banerRC212

Petak, 14 Lipanj 2019

Uvozna roba cijenu domaće drži u šahu

   Zanimljiva slika na veletržnici u Tasovčićima koncem ovoga tjedna, robe nema dovoljno o čemu svjedoči par kupaca koji čekaju na kapiji, međutim od zadnjeg barometra cijene su u prosjeku, u padu, kako povrća, tako i voća. Ovaj paradoks može se ilustrirati primjerom rajčica kojih nema dovoljno u ponudi, ali zadržale su cijenu od 1,3 do 1,7 KM. Istodobno uvozne albanske nude se po cijeni od 1 do 1,3 KM, pa kad bi cijena još rijetkih domaćih plodova rasla, trgovci bi prešli na kupovinu jeftinijih, tj. uvoznih uglavnom albanskih kavada. Dakle, uvozna roba kako se to kaže, drži u šahu cijenu domaće, pa smo tako zabilježili samo dva manja poskupljenja, raštike koja je sada 1,5 do 2 KM, te graška koji je od 2 do 3 KM za kilogram.

   Pojeftinjenja je znatno više, a najosjetnije je kod mladih krumpira koji su s 0,85 do 1 KM prošlog petka, pali na 0,50 do 0,70 KM, crveni. Naglašavamo nismo baš sigurni da i to realna cijena, jer pošto ga prodaju znaju samo proizvođači i kupci. Jeftiniji su zatim, blitva 0,70 do 0,80 KM, zelena salata 0,70 do 1,3 KM, špinat 1 do 1,3 KM. Značajno jeftinije su i paprike 1,3 tzv. američko pa do 1,6 KM domaće sjeme, zatim cikla 1,2 do 1,4 KM, te mahune 2,5 do 3,5 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene kupus je i dalje 0,30 do 0,40 KM, kelj i krastavci 0,80 do 1 KM, karfiol 1 do 1,4 KM, patlidžani 1,8 do 2,5 KM, peršin i celer čija je cijena i dalje 2,5 do 3 KM. Cijenu drži i luk, crveni je od 1,15 do 1,3 KM, a bijeli 2 do 2,5 KM za kilogram.

   Voće, s rastom ponude padaju cijene voća. Jeftiniji su redom – trešnje 1,5 do 2 KM, zatim višnje 2 do 2,5 KM, breskve 1 do 1,2 KM, nektarine 1 do 1,3 KM, pa bostan koji je 2,2 do 2,5 KM, a jeftinije su i jagode 2,5 do 3,5 KM. Cijenu su od ovogodišnjeg voća zadržale jedino kajsije 1,2 do 1,5 KM, te jabuke čija je ponuda i dalje obilna, a cijena 0,6 do 1,5 KM za kilogram. Drugog domaćeg voća u većim količinama, za sada nema. Ističemo sve navedene cijene su na veliko.

   S porastom temperature sve je manja gužva na prilazu veletržnici. Tako se primjerice riba koncem ovoga tjedna nudila na manje, pet štandova, riječna riba – keljavci, bili su od 2,5 do 3 KM, a cinkva 6 KM. Morske ribe nije bilo. Pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 KM, dok se jegulja cijenila uobičajenih 40 KM za kilogram.

   Na prilazu veletržnici u petak 14-og lipnja, najviše je bilo cvijeća, čije su cijene raznovrsne, a kreću se u rasponu od 0,30 pa do 3 KM. Ponuda presadnica povrća se smanjuje, ali cijene ostaju iste – zelena salata, cikla i peršin su po 0,10 KM komad, raštika je 0,20 KM, kupus i druge kupusnjače su 0,20 do 0,25 KM, rajčice i paprike od domaćeg sjemena, 0,30, a hibridi tih kultura do 0,40 KM, tikvice i krastavci su 0,50 KM itd. Domaća jaja cijenila su se od 0,20 do 0,30 KM, zavisno od veličine, koke nosilice bile su 10 do 12 KM, a mladi pijetlovi 10 do 15 KM komad. Bilo je i zečeva po cijeni 20 KM komad. Sir se kretao od 4 KM mladi pa do 18 KM livanjski u kolutovima. Sira s Morina i Zelengore za sada, nema u ponudi. Naravno, u ponudi su bili ljekovito bilje, drva, stajsko gnojivo, kočići za povrće, alatke kovača iz Vareša, odjeća i razna druga roba.

tekst i foto: Dušan Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 - Autorska prava

   Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

   Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu novitelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

Uz radove na regionalnoj cesti Zvirovići - Tromeđa, vozači ponašaju po narodnoj: Kraće je bliže

   Na radilištu regionalne ceste R – 425a (Tromeđa – Čapljina – Gabela – granica R. Hrvatske), dionica Tromeđa – Zvirovići, zatekli smo drugačiju sliku od najavljivane. Naime, u obavijesti o početku radova se isticalo da će se promet kamiona, autobusa, te kamiona s prikolicom iz pravca Čapljine (oba smjera), odvijati obilazno preko Ljubuškog, dok bi se promet iz smjera Čitluka prema Čapljini trebao preusmjeriti na pravac Cerno – Ljubuški – Čapljina.

   Tako je pisalo u rješenju kojeg su prenijeli i mediji, međutim promet se trenutačno i dalje odvija, istim putem, zahvaljujući kraćoj zaobilaznici između Zvirovića i Miletine. Tog se kratkog puteljka nisu dosjetili samo lokalni vozači, nego su još češći stranci, čak i luksuzni turistički autobusi.

   Uglavnom radnici tvrtke „Brina” iz Posušja koja je na natječaju dobila posao, zatvorili su i rade jednu kraću dionicu, dok oko njih kruže vozila. Podsjećamo, radovi na rekonstrukciji dionice Zvirovići - Tromeđa, počeli su 20-og svibnja, a rok završetka je 18 mjeseci.

D. Musa

Lasta još traga za strateškim partnerom: Ogromni kompleks i cijenjena tehnologija mamac za kupce

   Na osnovu Zakona o stečajnom postupku i Odluke Odbora povjeritelja stečajna upraviteljica čapljinske Laste, Behrija Huseinbegović, raspisala je Javni oglas za dostavu ponuda za kupovinu imovine ove čapljinske tvrtke. Predmet prodaje su nekretnine, oprema i nematerijalna imovina.

   U nekretnine spadaju proizvodni pogon površine 1,4 tisuće četvornih metara, zatim upravna zgrada površine oko tisuću četvornih metara, uredi, trgovina i portirnica površine oko 1,5 tisuću četvornih metara. Ukupna površina zemljišta koje „pokriva” nekadašnji gigant je 63.101 četvorni metar, odnosno 6,3 hektara. Predmet prodaje je i oprema kojom tvornica u stečaju raspolaže, te nematerijalna imovina kao što su pravo na dizajn ambalaže, koncesije, patenti i slično. Ukupna procijenjena vrijednost društva prema Elaboratu o popisu i procjeni vrijednosti je 11.476.300 KM.

   Za razliku od prva tri javna oglasa u četvrtom nije utvrđena početna prodajna cijena. Valja istaknuti da se navedena imovina prodaje kao cjelina, a prodaja se vrši po principu zatvorenih koverti, odnosno pismenih ponuda, s tim da stečajna upraviteljica zadržava pravo izmjene cijene, uvjeta i načina prodaje, bez bilo kakvih obavijesti, odgovornosti ili prava prigovora po tom pitanju od strane ponuđača.

   Pravo sudjelovanja na Javnom oglasu za dostavljanje ponuda za kupovinu nekretnina i opreme tvrtke u stečaju Lasta Čapljina, imaju sva pravna i fizička lica koja do 17-og lipnja dostave ponudu za kupnju. Na javnom nadmetanju mogu sudjelovati ponuđači koji na ime depozita, uplate novčana sredstva u iznosu od 10.000 KM. Javno otvaranje pristiglih ponuda uz nazočnost ponuđača, održat će se isti dan, dakle, u ponedjeljak, 17-og lipnja u 12 sati u prostorijama „Laste”.

   S obzirom da da su promijenjeni uvjeti javnog oglasa, dojam je da bi ova oronula, ali s obzirom na zemljište i tehnologiju potentna „mlada” ovoga puta mogla naći „mladoženju”.

 

D. Musa

Nagradni fond turnira na Modriču 4.500 KM

   Sve je spremno za početak malonogometnog turnira na Modriču, ističu organizatori. Ljubitelje malog nogometa podsjećamo da se prijave za turnir na Modriču, primaju do petka u 20 sati kada će se u Caffe baru „Ivana” obaviti izvlačenje parova. Uplate za turnir su 150 KM, po ekipi. Nagradni fond je 4.500 KM, od čega će pobjedniku pripasti 2.500 KM, drugoplasiranoj ekipi 1.500, a trećeplasiranom sastavu utješnih 500 KM. Iz organizacijskog odbora ističu da da će turnir uz sportski imati i zabavni karakter, pa tko to voli neka izvoli.

    Podrobnije informacije mogu se dobiti i na mobitel 063/859-300.

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!