banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 07 Studeni 2017

Crnostrig u eteru nasmijao Čapljince

Crnostrig u eteru 3U okviru Tropletovih Dana kulture predstava Crnostrig u eteru u izvedbi Amaterskog Kazališta Opuzen, izvedena je u kinu Mogorjelo.
Čapljinska publika se nasmijala ali i rastužila završetkom ove predstave koja donosi tragikomičnu životnu priču branitelja kojeg je država zaboravila i koji očajan upada u radio postaju kako bi ovladao eterom. Ne želeći nauditi taocima branitelj sebi na kraju oduzima život.

Crnostrig u eteru 2

  • Objavljeno u Kultura

U vojarni prigodno obilježena 25. obljetnica pogibije heroja Domovinskog rata Božana Šimovića

Svake godine u vojarni Božana Šimovića u Čapljini prigodno se obilježi stradanje heroja Domovinskog rata u čiju čast vojarna u Čapljini nosi ime. Tako je i ove godine obilježena 25. obljetnica pogibije viteza Domovine, Božana Šimovića. 
 
Božan Šimović bio je prvi zapovjednik Postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović, a poginuo je 8. studenog.1992. naletjevši na minu dok je predvodio vojnike u borbi sa srpsko crnogorskim agresorom tijekom operacije Bura. U spomen na njegovu žrtvu, u vojarni su uz zvuke mirozova položeni vijenci i zapaljene svijeće kraj Božanove biste. 
 
Cvijeće i svijeće položili su obitelj pokojnog Božana Šimovića, izaslanstvo općine Čapljina, članovi postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović i predstavnici Oružanih snaga BiH. 
 
Poslije polaganja svijeća i cvijeća održana je sveta misa u kapelici svetog Mihovila koja se nalazi u sklopu vojarne. Svetu misu je predvodio don Ivan Turudić, vojni kapelan koji je na početku svete mise  istaknuo kako se ne smiju zaboraviti žrtve i odricanja  u stvaranju veličanstvenog djela slobode naroda kako bi živili u miru i slobodi. 
 
 "Najlakše je danas otići, naći razloge za odlazak. Zar je danas ovdje tako teško živjeti ili je većina zaboravila na nešto što se zove žrtva. Po naravi sam zimogrizan i onda bi se često zapitao kako su izdržali vojnici na hladnoći na prvoj crti. Usporedi  žrtvu vojnika tih četiri pet godina patnje i danas ovo gdje mi živimo i recite da se ne može žrtvovati. Jeli gineš danas, jesi ranjen, jeli ostaješ bez dijelova tijela? Postoje brojni razlozi za nezadovoljstvo ali postoje dvije riječi koje liječe i hrane nezadovoljstvo a to je očekivanje i nada", istaknuo je don Turudić. 
 
Spomen na Božana Šimovića ujedno je spomen na sve poginule hrvatske branitelje. 
 
U srijedu, 8. studenog na sam dan pogibije biti će održan prigodan program kod spomen obilježja u Zvirovićima, Božanovom rodnom mjestu. U 10 sati i 30 minuta biti će položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja a u 11 sati će biti upriličena sveta misa. 
 
Pretplati se na ovaj RSS feed

25°C

Čapljina

Sunčano

Vlažnost: 42%

Vjetar: 4.83 km/h

  • 19 Listopad 2018 27°C 10°C
  • 20 Listopad 2018 25°C 10°C

banerRC1vikend