banerRC212

Petak, 30 Ožujak 2018

Na Veliki petak rasprodani riba i jaja

   Na veletržnici u Tasovčićima najbolje su se prodavali proizvodi koji su po tradiciji vezuju za blagdan Uskrsa, jaja i riba. Vlasnici mini farmi koka nesilica jaja su prodavali po 27 feniga komad, odnosno 8 maraka tabla od 30 komada, dok su domaća jaja bila po komadu, dva tri feniga skuplja. Uglavnom, jaja su se dobro prodala, kao i riba, koja se nudila na standardnih sedam štandova. Riječna riba babuške i keljavci mogla se nabaviti već po tri marke, somići i smrznuta srdela bili su po 6 maraka za kilogram, pastrva iz uzgoja devet, a šaran 11 maraka za kilogram. Fileti su bili 14 maraka, a jegulja 40 maraka za kilogram. Na primjedbu da se riba dobro rasprodala, komentar jednog od prodavača bio je – kad će nego danas.

   Ponuda presadnica povrća ispred veletržnice, sve je bolja, a cijene na prošlogodišnjoj razini, pa se tako presadnice zelene salate, blitve i peršina cijene 10 feniga komad, raštika i blitva su po 20 feniga, a kupusi 25 feniga. Presadnice rajčica nude se po cijeni od 30 feniga domaće, a 50 feniga hibridna sjemena. Krastavci i tikvice su 40 do 50 feniga, a presadnice jagoda pola marke komad. Proizvođači presadnica nadaju se lijepom vremenu kada bi trebala živnuti i tražnja.

   Mliječni proizvodi nudili su se na četiri štanda, cijene su bile uobičajene, mladi sir cijenio se 4 do 6 maraka, kravlji je bio 8 do 10, miješani ovčji/kravlji 10 do 12, a suhi ovčji bio je 14 do 15 maraka iz Podveležja, dok se po 18 maraka cijenio kupreški i sir s Morina. Maslo se prodavalo po cijeni 12 do 14 maraka, dok je kajmak s Morina, bio 16 maraka kilogram.

   U ponudi ispred Veletržnice na Veliki petak, bila je i razna druga roba, od sijena, drva, stajskog gnojiva, ljekovitih trava, poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša, te razne druge robe. Unutar Veletržnice ponuda domaće robe znatno skromnija. Od voća mogu se naći još samo suhe smokve koje se cijene 6 do 10 maraka, zatim povremeno jezgra oraha čija cijena varira između 15 i 20 maraka za kilogram. Uglavnom, uvozne jabuke cijene se od 1 do 2 marke za kilogram.

   Povrće, ovoga puta pojeftinjenja nije bilo, a poskupilo je nekoliko artikala. Povrtlarima iz čapljinskog kraja, najvažnije je poskupljenje zelene salate čija je nova cijena 1,2 do 1,9 maraka za kilogram, dok se cijena blitve od pregleda cijena koncem prošlog tjedna, udvostručila bila je 1 do 1,3 marke, špinat je od 1,3 s otvorenog pa do 1,7 maraka plastenički. Skuplji je i domaći crveni luk, 1,1 do 1,5 marku, bijeli luk 5 do 7 maraka, te cikla oko marku kilogram. Ostalo povrće zadržalo je cijene, skoro isključivo njemački krumpiri su 60 do 70 feniga, manje količine domaćih ispred veletržnice, su 90 feniga. Kupus je 40 do 50 feniga, kelj 50 do 70, a mrkva 90 feniga do marku. Raštika je i dalje od 2,5 do 3 marke, kupus pupčar 1 do 1,4 i sve ga je manje pa se može očekivati rast cijene kao i brokula koje se nude za oko 2,5 marke, kada se pojave na veletržnici. Karfiol je 1,6 do 1,7 maraka, prasa 90 feniga do 2 marke, mladi luk – pera 1,7 do 2,5 marke, dok su peršin i celer od 3 do 4 marke za kilogram. U boksovima se može naći grah u zrnu po cijenama, marku kineski, 1,9 maraka američki, 2,4 do 3,8 maraka kanadski i argentinski, dok domaćeg nije bilo. Sve navedene cijene voća i povrća su na veliko.

Ističemo da se cijena kuka stabilizirala na 1 do 2 marke za vezicu, što znači da je kilogram od 4 do 8 maraka.

D. Musa

Ekrem Koso pobjednik Uskrsnog turnira u Čapljini

   Od športskih sadržaja ciljano za blagdan, u Čapljini je organiziran Uskrsni šahovski turnir na kojem je nastupilo 19 šahista. Prvo mjesto osvojio je majstorski kandidat Ekrem Koso, drugi je bio Vladislav Prskalo, treći je bio Gordan Jelčić, a četvrti Miroslav Zekušić.

    Vladislav Prskalo predsjednik Šahovskog kluba Čapljina, posebice ističe rezultate mladih u prvom redu Mihaela Vukelje, koji je iz sedam partija osvojio 4 poena i Ruže Raič koja je osvojila tri poene iz sedam parija. Zapaženi su bilo još i Slaven Krešić, te Mihovil Bilobrk.

    Turnir je igran po švicarskom sustavu, sedam kola, 15 minuta po igraču. Organizator je bio Šahovski klub Čapljina. Podsjećamo, na planu organizacije klupskih turnira čapljinski Šahovski klub iznimno je aktivan, uz Uskrsni tijekom godine organizira turnire u sklopu manifestacije Lipanjske zore, zatim Dana općine, 4-og listopada, te novogodišnji turnir.

  • Objavljeno u Sport

Feđa Dudić, trener "lavova" iz Gabele: Ne trebamo se obazirati na priče, sve je u našim rukama'

   Gabela se proteklih petnaestak dana odmarala od nogometa, vidajući rane kako od ozljeda, tako i od porušenog krova na stadionu. Međutim, s obzirom na okolnosti i stadij nogometne sezone, može se reći da je to bilo zatišje pred buru. Glavna uzbuđenja tek predstoje, a težak ispit je već u subotu, tradicionalno neugodna Mladost iz Doboja kod Kaknja: Uoči za "lavove" tog važnog ogleda Feđa Dudić, trener Gabeljana kaže:

    "Očekuje nas sigurno, teška i zahtjevna utakmica protiv Mladosti koja je dobro posložena ekipa s nizom dobrih igrača. Imaju trenera koji je jedan fanatik, njegove ekipe igraju nadahnuto i borbeno na granici incidenta, tako da se pažljivo pripremamo za tu utakmicu koja je nama bitnija nego njima, jer Mladost je osigurala opstanak. Sigurno je da ne mogu imati veći motiv od nas, mislim da u toj utakmici upravo naš veći motiv treba presuditi.

    Uoči te važne utakmice, raduje činjenica da ćemo konačno biti kompletni. U ekipu nam se vraća Ramić, vraća se Barić, tako da ćemo biti jači prema naprijed za njih dvojicu. Od četvrtka s treninzima kreće i Đajić, za sada samo individualno, tako da me raduje činjenica da konačno imamo malo popunjeniju svlačionicu i malo veći odabir među igračima."

   -Nije se igralo proteklih skoro petnaest dana, ali nogometnih zanimljivosti u kuloarima, nije nedostajalo

    -Pa, dobro svatko ima pravo na svoje špekulacije, svi neku svoju računicu vode. To su raznorazne priče prisutne kod nas, te pustit će ovaj onom, onaj onom, mi se ne trebamo obazirati na te priče, imamo osam bodova prednosti, sve je u našim rukama, ovisimo sami o sebi, dok je tako, to je najbitnije. Dakle, ne moramo slušati, kako će ovaj igrati, kako onaj, trebamo vodit samo brigu o svojim utakmicama, i to je najvažnije!

    Valja reći da je duhove u Premijer ligi - Ligi za opstanak, uzburkala izjava Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice koji je u emisiji "Face to Face" kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV-u otkrio da će standardni igrači Čelika dobiti premiju od po 50.000 KM u slučaju da izbore opstanak u Premijer ligi. Kad se čulo za tu cifru, mašta je proradila...

D. Musa 

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend