banerRC212

Ponedjeljak, 10 Lipanj 2019

Žege, "maća" i freze prepolovili cijenu mladih krumpira

U redovitom pregledu cijena s veletržnice u Tasovčićima, u prošli petak, govorili smo o povoljnim cijenama krumpira, dobroj tražnji i prodaji. Podsjećamo, mladi krumpir s područja Čapljine, Ljubuškog, Stoca i djela grudske općine, cijenio se 0,85 pa do 1,0 KM. Postojanu cijenu krumpira puna dva mjeseca od 8-og travnja pa do 8-og lipnja, na svojevrstan način poticala je i kiša. Naime, u tom razdoblju izvan plastenika, krumpir se ručno kopao, pa se roba nije mogla gomilati. Pad cijena uslijedio je „nakon što se krumpir počeo strojno – uglavnom frezama kopati”, u izjavi za RPČ kazao je Dobroslav Bukmir član Upravnog odbora Seljačkog saveza Federacije BiH, zaduže na informiranje.

Preko noći, odnosno već u subotu, cijena mladih krumpira je s 0,85 feniga do 1 KM, pala na pola marke pa i niže. Trenutačno se krumpir na veletržnici u Tasovčićima, cijeni samo 0,40 do 0,50 KM, a pošto ga prodaju znaju samo proizvođači. Taman kada se ovdašnji težak ponadao dobroj sezoni te kulture, došlo je do zastoja, čemu je doprinijela i žega, odnosno skok iz mantila u ljetne majice.

Sve to događa se unatoč značajnom izvozu, uglavnom u Hrvatsku. U stvari i izvoz je značajno pridonio doskora relativno visokim cijenama mladih krumpira. Valja reći da je glavnina od trenutačnih šest izvoznika s čapljinskog područja. Otkup za izvoz krenuo je od 1,05 KM, a trenutačno se spustio na 0,60 KM, uz osiguranu ambalažu od strane otkupljivača. Što će dalje biti ostaje za vidjeti. Povrtlari koji imaju zdrav krumpir, nadaju se da će prodajom krumpira čiji je nadzemni dio zahvatila bolest, tzv. maća, cijena se najdalje za tjedan dana stabilizirati. U svakom slučaju – nada umire posljednja!

Tekst i foto: D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!