banerRC212

Petak, 02 Ožujak 2018

Agromediteranski zavod ocjenjuje mlada vina

   Federalni agromediteranski zavod Mostar organizira organoleptičko ocjenjivanje mladih vina, odnosno vina berbe 2017. godine. Uzorci vina mogu se dostaviti u Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, zgrada Odsjeka za enologiju - laboratorij za vino, do petka, 9-og ožujka radnim danima od 8,30 do 15,30 sati. Minimalna količina potrebna za ocjenjivanje je 2 boce od po 0,75 litra. Svaki proizvođač može dostaviti više uzoraka različitih vina, a ocjenjivati će se bijela vina, crno/crvena i(ili) ružičasto vino. Naknada po svakom uzorku vina je 10 maraka. Vina mogu dostaviti hobisti i registrirane vinarije.

   Podrobnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj 036/327-944 i na web stranici FAZ Mostar, www.faz.ba

Hercegovci i Bosanci osuđeni na njemački krumpir

   Na veletržnici u Tasovčićima dogodilo se ono što su stalni prodavači najavljivali, nestalo je domaćih krumpira, pa su u ponudi gotovo isključivo njemački cijena se kreće od 60 do 70 feniga. Krumpiri s Morina ispred veletržnice, cijene se 90 feniga kilogram, a prodavač ističe da je zadovoljan prodajom. Dakle, što se krumpira tiče iseljeni u Njemačku zadnjih godina i građani BiH, ako ništa jest će isti krumpir – njemački. Kupus je od 40 feniga domaći pa do 60 zimski iz Neretve, Kelj je također zadržao cijenu 60 do 80 feniga, kao i cikla 70 do 80 feniga, pa mrkva 70 feniga do marku, blitva 85 feniga do marku, prasa 90 feniga debele pa do 2 marke tanke stabljike. Stabilna je i cijena kupusa pupčara 1 do 1,5 marku, zatim peršina i celera 3 do 4 marke, bijelog luka 5 do 7 maraka za kilogram, te graha u zrnu, čija se cijena kreće od marku kineski, 1,9 maraka je američki, a 2,6 do 3,8 maraka je argentinski i kanadski, domaći je prava rijetkost, kad se pojavi cijeni se 6 maraka za kilogram.

   Od barometra cijena koncem prošlog tjedna, nešto skuplji je karfiol 1,7 do 2 marke, te crveni luk 1 do 1,3 marke domaći, a uvoznog austrijskog, ima već po 60 feniga. Zabilježili smo i tri manja pojeftinjenja, raštike čija se cijena ujednačila na oko 2 marke za kilogram, zelene salate koja se cijeni od 90 feniga do 1,1 marku i špinata koji je sada od 80 feniga s otvorenog, pa do 1,7 maraka plastenički. Očito je da se na cijenama zeleni još ne osjeća utjecaj hladnog vala, koji bi trebao pospješiti njihov porast.

   Voće, ponuda domaćeg svela se na manje količine jabuka i povremeno suhih smokava i jezgre oraha. Jabuke se cijene od 1m do 1,8 maraka uvozne poljske, suhe smokve su oko 5 maraka i cijena im je u padu, dok je jezgra oraha od 16 do 18 maraka za kilogram.

   U jednom od boksova provjerili smo i neke cijene izvan sezonskog povrća, rajčice čija je ponuda koncem ovoga tjedna skromnija i dalje su od 1,9 do 2 marke, paprike su 3 marke, tikvice 1,9 do 2 marke, voće kivi je 1,5 do 1,7 maraka, limun 1,7 do 1,8 maraka, dok je ponuda naranči obilna, a cijena već od 90 feniga pa do 1,5 marku.

   Bez obzira na ne baš povoljne vremenske prilike ponuda ispred veletržnice i ovoga možemo slobodno kazati za Tasovčiće "pazarnog petka" bila je jako dobra. Unatoč hladnoći bilo je i presadnica povrća koje su se nudile po 10 feniga zelena salata, peršin i celer, po 20 feniga bili su raštika i blitva, 25 kupus, dok su ostale kupusnjače – karfiol, brokule i prokulice od 25 do 30 feniga komad. Uz to što kako reče jamči kvalitetu, proizvođač ranih presadnica kaže da ponešto kupe ljudi koji sade za sebe u plastenike, a tražnja je u cjelini skromna. Ni kovači poljoprivrednih i kućanskih alata iz Vareša ne hvale se tražnjom. Na par štandova nudila su se domaća jaja i perad, jaja su oko 26 feniga komad, koke nesilice bile su 12, a pijetlovi od 15 do 20 maraka komad. Drva su bila standardnih 75 maraka prostorni metar oblovine, dok su cjepana bila 80 maraka, stajsko gnojivo bilo je 70 maraka tona, vreća drva i stajskog gnojiva ima približno istu cijenu 4 do 5 maraka. Riba se nudila na pet štandova, pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 maraka, fileti su bili 14, a na jednom štandu nudile su se i riblje pljeskavice po cijeni od 10 maraka kilogram. Mliječni proizvodi, ponuda dobra, cijene standardne, najjeftiniji bio je mladi sir 4 do 6 maraka, a najskuplji suhi ovčji od 14 maraka iz Podveležja, pa do 18 s Morina. U ponudi je bilo i ljekovitog bilja, pa kamena za oblaganje i razne druge robe.

Elvir Čolić kapetan Gabeljana: Pobjeda protiv Čelika nas je rasteretila, moramo je potvrditi protiv Viteza

   Nije baš lako u GOŠK-u doći do kapetanske vrpce, a nju je u nastavku prvenstva ponio Elvir Čolić, Mostarac na "privremenom radu" u Gabeli. Čolić je u bh. nogometnu dobro znano ime, nogometnu školu "učio" je kroz nekada čuvenu Veležovu školu, a zatim je igračko umijeće brusio u matičnom klubu, pa kraće vrijeme u zeničkom Čeliku. Jedan od vrhunaca njegove karijere bilo je šest sezona u dresu Željezničara s kojim je osvojio niz trofeja. Iz Želje je otišao u Zvijezdu iz Gradačca, a onda se prije dvije godine, vratio u Hercegovinu, u GOŠK iz Gabele. S Čolićem između dvije prvenstvene utakmice nismo razgovarali o njegovoj karijeri, nego o prošloj – Čelik, te predstojećoj utakmici "lavova" u subotu protiv Viteza:

    "Dobro smo krenuli u nastavak prvenstva, dobrom partijom protiv Zrinjskog u Mostaru. Bez obzira na dobro "otvaranje" drugog dijela prvenstva nije bilo lako uoči utakmice protiv Čelika, ulog je bio veliki. Pobjeda nam je donosila sigurnost, dok nas je poraz skoro izjednačio. Međutim, ponovo smo dobro krenuli, zahvaljujući ranom vodstvu, a zatim i drugom pogotku. Nakon drugog pogotka imali smo par grešaka što je Čelik iskoristio izjednačivši u zadnjoj minuti prvog dijela", kaže kapetan GOŠK-a, pa ističe:

   "Nije bilo lako nakon prokockanog sigurnog vodstva, na sreću na poluvremenu smo rekao bih našli zajednički jezik sa šefom Dudićem i u nastavak krenuli kao da ništa nije bilo. Odigrali smo jedno od boljih poluvremena od kada sam ja u dresu GOŠK-a i zasluženo pobijedili. Ta pobjeda je meni osobno, kao i svim igračima značila puno, pokazala je da možemo ostvariti cilj, a on je poznat – opstanak u ligi.

   -Stiže Vitez?

   -Svaka čast Vitezu, dobro je igrao u Zenici protiv Čelika u prvom kolu nastavka, ali mi jednostavno ove bodove iz susreta protiv Čelika moramo potvrditi. Ne smije biti opuštanja. S obzirom na broj bodova Viteza neki će pomisliti da će biti lako izboriti pobjedu. Uopće ne mislim da će biti tako, morati ćemo pošteno zapeti, kao i protiv Čelika. Utakmica protiv Viteza, nam je također jako važna, kako bismo zadržali odstojanje pred pratiteljima na ljestvici, ako netko od njih kiksa – Sloboda ili Čelik, bodovi će biti utoliko veći", naglašava kapetan "lavova" uvjeren da je opstanak u ligi s maksimalnom ozbiljnošću do kraja prvenstva realnost.

    Inače, utakmica GOŠK – Vitez igrat će se u subotu, 3-eg ožujka s početkom u 14,30 sati.

D. Musa     

  • Objavljeno u Sport

Mraz zaustavio presađivanje povrća

   Šteta ima i u povrtlarstvu. Od Josipa Jurkovića iz Šuškova Naselja koji se bavi proizvodnjom krumpira u plastenicima, doznali smo da su nasadi krumpira oštećeni bez obzira na agrifolije kojima je ovaj, kao i drugi proizvođači nastojao zaštititi biljke od niskih temperatura. U grijanim plastenicima šteta naravno nije bilo. Šteta nije bilo ni u nasadima s povrtlarskim kulturama karakterističnim za ovo razdoblje, kao što je zelena salata, te različite vrste ranih kupusa, čija je sadnja u djelovima čapljinske općine već počela.

    Niske temperature donijele su specifične probleme proizvođačima presadnica povrća. U Poljoprivrednoj zadruzi "Sunce" u Nerezima ističu da je posve logično s padom temperatura povećana potrošnja energanata. To je jedna od posljedica polarnog zahlađenja koje je zahvatilo i jug Hercegovine, a ima i drugih specifičnih. Uz ostalo odlaže se isporuka sadnog materijala. S obzirom da uvjeti za rasađivanje nisu povoljni proizvođači koji su preuzeli sadnice odlažu njihovo preuzimanje za toplije, odnosno bolje dane i slično.

    Sve skupa može se zaključiti da ovo zahlađenje ne bi trebalo ostaviti većeg traga na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, samo ako ne bude dugotrajno. Valja reći da je zahlađenje imalo i svojih pozitivnih strana. To se u prvom redu odnosi na uzorano zemljište koje će mraz usitniti, te djelom u zemlji uništiti štetnike. Dakle, na jednoj strani ipak manje štete, a na drugoj korisni učinci mraza pri kraju u cjelini tople zime.

Niske temperature štetile ranom voću

    Hladan konac veljače i sami početak ožujka odrazit će se na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju na čapljinskom području. Kada je riječ o voćarstvu niske temperature ostavit će traga na kajsijama, ranim sortama bresaka, bademima, te drugom ranom voću.

    "Šteta će sigurno biti, ali je bez obilaska nasada teško reći kakvih i kolikih", ističe Željko Prce tehnički direktor čapljinske tvrtke "Agroherc", te dodaje da je proteklih dana stanje u voćnjacima bilo relativno dobro s obzirom na niske temperature.

    Uz štete u nasadima u Gabeli, Višićima i Nerezima, odnosno uz Neretvu, niske temperature u nešto većoj mjeri osjetit će voćari s Dubrava, kao i u drugim dijelovima čapljinske općine. Ono što agronomi koje smo kontaktirali ističu kao vrlo važno to je da razdoblje niskih temperatura ne traje dugo. U slučaju ako bi se niske temperature, ispod ništice, nastavile i narednih dana štete će biti veće. Imajući to na umu voćari se nadaju da će se prognoze meteorologa, o zatopljenju obistiniti. Zanimljivo, voćari ističu da se stanje na Dubravama bitno ne razlikuje, od stanja voćnjaka u nizijskim dijelovima općine.

U kinu Mogorjelo film Čudo

U kinu Mogorjelo u subotu je projekcija filma Čudo. Ova drama iz 2017. godine je topla i dirljiva priča puna ljudskosti i nade, o desetogodišnjem dječaku koji mora živjeti s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 28 operacija, zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole. Dječak u školu kreće s puno straha i nevjerice...

Projekcija filma Čudo u kinu Mogorjelo je u subotu u 19 sati.

  • Objavljeno u Najave

Odgođen početak proljetnog dijela 1. lige FBiH

Na prijedlog Komisije za natjecanje, NS Federacije BiH donio je odluku o odgodi početka drugog dijela Prve lige FBiH i izmjeni kalendara natjecanja. Uslijed snježnih padalina i problema s putnim komunikacijama u većem dijelu Bosne i Hercegovine, Komisija za natjecanje Nogometnog sveza Federacije utvrdila je da svi klubovi neće biti u mogućnosti osigurati potrebne uvjete za organizaciju i odigravanje utakmica 16. kola Prve lige FBiH. 16. kolo Prve lige Federacije stoga će se igrati slijedećeg vikenda, podsjećamo Čapljina će gostovati u Bihaću.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend