banerRC212

Petak, 03 Svi 2019

Boćarsko prvenstvo BiH: Ovog vikenda kreće i B skupina, Dračevo starta protiv prvaka

   Ovoga vikenda starta i natjecanje u B skupini boćarskog prvenstva BiH. Naime, zbog jednog kluba više, početak natjecanja u ovoj skupini, prolongiran je za mjesec dana, kako bi ligaški dio prvenstva u obje skupine završio usporedo. Prošle sezone, prvenstvo u B skupini završeno je mjesec dana ranije, pa se stekao dojam da su klubovi iz te skupine, nespremni ušli u doigravanje, koje slijedi i ove godine. Za prvaka će doigravati po dva prvoplasirana sastava iz svake od skupina, dok će zadnjeplasirani sastavi iz svake od skupina, razigravati za opstanak.

   Dakle ovoga vikenda kreće natjecanje u B skupini u kojoj je i aktualni prvak Ante Rozić iz Mostara. Kao i prošlih sezona 'Rozići' će i ove, domaće utakmice igrati u boćarskoj dvorani u Grudama, jer i dalje u Mostaru, nema adekvatnog prostora za utakmice na četiri staze. Drugi par su Grude i Rastok iz Prologa kod Ljubuškog. Ante Rozić i Grude izraziti su favoriti u ovim utakmicama.

   Boćarsko prvenstvo BiH, B skupina, Grude: Ante Rozić – Dračevo, subota, 4-og svibnja, u 16 sati, te Grude – Rastok, nedjelja, 5-og svibnja, također u 16 sati.

   U A skupini na programu je zadnje kolo prvog dijela ligaškog prvenstva. Derbi obje skupine igrat će se u Širokom Brijegu, gdje će se sastati dva neporažena sastava domaćin – Široki i Neum. U svakom slučaju pobjednik će steći značajnu prednost u borbi za doigravanje. Posuška Bura sa samo jedim osvojenim bodom iz dvije utakmice, dočekuje Čapljinu, što je prilika za popravljanje startnog dojma

   Parovi petog kola boćarskog prvenstva BiH, A skupina, Rastovača: Bura – Čapljina, subota, 4-og svibnja, u 16 sati, Široki Brijeg, Široki – Neum, nedjelja, 5-og svibnja, također u 16 sati.

  • Objavljeno u Sport

Stigle prve paprike, rani krompiri pojeftinili

Nakon bijelog i crvenog luka koji ove godine poranili, u ovotjednom barometru cijena ima još nekih bitnih novina. To se prije svega odnosi na prve paprike koje se cijena od 4,5 do 5 KM. Valja istaknuti da su ih dopremili proizvođači iz Višića i Studenaca u ljubuškoj općini, a iz grijanih su plastenika.

Villa rustica Mogorjelo uvrštena u projekt „Rimsko carstvo i vinske ceste“

Poznata – svi putovi vode u Rim, u svojoj ovovremenoj inačici mogla bi se parafrazirati – turistički putovi vode na rimske ceste. Zanimljiv turistički projekt „Vinsko carstvo i rimske ceste“ u villi rustici Mogorjelo kod Čapljine, imat će svog predstavnika u BiH. Početna faza projekta financirana je sredstvima njemačke razvojne agencije GTZ i Europske unije. Govoreći o projektu u sklopu kojega je nedavno boravio na skupu u Beogradu, Dragan Bradvica, voditelj Ureda Turističke zajednice H-N županije za Stolac i Čapljinu kaže:
„Radi se o povezivanju lokaliteta vezanih za Rimsko carstvo.. U prvoj fazi projekta bilo je to povezivanje mjesta na sjeveru uz Dunav, odnosno dunavske regije od Austrije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Rumunjske i Bugarske. U drugoj fazi ide južni tok, kreće se iz Pule zatim ide preko Nina, Solina i Vida u Hrvatskoj, pa Mogorjela kod Čapljine u BiH, Risana, Podgorice u Crnoj Gori, Butrinta i Apolonije u Albaniji, te Herakleje i Stobija u Makedoniji“, kaže Bradvica, te na upit – što bi to moglo donijeti ovdašnjem turizmu nastavlja:
„Iz BiH bilo je osam prijedloga za rimske ceste, prošlo je samo Mogorjelo. Postoje neki normativi, neke uzanse, odnosno preduvjeti, a Mogorjelo je to ispunjavalo pa se našlo na spisku. U ovoj fazi će se raditi poveznica za sva ta mjesta, kao i ostala ponuda vezana za okolicu Čapljine – kanu safari, Park prirode Hutovo blato…, sve to ulazi taj projekt. Bit će to svojevrsna turistička promocija, putem web stranice i linka vezanih za svaki lokalitet na području općine Čapljine i svaku vinariju na području cijele Hercegovine.
„Prvi korak bilo je uvezivanje koje je u tijeku. Mogorjelo je ušlo na web stranicu i tiskani promidžbeni materijal. Sljedeći korak je apliciranje na sredstva međunarodnih organizacija, za izradu novih promidžbenih materijala i dovođenje turista. Cilj je uvezivanje u prvom redu Narona i Mogorjela, treba raditi na toj suradnji. Uvjetno rečeno to bi u idealnoj varijanti podrazumijevalo da turisti krenu iz Pule, a završe u Makedoniji. Ovim projektom otvara se ta mogućnost, ali preko noći ne treba očekivati neki bum. Međutim, postoji mogućnost za valorizaciju potencijala“, kaže Bradvica, te naglašava kako se nada da bi u sklopu projekta određena sredstva mogla doći i u rimsku villu rusticu Mogorjelo, „kako bi se mogla stvoriti jedna baza za degustaciju vina“.
Zanimljivo, rimske lokalitete villu rusticu Mogorjelo i Naronu kod Vida - Metkovića u Hrvatskoj, otkrio je isti istraživač , austrijski arheolog i povjesničar Karl Patsc. Iako je međusobna udaljenost među njima nepunih deset kilometara, značajnijih oblika suradnje nije bilo. U tom pogledu projekt „Rimsko carstvo i vinske ceste“ mogao bi donijeti prekretnicu. Inače, villa rustica Mogorjelo“ nekada je bila jedna od destinacija izletničkog turizma, u prvom redu gostiju koji su ljetovali na Dubrovačkom primorju, a danas je u tom smislu gotovo zaboravljena, pa je ovaj projekt dobro došao, ako ništa da se nađe na mapama turističke ponude.
D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!