banerRC212

Ponedjeljak, 27 Svi 2019

U utakmici propuštenih prilika Trojanci se od ' Premijere' oprostili porazom

   Novi prvak Sarajevo je tek iz trećeg pokušaja ove sezone uspjelo savladati GOŠK. Podsjećamo, u prvoj prvenstvenoj dionici na Koševu je bilo 1:1, zatim je u drugom djelu sezone u Gabeli, GOŠK slavio s minimalnih 1:0, da bi prvak tek u trećem ogledu trokružnog prvenstva stigao do pobjede. Ukupno uzevši posve zasluženo, gosti su rutinirano pogodili dva puta, ali su propustili niz prilika u čemu im nije ostao dužan ni GOŠK koji je tako sezonu zaključio kako je i počeo neefikasnom igrom.

   Treneri Stanko Mršić i Husref Musemić, izveli su moglo bi se reći kombinirane sastave, pa tako iz raznoraznih razloga, u sastavu GOŠK-a nije bilo petorice standardnih, a i gosti su nastupili u „šarenom“ sastavu. Da će se igrati otvoreno i bez kalkulacija bilo je jasno odmah u startu. Počelo je šutim Tatara u 1-oj minuti, iznad vrata, domaći su uzvratili preko Prskalo koji je mlako startao na loptu dotureno od Ramića. Potom slijede dva pokušaja Šišića u 4-oj i 5-oj minuti, da bi pogodio iz trećeg pokušaja, u 9-oj minuti. Akcija je tekla po lijevoj strani, Mustafić je lijepo 'podbo' loptu koju prima lucidni Da Cruz koji tuče, lopta se odbija od Karamarka, prihvata je Šišić i posprema u mrežu kraj nemoćnog Lukača.

   Drugi pogodak pao je u četvrtoj minuti nadoknade vremena, a kumovala mu je statična domaća obrana. Iz sredine upućenu loptu prihvata Tatar na ovoj utakmici „mister promašaj“, tuče, ali udarac blokira Karamarko, odbijenu loptu ponovo prihvata Tatar, ali sada Lukač brani, lopta se odbija na lijevu stranu, Tatar je brži od uspavane domaće obrane, centrira na suprotnu vratnicu gdje kraj trojice domaćih igrača utrčava Dervišagić i pogađa za konačnih 0:2.

   Po prilikama rezultat ove utakmice mogao je glasiti primjerice 3:5, 4:6 i slično, ali strijelci baš i nisu imali sloj dan, u promašajima su prednjačili Tatar kod gostiju, a Ramić kod domaćih. U cjelini zaslužena pobjeda Sarajeva, mada su domaći ostali kivni na suca Luku Bilbiju zbog nedosuđenog jedanaesterca nakon igranja rukom gostujućeg igrača, na samom početku utakmice. U GOŠK-u su se smatrali oštećenim i u 61-oj minuti kada je Hasanović probio sredinu Sarajeva doturio do Gržana, a ovaj pogodio mrežu. Na signalizaciju pomoćnog suca, Bilbija je poništio pogodak nakon čega su mu domaći igrači predbacivali da štiti prvaka. Bez obzira što treneri nisu izveli najjače sastave i što utakmica osim prestiža nije imala drugih značajki, igralo se borbeno, ali fer i korektno. Na kraju valja reći valja reći da je prvenstvo u Gabeli završeno kako je i počelo, stankama za osvježenje igrača.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Kratka duhanska priča: Sjeme propada, a proizvodnja hercegovačkih tipova duhana se gasi

   Federalni agromediteranski zavod iz Mostara u kolekcijskom nasadu na Buni, svake godine sadi i proizvodi sjeme duhana četiri hercegovačke sorte – ravnjaka, svijetle Hercegovine tzv. D 2, šeginovca i velikog Hercegovca. Uredno se od svake sorte uzima i čuva sjeme, ali kao i svako sjeme klijavost mu s godinama opada, pa otud potreba da se zalihe obnavljaju. Dakle, kad bi se riješilo stanje u ovoj oblasti, a to je prije svega financiranje otkupa, proizvodnja bi se mogla obnoviti.

   Međutim, kako za to nema volje kao ni u drugoj polovici devedesetih prošlog stoljeća kada je Grupacija uzgajivača, otkupljivača duhana i tada još živih domaćih tvornica, pripremila odgovarajuća zakonska rješenja slična kao u R. Hrvatskoj, za rješavanje statusa ove industrijske biljke, ni danas nema dobre volje. U tom pogledu bar za sada, iluzoran je ostao pokušaj Federalnog agromediteranskog zavoda da organizacijom znanstveno - stručnog skupa „Duhan u Bosni i Hercegovini – jučer, danas i sutra“, promjeni tijek stvari u ovoj oblasti.

   U zaključcima sa skupa je naglašeno da bi Vijeće ministara BiH trebalo donijeti uredbe o hercegovačkom ravnjaku, virginiji i berleju tipovima koji se uzgajaju u Posavini, čime bi se uredili odnosi u proizvodnji i skladu s EU direktivama. Istodobno bi se trebalo pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o duhanu Bosne i Hercegovine u cilju omogućavanja proizvodnje novih inovativnih proizvoda od duhana. Koliko znamo ti zaključci još stoje u papirima, u nekim ladicama, proizvodnja autohtonih sorti se gasi, narod odlazi, a šverc uvoznih duhana cvijeta.

   Zanimljivo, četiri tzv. nenarodne vlasti - osmanlijska, austrougarska, pa prva i druga Jugoslavija, zakonskim rješenjima i otkupu, proizvodnju duhan su držale pod kontrolom, povremeno i poticale, ali eto 'narodna' vlast u tome ne uspijeva. Naravno, kad vlast ne uspijeva, onda šverc uvoznih duhana buja.

D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!