavlja:

Sezona 2018-ta definitivno će početi mnogo ranije nego prethodne sezone, što predstavlja praćenje općenitih trendova na ovim prostorima. Nama predsezona počinje sredinom ovoga mjeseca što se nije događalo ranijih godina, dok će prema trenutnom bukingu sezona, odnosno podsezona, trajati sve do polovice studenog. Na osnovu kontakata usudio bih se reći da će doći do značajnog povećanja broja gostiju, za što neće biti zaslužni samo gosti iz Turske. Očekujemo da tako kažem, povratak gostiju iz Japana, kojih nije bilo prošlih nekoliko godina, a očekujemo i znatno više gostiju iz Kine i Tajvana“, naglašava direktor Krunić, koji nije tako optimističan kada je riječ o motelu „Park“ u Parku prirode Hutovo blato:

Očekujemo povećanje broja gostiju i u motelu 'Park', ali tražnja nije ni izbliza kao za hotelom 'Mogorjelo', u gradu.“

Dakle, direktor Krunić ističe da je već sada izvjesno povećanje broja gostiju u Čapljini, a sve zanimljiva je i njihova struktura, umjesto nekadašnjih gostiju sa Zapada, sada će kolo voditi turisti s Istoka.

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend