banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 23 Studeni 2017

Gradnja na Dječjem vrtiću Čapljina u punom jeku, slijede radovi na krovištu

U Dječjem vrtiću Čapljina u tijeku je projekt renoviranja postojućeg vrtićkog dijela i nadogradnje kata. Podsjećamo, riječ je o projektu koji je potpisan u mjesecu svibnju i kojeg u cijelosti financira općina Čapljina.
Ovim projektom će Dječji vrtić dobiti jaslice koje su prijeko potrebne gradu zbog velikog interesa mladih bračnih parova, a time i novi renovirani vrtićki dio i nove programe za djecu vrtićke dobi sukladno interesu i njihovim  potrebama. 
 
Pri obilasku gradilišta radovi su bili u  punom jeku a tom prigodom smo razgovarali s Ivicom Matićem, ravnateljem Dječjeg vrtića Čapljina. U tonskom prilogu poslušajte što nam je kazao ravnatelj Matić: 
 
 
 
Ovim projektom gradnje i renoviranja u Dječjem vrtiću Čapljina djeca će dobiti opremljeniji  prostor, centralno grijanje kao i uvođenje novih vrtićkih programa kao što je robotika.
 
Izvođači projekta gradnje i renoviranja vrtića je firma GTR d.o.o  Mostar u konzorciju sa firmom Gradnja d.o.o  Mostar.

HKD Napredak dodjeljuje 33 stipendije

Hrvatsko kulturno društvo Napredak raspisalo je natječaja za dodjelu stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“ za akademsku 2017./2018. godinu.
Napredak će dodijeliti ukupno 33 stipendije, a rok za prijavu na natječaj istječe 20. prosinca 2017. godine.

Deset stipendija namijenjeno je za studente viših godina studija koji nisu apsolventi, koji nisu ponavljali godinu, te koji nemaju navršenih 27 godina života. Stipendija iznosi 2.000 maraka za godinu dana.

Pet stipendija bit će dodijeljeno za poslijediplomske studije. Stipendija iznosi 3.000 maraka za godinu dana.
Petnaest stipendija namijenjeno je studentima prve godine studija, koji prvi puta upisuju prvu godinu, a koji imaju manje od navršenih 20 godina života. Jednokratna potpora iznosi 1000 maraka za godinu dana.
Iz Podfonda Irene Kozarić bit će dodijeljene još tri stipendije za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studente koji se nalaze u posebno teškoj socijalnoj situaciji. Stipendija iznosi 2.000 maraka za godinu dana.

U Čapljini održana edukacija na temu "Ruralni turizam"

U salonu općine Čapljina jučer je održana edukacija građana o tome kako ojačati ruralni turizam kroz turistička obiteljska domaćinstva. 

Sastanku su nazočili predstavnici Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini, predstavnici općine Čapljina i zainteresirani građani. 

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH ovom prigodom je kazala: "Mi smo asocijacija nevladinih organizacija koja radi već 25 godina. Imamo 104 lokalne organizacije na prostoru BiH. Ono što je važno napomenuti, jedina smo organizacija koja ima svoj specijalni status Ujedninjenih naroda (UN-a). BiH je jedna atraktivna zemlja, vrijednih ljudi kojima samo treba pružiti šansu. Mi smo željeli da kroz ovaj projekt postavimo organizacijski kako netko može živjeti od individualnog turizma, te jeli u praksi moguće provesti. Naši projekti su uglavnom realni projekti. Mi želimo i kad projekt završi stalno vas povezivati a isto tako kroz web stranicu selo.ba nastaviti lobirati za vas kroz goste koji žele doći."

Seoski turizam, posebno u seoskim domaćinstvima se percepira kao potencijal za stvaranje novih aktivnosti. Osim stvaranja kompelemetarnog tržišta u poljoprivredi, ruralni turizam smatra se vitalnim mostom za povezivanje seoskih obitelji s ostatkom svijeta. 

Kako se žitelji općine Čapljina mogu uključiti u ovaj projekt ruralnog turizma kazao je Željko Bonić, pomoćnik načelnika općine Čapljina:"Trebamo sebi najprije postaviti cilj zašto se želimo baviti ovom vrstom turizma, šta bi mi mogli ostvariti i na koji način, od čega krenuti. Osim toga što općina Čapljina raspolaže s ogromnim resursima moramo vidjeti koji su to počeci bavljenja ovom vrstom turizma, moramo poštovati sva pravila i zakone koji postoje na državnom, županijskom i entiteskom nivou. To nam mora biti uporište za daljni rad, a onda poći od toga što kao pojedinac mogu uraditi. Imam li možda dobre smjestajne kapacitete, bavim li se proizvodnjom eko hrane, dali imam neke druge ideje, povezivanje onoga što imamo u svom okruženju."

Ruralni turizam bi kroz obiteljska domaćinstva trebao doprinjeti boljem životu, pomažući održavanju snažnog društvenog umrežavanja seoskih obitelji koji žive uglavnom od poljoprivrede, kojima turizam predstavlja dodatni izvor prihoda. Ovime bi se poticala nova radna mjesta te pomoć u izgradnji alternativne budućnosti za sela u BiH te promocije drugačije perspektive bh sela i njihovih stanovnika. 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend