banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 17 Studeni 2017

Čapljinci se poklonili žrtvama Vukovara

vukovar2Kolonom sjećanja Čapljinci su se prisjetili grada heroja i odali počast braniteljima Vukovara i svim palim vitezovima Domovinskog rata. Kolona sjećanja kretala se od Trgu kralja Tomislava ulicama Braće Radića, Ante Starčevića, Mate Bobana do Trga hrvatske slobode.
U Čapljini se u mnogim prilikama tijekom godine odaje počast poginulim braniteljima, a ono što ovu manifestacija čini drugačijom od drugih je mladost i zalog da buduća pokoljenja neće zaboraviti žrtvu hrvatskih heroja. U koloni sjećanja povodom pada Vukovara, tradicionalno prevladava najmlađi Čapljinci, učenici O.Š. Vladimira Pavlovića Čapljina, Srednje škole Čapljina i učenici O.Š. „Lipanjske zore“ Višići. Njima su se pridružili i njivi nastavnici te brojni građani.
Trg hrvatske slobode u noći sa 17. na 18. studnog je obasjan tisućama svijeća u čast i zahvalnost za žrtvu svih znanih i neznanih heroja koji su u Domovinskom, Drugom svjetskom ratu, ili bilo kojom drugom prilikom položili život za našu slobodu.

U kinu Mogorjelo održan 17. Čapljina fest

U kinu Mogorjelo u Čapljini sinoć je održan 17. Čapljina fest, festival suvremene duhovne glazbe. 

Mladi izvođači su ovim festivalom pokazali kako se kroz suvremene duhovne pjesme  može slaviti Boga. Tako je publika uživati u izvedbama mladih glazbenika te ženskih klapa "Lira" i "Travertin",  "Anarhiv Duo" i mnogih drugih. Publika je mogla čuti pjesme poput: "Emanuel", "Aleluja", "Divan si", "Srce predajem Ti" i mnoge druge. 

Na festivalu je nastupilo 32 glazbenika. 

Festival nije natjecateljskog karaktera nego se odvija pod motom „Pjevamo pjesme da slavimo Boga“. Posebnost ovoga festivala, u odnosu na druge festivale ovakvoga tipa, je ta da se sve pjesme sviraju i pjevaju uživo. 
 
Fra Mile Vlašić, voditelj Centra za obrazovanje i kulturu Akademija Čapljina i organizator festivala je istakuo: "Mi smo zadovoljni ovogodišnjim festivalom, teško je okupiti sve glazbenike na jednom mjestu, svatko ima svoje obaveze. Gledamo da sve bude na najvećoj razini, i vizualno i zvučno. Ono što je nama od početka smisao onoga što činimo sa Čapljina festom jeste da pjesmom slavimo Boga. Dali smo glazbenicima mogućnost da oni kroz glazbu ispričaju onu bitnu priču."
 
Festival suvremene duhovne glazbe je drugačiji izričaj duhovnosti, na jedan moderan način slaviti Boga i ljubav prema Bogu. 
 
"Prvih godina je bilo skromnije, teško je to bilo dotjerati u jedan sklad. Mladi su željeli dati sve od sebe. S vremenom smo sazrijevali, imamo više izvođača i skupina. Kroz ovih sedamnaest  godina preko 300 glazbenika iz Čapljine i njihovih prijatelja prošlo je kroz ovaj festival. Toliko je tu energije, poznanstava, druženja koja su ostvarena tijekom godina na festivalu", dodao je fra Mile i poručio da mladima treba pustiti da na jedan mladenački način izražavaju svoja vjerska uvjerenja i da slave Boga. 
 
 Prvi Čapljina fest je nastao 2001. godine u organizaciji Frame Čapljina i ljubitelja duhovne glazbe. 
 
Pretplati se na ovaj RSS feed

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend