banerRC212

Radio Čapljina

Radio Čapljina

Održano ročište za glavnu diobu tvornice u stečaju Lasta d. d. Čapljina - Povjeriteljima i radnicima oko 32 posto priznatih potraživanja!

Lijepa vijest za radnike i povjeritelje „Laste” d. d. u stečaju, dobit će oko trećine svojih priznatih potraživanja, odnosno plaća! Kako smo doznali od Behrije Huseinbegović, stečajne upraviteljice tvrtke „Lasta” d. d. u Osnovnom sudu u Mostaru upravo je održano ročište za glavnu diobu. Na ročištu je je raspravljano o prijedlogu za glavnu diobu. Ponuđeni prijedlog povjeritelji su jednoglasno prihvatili, te je odmah u četvrtka, 19. studenog, izdano rješenje i započeo proces diobe. Odgovarajući na upit novinara novinara „Večernjaka” o potraživanju radnika, stečajna upraviteljica Huseinbegović je kazala:

Svi radnici koji su uredno prijavili svoja potraživanja i kojima su od strane stečajne upraviteljice, priznata potraživanja dobit će sredstva - neisplaćene plaće u visini od oko 32 posto potraživanja. Uz to bit će uplaćen i dio poreza i doprinosa, koje je pripremila Porezna uprava Federacije BiH, pa će dio radnika moći ostvariti i pravo na mirovinu.

Nakon izvršene diobe ide postupak za zatvaranje stečajnog postupka”, naglasila je stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović.

Slučaj stečaja čapljinske „Laste” je primjer koji se mora istaknuti što može donijeti poštivanje ekonomskih zakonitosti u tržišnom poslovanju. Novi kupac „Violeta” d. o. o. Grude, platila je odnosno kupila Lastin brend. Dakle, spašena je tvornica, a dio kolača dobit će i povjeritelji. Valja reći da je postupak stečaja, srećom za Čapljince i ne samo njih, pokrenula Privredna banka Sarajevo.

 

D. Musa

Smiljan Vidić i koalicija HDZ BiH-HSS pobjednici izbora u Čapljini

U Čapljini je na Lokalnim izborima za gradonačelnika pobijedio Smiljan Vidić osvojivši preko 60 posto glasova. Kandidat koalicije HDZ BiH i HSS tako je osvojio 4 mandat načelnika odnosno gradonačelnika Čapljine.
Hrvatska demokratska zajednica BiH, prema preliminarnim rezultatima nakon 94,59 % obrađenih biračkih mjesta, na lokalnim izborima zadržala je poziciju vodeće stranke u Gradskom vijeću Čapljina.

gradonacelnik rezultati

 

rezulati za vijeće

 

U najvećem čapljinskom masliniku: Dobar urod i lijepo vrijeme nose berače maslina

   Za hercegovačke maslinare ovo je jesen iz snova, obilne kiše početkom jeseni okupale su plodove, a lijepo i toplo vrijeme idealno je za berbu. Posjetili smo berače u najvećem čapljinskom masliniku površine oko deset hektara, u vlasništvu tvrtke „oliva“ d. o. o. Prćavaca i porazgovarali s vlasnicima i beračima:

   „Ove godine možemo se pohvaliti, prinos u masliniku je jako dobar, puno bolji nego prošle godine, pa smo jako zadovoljni. Jest da su radmani nešto niži u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, ali ova godina je po svemu čudnovata pa i po tome“, konstatira Ljilja Brajković, voditeljica maslinika, te na upit – koje su sorte zastupljene u nasadu, nastavlja:

   „U našem masliniku prevladava oblica koja je ove godine izuzetno dobro rodila, također imamo istarsku bjelicu, lastovku, ona je uvijek dobra, te talijanske sorte leccino i pendolino. Lastovka je malo osjetljivija na hladnoću, jako na nju utječe i mikro klima, međutim kod nas je dosta dobra. Prije osam godina, 2012., kada je bio veliki snijeg, dio nam je stradao, ali one se kroz dvije, tri godine oporave i stignu ostala stabla“, naglašava gospođa Brajković, dok se osamdesetogodišnji Miljenko Bule, podsjeća na biološki pokrivač prije sadnje maslina:

   „Smrika i drača, ništa drugo nije bilo. Smrikinje su se koristile za lijek. Tresle se i kiselile, to je bilo za mokračne kanale, ujedno i za dosta drugih stvari. Smrikinje, a drača je samo smetala.

   Na upit je li mogao zamisliti da će jednog dana na tom prostoru, brati masline:

Kad su se sadile, nisam mislio ni da ću živjeti toliko, ja imam osamdeset godina! Mogu još, evo vidiš, još sam brz u rukama, a i na nogama, ako zatreba ha, ha, ha… Divim se samo sebi, hvala Bogu, zapalo me tako da mogu još raditi“.

   Uz prave doajene u poljoprivredi, međi beračima brojni su ipak mladi. Jedna od njih je Ivana Pehar, buduća profesorica matematike, koja se vješto penje na stabla, a na upit o poslu kaže:

   „Nije težak posao, mi mlađi smo elastičniji, nama se lakše popeti, nego da ove u srednjim godinama mučimo da se penju na stabla. Masline nisu visoke, krošnja je lijepo formirana. Meni je prvi put da berem masline. Posao nije prenaporan, možeš stati odmoriti, ako treba, ali nisam vidjela da se i ovi stariji odmaraju. Zanimljivo je razgovaramo i radimo na čistom zraku, nema ovdje opasnosti od korone ha, ha, ha“.

   Treba svakako istaknuti da je ulje iz maslinika tvrtke „Oliva“ d. o. o. iz Prćavaca, kod Čapljine, ponijelo laskavu titulu šampiona na manifestaciji „Noćnjak 2019., u organizaciji zadružnog saveza Dalmacije. Na opće iznenađenje tada je ulje iz Hercegovine, potuklo ulja iz Dalmacije i Istre koje se smatraju maslinarskim regijama u svjetskim razmjerima. U najvećem čapljinskom masliniku sve je u skladu s ekološkim standardima, maslinik „održavaju“ ovce ujedno ga i gnojeći, a berba se obavlja ručno, uz pomoć grabljica.

   Inače, ove godine u Bosni i Hercegovini, se očekuje rekordan urod maslina, čime se naša zemlja na velika vrata uključuje u ovaj i u svijetu sve prestižniji posao.

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend