banerRC212

Ponedjeljak, 03 Lipanj 2019

Povodom tradicionalne "Trešnjeve nedjelje" u Počitelju - I u kišna proljeća uz Neretvu nađe se dobrih trešanja

   U organizaciji Turističkog društva Počitelj i Udruženja likovnih umjetnika u BiH, u Počitelju je održana tradicionalna manifestacija „Trešnjeva nedjelja“. Ove godine program je bio jednodnevni, u znaku kulturnih sadržaja. Manifestacija je započela književnom večeri. U programu koji je održan u prostoru Međunarodne umjetničke kolonije, nastupili su Rasim Zlatan Pršte, Jozo Jakiša, Tamara Čapelj, Dino Porović i Dušan Musa, uz glazbenu pratnju pjevača Nene Murića, gitariste Envera Čauševića i harmonikaša Helje.

   Drugi dio svečanosti bilo je otvaranje izložbe Radmile Lizde, Save Rupića i Branka Milanovića, trebinjskih slikara i profesora na tamošnjoj Akademiji likovnih umjetnosti. Izložbeni postav predstavio je slikar Eso Lukač. Poseban dio programa bila je degustacija tradicionalnih jela i raznih vrsta kolača, a našlo se i trešanja unatoč za njih lošoj – kišovitoj godini. Svoj obol ovogodišnjoj Trešnjevoj nedjelji dala je i kiša koja je u zadnji trenutak program s otvorenog preselila u prostor Umjetničke kolonije kojeg su napunili domicilni Počiteljci, te veći broj onih koji trenutačno živi u Sarajevu, a stigli su organizirano autobusom.

  „Važno nam je da smo održali tradiciju. Programa je bilo koliko su nam to materijalne mogućnosti i vrijeme dopustili. Obol manifestaciji dali su članovi Turističkog društva „Počitelj“. Na kraju mogu reći da smo vrlo zadovoljni manifestacijom, posebice atmosferom koja je vladala. Drago nam je da se manifestacija uklopila u vrijeme kada je naša Čapljina dobila status grada, tako da u narednim godinama očekujemo, ne samo nastavak tradicije, nego i sadržajniji program“, kazala je Jadranka Dizdar predsjednica Turističkog društva „Počitelj“,

  Pokrovitelji ovogodišnje Trešnjeve nedjelje bili su Turistička zajednica H-N županije, Grad Čapljina, Mlini „Krešić“ iz Struga, Slastičarnica „Palma“iz Čapljine, Cafe bar „Stari Grad“ iz Počitelja, te Udruženje likovnih umjetnika BiH.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura

U Parku prirode "Hutovo blato" upriličen 'Ornitološki dan' na kojem je sudjelovalo oko 60 učenika

JP Park prirode Hutovo Blato i udruga "Naše ptice" iz Sarajeva, organizirali su Ornitološki dan. Irena Rozić, voditeljica stručne službe u ovom parku prirode istaknula je da je Ornitološki dan održan povodom Dana zaštite okoliša koji se u svijetu obilježava 5. lipnja, a u sklopu projekta "Zaštićena zona za prirodu i ljude". Projekt je pokrenut u suradnji sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode "Adria" i mrežom "Parkovima Dinarida", a cilj je poboljšanje suradnje između lokalne zajednice i zaštićenih područja.

Na ornitološkom danu sudjelovali su učenici osnovnih škola "Lipanjske zore" Višići, "Vladimira Pavlovića" Čapljina, Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović" iz "Ilijaša", i Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru u kojem se školuju đaci iz cijelog svijeta. Oko 60 učenika vozilo se brodicama i promatralo ptice, prošlo edukacijsku stazu i vidjelo sve posebnosti i ljepote Hutovog blata.

Nermina Sarajlić, potpredsjednica ornitološkog društva "Naše ptice" za Radiopostaju Čapljina istaknula je da organiziraju već 10ak godine događaje pod nazivom "Spring alive" kojima nastoje animirati mlade da prate dolazak proljeće kroz dolazak ptica selica. S obzirom da je Park prirode Hutovo blato područje od međunarodnog značaja za ptice ova udruga svake godine organizira izlete u park prirode Hutovo blato.

Svi učenici koji su sudjelovali na ornitološkom danu su bili su oduševljeni svime što su vidjeli i naučili, te planiraju opet posjetiti Hutovo blato.

Šahovskim turnirom počela manifestacija Lipanjske zore

Šahovskim turnirom koji se igrao u restoranu Staklo u Počitelju otvorena je manifestacija Lipanjske zore hrvatske Hercegovine. Na turniru su nastupila 94 igrača iz čitave regije.
Pobjednik turnira je Vlatko Miloš a Ekrem Koso na četvrtom mjestu najbolje je plasirani Čapljinac.
Prigodnim riječima natjecateljima se obratio predsjednik šahovskog kluba u Čapljini Vladislav Prskalo, a igrače je pozdravio i gradonačelnik dr. Smiljan Vidić. Gradonačelnik Vidić je otvorio turnir odigravši pješaka na E5. Poredak na turniru možete pogledati ovdje.

 

  • Objavljeno u Sport

Uprizorenje svadbenih običaja u Ravnom privuklo goste sa šireg područja Hercegovine

   U prigodi obilježavanja 27. obljetnici oslobađanja općina Ravno i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Stjena“ organizirali su kulturno-edukativnu manifestaciju „Ravanjski ljetnih dana kulture 2019.“ Tijekom manifestacije koja je počela 31-og svibnja, a trajala je do 2-og lipnja održan je niz kulturnih događaja uključujuću predstave, radionice, promociju knjige, glazbene i scenske nastupe, Neki od tih sadržaja mogli bi se nazvati – otrgnuto od zaborava, a to su radionica o suhozidima i uprizorenje starih svadbenih običaja, koji su završeni snimanjem dokumentarnog filma i predstavljanjem knjige „Sjahali kićeni svatovi.“

   Uprizorenje starih svadbenih običaja okupilo je ne samo Ravnjane domicilne i one koji žive u Gradu, kako oni zovu Dubrovnik, nego su manifestaciju stigli i znatiželjnici iz primjerice Čapljine i Ljubuškog. Kako nam reče Čapljinac Albert Butigan, željeli su vidjeti djelić onoga o čemu su njihovi stari pričali, a sličnim riječima dolazak je opisao i Goran Mlinarević iz Ljubuškog. Za uprizorenje kićenih svatova angažirani su Konjički klub „Vranac“ iz Čapljine, pa HKUD „Sv. Ante“ Dretelj, te HKUD-ovi Hutovo i Stolac. Svojevrsni redatelj tog ceremonijala bio je Čapljinac Stanislav Vukorep, autor knjige „Sjahali kićeni svatovi“. S obzirom da se težilo krajnjoj izvornosti, slična manifestacija usudili bi se kazati, može se održati samo u Ravnom, gdje još postoje stare kamene kuće s ognjištima, guvnima, kamenom popločanim dvorištima, verige i burila… Prosto je nevjerojatno kako su sve to sačuvali kad je u ratu mjesto spaljeno, pa se nameće zaključak da su nakon rata posezali u džep poput braće Burum, Bože i Nikole koji tragaju i kupuju, starinski alat i posuđe.

   Zanimljiva stvar da su se kao svati konjanici javili sinovi Ravnjana čiji su roditelji odselili u Dubrovnik. Većina ih nikada prije nije jahala konje, ali s nekoliko dana treninga, sve je izgledalo prilično uvjerljivo, mada je u središtu pozornosti bio prikaz autentičnosti. Prilično zahtjevne uloge imali su stari svat, mladini roditelji, mladoženja, barjaktar (po tradiciji nosio se barjak krstaš), domaćin, svekrva, a posebice mlada. Nakon viđenog s obzirom da su nekadašnje svadbe trajale po dva, tri dana, danima su morale spavati „k'o top“. Valja istaknuti i činjenicu da su i turisti koji su prelazili preko graničnog prijelaza Trebinja – Čepikuće, bili zatečeni. Zastajali su, ako je trebalo strpljivo čekali, snimali…

   Ceremonija svatovskih običaja nakon živog prikaza u središtu Ravnog, preselila je u mjesni Lovački dom. Kako to i dolikuje program je otvorio stari svat zdravicom, a zatim su se okupljenima u dupke punom prostoru okupljenima govoreći o knjizi obratili prof. dr. Lidija Pehar i prof. dr. Marko Dragić. Profesorica Pehar po majci Ravanjka, u emotivnom obraćanju ističući da se kao djevojčica sjeća svatovskih ceremonija, odala je priznanje autoru Stanislavu Vukorepu, što je od „zaborava spasio dio naše prošlosti, što je nemjerljiva vrijednost za jedan kraj i njegove ljude“. Za monografiju „Sjahali kićeni svatovi“, kazala je kako je „izvorni znanstveni rad“, uz opasku kao i neki raniji radovi ovoga autora, primjerice „Pruge koje su život značile“, „povijest školstva u općini Neum“ itd.

   Oboje predstavljača uz konstataciju da je riječ o znanstvenim radu, podcrtalo je i činjenici da je on i multidisciplinaran. U izlaganju prof. dr. Marka Dragića, posebice je uho 'zaparala' konstatacija:

   „U tradicionalnoj kulturi nema mržnje ni prema kome! Tradicionalna kultura nema otklona prema drugim i drugačijim. Trajalo je to na ovim prostorima i trajat će opet. Zato je dobro zaviriti u prošlost, zaviriti u dušu svakog naroda. Kad se vratimo, tradicijskim vrijednostima, bit ćemo i materijalno bogatiji…“ ustvrdio je uz ostalo, prof. Dragić.

   Autor Stanislav Vukorep na koncu je zahvalio mnogima, od kazivačica i kazivača običaja i ljudi koji su davali fotografije (nabrojali smo 333 u knjizi), pa do općine Ravno, koja je zdušno podržala njegovu ideju i osoba koje su sudjelovale u završnoj realizaciji – voditeljice Vesne Slobođan i pjevača svatovskih pjesama, tijekom predstavljanja – Emme Raguž i Ivana Broća. Na koncu Vukorep je pojasnio da se u vrijeme tradicijske kulture nisu isticala nacionalna nego vjerska obilježja, „pa se u svadbi nosio krstaš barjak, a taj običaj je sačuvan u neumskog Gradcu“, gdje je i pronađen barjak koji se nosio na uprizorenju svadbenih običaja.

   Manifestacija Ravanjski dani kulture, započela je svečanim otvaranjem, nastupom KUD Pajo Kolarić iz Osijeka, te predstavom „O ljubavi“ HNK Mostar. Uz svadbene običaje drugog dana održani su radionica o suhozidu i pričanjem priča za djecu na Gišinu guvnu, te još jednim koncertom KUD „Pajo Kolarić“, a završni čin bila je biciklijada Ćirinom stazom na dionici Hutovo-Ravno-Zavala.

Tekst i foto: D. Musa

Juniori GOŠK-a jurišaju na Premijer ligu

kojicLoše mimo svih očekivanja završili su seniori GOŠK-a sezonu u Premijer nogometnoj ligi BiH u kojoj se prvenstvo po prvi puta igralo trokružno. Osvojili su samo 23 boda, u godini jubileja, stogodišnjice igranja nogometa u Gabeli. Međutim, da jubilej ne prođe u sivilu, pobrinuli su se juniori koji su u južnoj skupini Prve lige, dva kola prije kraja, osvojili prvo mjesto i sudjelovat će u kvalifikacijama za Premijer ligi BiH, Govoreći o tom podvigu kluba iz jedne od 27 mjesnih zajednice grada Čapljine, Zlatko Kojić, trener kaže:

   „Odigrali smo jednu odličnu sezonu u kojoj smo u devetom kolu zasjeli na prvo mjesto i nisu ga ispušili do kraja. Momci su odlično prihvatili moj način rada i savršeno se uklopili. Mi smo najmlađa ekipa u kojoj igra pet, šest kadeta na svakoj utakmici, ali eto uz maksimalan rad i trud i skladne odnose u ekipi, na kraju smo osvojili prvo mjesto i idemo na doigravanje za Premijer mjesto u Sarajevo, 6. i 7. lipnja“, kaže Kojić kojem je glavni adut kombi kojim 'kupi' igrače po okolnim mjestima i općinama i dovodi ih kako na treninge tako i utakmice, pa je i svojevrsni ekonom:

   „U ovim manjim klubovima da bi radili u omladinskim pogonima morate biti sve od oružara, sakupljača, na kraju možda i najmanje trenera. Tako se poklopilo, Gabela je jednostavno mjesto koje nema djece, mi ako hoćemo uspjeti, moramo se maksimalno, maksimalno potruditi. Ove godine smo tako i radili, imamo samo jednog momka iz Gabele to je Katavić koji je i prvi strijelac lige, sve ostalo su momci sa strane. Mi smo to okupili, napravili jednu dobru klapu, idemo sada u Sarajevo na završni turnir. Konkurenti će biti ekipe koje u omladinski pogon ulažu puno više od nas, borit ćemo se pa što bude. Golemo je za nas da smo prvi završili u ovoj ligi, pored nas su sve gradovi, jedino smo mi mjesna zajednica.

   Trener Kojić ističe da će na završnom turniru sudjelovati četiri ekipe, a u viši rang ide samo jedna. Kolo prije kraja poznat im jedan suparnik Olimpik, s kojim su tijekom priprema Sarajlija u Čitluku, već igrali .

   „Nismo u toj utakmici dobro prošli, ali pokušat ćemo to promijeniti, borit ćemo se pa što bude. Najmanje ljudi vode računa o nama, ali mi ćemo se potruditi. Ostali će nas sigurno smatrati autsajderima, u ekipi je pet, šest kadeta, to svi znaju, ali kaže, pokušat ćemo napraviti što je više moguće, borit ćemo se pa što bude“.

   Inače, Gabeljani su u više navrata sudjelovali na završnim turnirima, ali zanimljivo iz tih generacija malo je igrača zaigralo za prvi tim, trener Kojić ističe da ovoga puta neće tako biti, pa je dobro pročitati imena mladih „Trojanaca“ koji će jurišati na Premijer ligu, koju su napustile njihove starije kolege, a to su: Borna Iličić, Salko Pirija, Mirko Šutalo, Vinko Beljo, Josip Katavić, Stjepan Lukić, Mato Tunjić, Mirko Miletić, Boško Bošković, Sebastijan Marčić, Marko Markić, Jure Dragičević, Bartol Tomić, Bruno Moro, Luka Pervan, Marko Miličević, Josip Akrapović, Ivan Marić, Ermin Rokvić, Dženis Abdulai, Marko Čuljak i Petar Kuridža.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!