banerRC212

Petak, 10 Svi 2019

Stanko Mršić, trener GOŠK-a: „Kad sve zbrojim i oduzmem, sigurno da sam požalio zbog dolaska“

   Manje-više svima je poznata pozicija GOŠK-a na tablici Premijer nogometne lige BiH. Do kraja su još tri kola, treba ih odraditi, a susret sa Stankom Mršićem slavonskim Imoćaninom, inače trenerom GOŠK-a iz Gabele, kojeg smo sreli na ulicama Čapljine počeo je pitanjem o završnici – kako odraditi preostala tri kola, u bezizglednoj situaciji?

   -Moram priznati da je vrlo nezgodna situacija, vjerojatno ćemo do kraja sezone uzeti koji bod, međutim isto tako neki drže da od toga nema neke koristi, jer klubovi koji su ispred nas, bješe nam po šest, sedam, osam, devet bodova, tako da će biti problematično. Igrači su svjesni da smo propustili jednu dobru poziciju. Solidno smo igrali, ali su nas nijanse dijelile od boljih rezultata. Pri tome moram reći da na jednoj od važnih utakmica i to na domaćem terenu, nismo imali odgovarajući sudački tretman. U svemu što nas je snašlo i sami smo griješili, ali u svakom slučaju igrači su htjeli, trudili se, ali na žalost puno primamo golova, a malo dajemo i to nas je u ovih osam kola, koliko vodim momčad koštalo. Nadam se da će ova tri kola biti uspješnija, igrači su opušteniji nego što su bili do sada, vjerujem da će dati sve od sebe. Bez obzira što sljedeću utakmicu idemo bez tri, četiri igrača koji su ozlijeđeni ili kartonirani očekujem dobru partiju, te da se konačno s gostovanja vratimo neporaženi.

   -Posljednji optimisti, kažu ima još ima nade, s obzirom da svi klubovi nisu dobili licencu, što vi kažete, treba biti bar predzadnji?

   -Trebalo bi uzeti šest, sedam bodova, sigurno da će biti vrlo teško i ako dođe do toga. Međutim, ja vjerujem da se od prilike već zna gdje će tko nastupati sljedeću sezonu i to je ono što zabrinjava. Imali smo dosta situacija gdje smo morali bolje reagirati, nije nas htio gol, a golove smo primali vrlo lako što nas je dovelo u situaciju u kojoj smo sada.

   -Vi ste došli na sve gotovo, ekipu koju niste ni selektirali, ni pripremali, jeste li požalili?

   -Sad kad zbrojim i oduzmem, sigurno da sam požalio, s obzirom da nikada nisam bio u prilici ispasti s nekim klubom, evo dogodilo se to, ako se dogodilo. Vidjet ćemo još ova tri kola što će se zbivati, ali u svakom slučaju sigurno da nisam zadovoljan. Da smo imali malo više sreće, prkosa, inata… Vidjeli ste utakmice Lige prvaka, kako igrači daju sve od sebe i na kraju daju pogotke u zadnjim sekundama. Bog ih nagradi. Možda da je desetak posto svaki igrač dao više, možda sve bilo drugačije, ostali bi u ligi već sada, ne bi pričali o sucima, napim i tuđim greškama.

   Uglavnom, Gabeljane već danas čeka težak posao utakmica protiv Zvijezde u Ugljeviku. Upravo im je Zvijezda jesenas narušila samopouzdanje kada je iz Gabele neočekivano odijela bod, je li to prilika za revanš teško je reći jer će GOŠK nastupiti vidno oslabljen bez trojice kartoniranih – Čolića, Ereiza i Đajića, a zbog ozljeda upitni su i nastupi Raguža i Kulovića.

   Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Bernarda Kozina mlada gangašica iz Struga i Gorice: "Gangu nije lako naučiti, treba biti uporan“

   Premijerni gangaški nastup tijekom nedavnog predstavljanja knjige i nosača zvuka „Ganga s izvora glas“ u Čapljini, imale su članice HKUD „Zora“ iz Struga i Gorice, naselja nadomak Čapljini. S obzirom na uzrast, skladno su otpjevale tri pjesme, a zaljubljenici u gangu su prognozirali da će za koju godinu i glasom i stasom biti vrsne pjevačice. Bernardu Kozinu koja u mladom kvartetu vodi pjesmu, pitali smo, kako se odlučila učiti gangu, jer ganga se uči dok se ostali napjevi mogu i svirati?

   „Idem na folklor već skoro devet i pol godina, naš voditelj Ivo Sušac Bronđa predložio je da pjevamo gangu, mi smo prihvatile i počele pjevati“.

   „Je li ovo bio premijerni nastup“

   „Jest ovo je bio prvi put pred publikom, na smotri folklora „lijera diple nadigrala“ imat ćemo drugi. Ide polako, učimo i pjesme, postaje sve zanimljivije.

   „Je li bilo teško naučiti“?

   „Na početku je bilo teško, skoro beznadežno, mislile smo da nećemo uspjeti, onda je krenulo, mi smo se ohrabrile. Nadam se da je bilo solidno. Uz vježbanje u Društvu prošle godine ja i kolegice smo išle na Seminar folklora Hrvata u BiH. I tu smo nešto naučile, a onda nastavile u Društvu.“

   „Ganga je na ovim prostorima skoro zaboravljena, što su vam govorili oni koji je prihvaćaju“.

   „Govorili su da to nije lijepo, da je to samo neko deranje, besmisleno, ali ima smisla i jako je teška naučiti, puno teža od na primjer, bećaraca, koji su lakši. Gangu je zaista teško naučiti.“

   „Kažu da se ganga malo pjeva zato što nema nota, je li to i tvoje mišljenje.“

   „Puno je lakše pjevati po notama, ganga se mora učiti po sluhu, morali smo pamtiti, kad voditelj otpjeva, tako smo mi učile. Mislim da bi se ganga trebala širiti pošto je dosta zaboravljena na ovim prostorima, jer to je naš izvorni napjev. Mlađima bi savjetovala da se odvaže i budu uporni učiti i naučiti gangu, jer je to je napjev po kojem nas svugdje prepoznaju“, kaže Bernarda Kozina, inače učenica devetog razreda osnovne škole.

   Uz Bernardu Kozina u gangaškom kvartetu pjevaju – Iva Bule, Iva Lucija Borovac i Tea Alilović. S obzirom kako su startale članice HKUD „Zora“ brzo bi mogle postati pjevačka atrakcija ne samo ovoga društva nego i doline Neretve, odakle je ganga potisnuta nekim drugim lakšim napjevima.

Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura

Rani krumpiri 'prešli' Neretvu

   Rani krumpiri su prešli Neretvu, jedna je od značajki barometra cijena koncem prve dekade svibnja. Naime, proteklih godina rani krumpiri u ovom dijelu godine, stizali su isključivo sa zapada ljubuške općine po tom povrću čuvenih Vojnića, te okolnih sela – Vodica, Šipovače i Veljaka. Međutim, u trku za rijetkim proizvodnom koji obećava neku zaradu, uključili su se i povrtlari s područja Nereza, te Loznice, dijela naselja Gnjilišta, u čapljinskoj općini, odakle su po riječima Stanka Krešića, poranili rani krumpiri s otvorenog. Cijena ranih krumpira je u porastu i trenutačno su od 1,75 do 1,85 KM. Kad je riječ o starim krumpirima stvar spašava uvoz iz Njemačke, a cijene se 1,4 KM, dok se zadnje zalihe nevesinjskih krumpira cijene od 1,10 do 1,3 KM za kilogram. Od barometra cijena koncem prvosvibanjskih praznika, uz rane krumpire skuplji su još raštika 2,5 do 3 KM, te skoro isključivo srbijanska mrkva koja se cijeni 1,4 do 1,5 KM, te mladi luk – pera, 2,8 do 3,5 KM.

   Cijena kupusa je pala za šezdesetak posto i trenutačno je od 0,3 do 0,4 KM, znatno jeftiniji je i karfiol 0,9 do 1,10 KM, pa krastavci 1 do 1,2 KM, kao i tikvice 1,3 do 1,5 KM. Manji pad cijene pretrpjeli su zelena salata 0,7 pa do 1,3 KM, te bijeli luk, izvrsne kvalitete, 3,5 do 4 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene s kraja prošloga tjedna, pa je tako blitva i dalje 0,7 do 0,8 KM, špinat 1 do 1,5 KM, prasa, peršin i celer su 2 do 3 KM za kilogram. Stabilna je i cijena crvenog luka 1,6 do 1,8 KM, te graška koji je ostao 3,5 do 4 KM.

   Ponuda domaćeg voća s iznimkom jabuka i dalje je skromna. Jabuke su i dalje od 0,6 do 1,4 KM, smokve 4 do 6 KM za kilogram. Prve ovogodišnje trešnje su 3 do 4 KM, dok je cijena jagoda u porastu i trenutačno su 3 do 3,5 KM. Sve navedene cijene su na veliko i ističu ih proizvođači, odnosno prodavači, pošto prodaju znaju samo oni i kupci. Kuka je sve manje, pa je i cijena u porastu, vezica se nudila za 1,5 do 2 KM, odnosno 6 do 8 KM za kilogram.

   Ispred veletržnice kao i obično petkom, obilna je ponuda različite robe, od odjevnih predmeta i alatki kovača iz Vareša, preko ribe i presadnice, do drva i stajskog gnojiva. Riba je imala uobičajene cijene po 6 KM cijenili su se somići i srdela, 9 KM bila je pastva iz uzgoja, 11 šaran, dok je jegulja standardnih 40 KM za kilogram. Domaća jaja zavisno od veličine, cijenila su se od 0,20 do 0,30 KM komad, koke nesilice bile su 10 do 12 KM, a pijetlovi 10 do 15 KM. Mliječni proizvodi kao i obično, nudili su se na četiri štanda. Cijena sira bila je 4 do 6 KM mladi, 14 do 15 bio je suhi ovčji iz Podveležja, dok je najskuplji bio livanjski sir u kolutovima 18 KM. Sira s Morina nema do nove sezone.

   Prehrambene proizvode su ipak u drugi plan potisnule presadnice povrća i cvijeća. Ima zaista svega od kukuruza šećerca i zelene salate koji se cijene 0,10 KM komad, pa do jagoda čija je cijena 0,50 do 1 KM. Bosiljak i tradicionalni mesliđan cijenili su se 0,50 KM komad, presadnice raštike bile su 0,20, različitih kupusa 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena 0,30, dok su paprike bile od 0,30 do 0,40 KM itd. Uglavnom, ponuda je obilna, a cijene pristupačne. Isto vrijedi i za presadnice cvijeća, ima ga svih vrsta i veličina, a prodaje se na pet, šest štandova.

D. Musa

Čapljina i GOŠK u prvenstvenim nastupima traže sretnu 'zvijezdu'

   U 26-om kolu Prve nogometne lige Federacije BiH, Čapljina protiv Zvijezde iz Gradačca, igra vjerojatno presudnu utakmicu za opstanak u ligi. Poraz Čapljini koja je trenutačno 13-ta s 30 bodova četiri kola prije kraja dodatno bi pogoršao pozicije, a ni neodlučno protiv jake Zvijezde ne bi im značilo puno. Utakmica, Čapljina – Zvijezda, na stadionu Bjelave, igrat će se u subotu s početkom u 17 sati. Ostali parovi, Velež – Orašje, Rudar – Vitez, Slaven – Igman, Jedinstvo – Olimpik, Bosna – Metalleghe, Bratstvo – Novi Travnik i TOŠK – Goražde.

................................................

   Sve utakmice 31-og kola Premijer nogometne lige BiH, igraju se u subotu i počet će istodobno, u 17 sati. GOŠK gostuje kod Zvijezde u Ugljeviku, domaćima pobjeda osigurava opstanak, dok je već otpisanim Gabeljanima utakmica prilika za popravljanje dojma.

   U ostalim susretima igrat će, u Zenici: Čeliki – Zrinjski, zatim u Doboju kod Kaknja, Mladost – Široki Brijeg, u Banovićima: Tuzla City – Sarajevo, u Tuzli: Sloboda – Krupa, te u Bijeljini: Radnik Željezničar. Još jednom ističemo da će se sve utakmice igrati u subotu s početkom u 17 sati.

...............................................

 

  • Objavljeno u Sport

Boćarsko prvenstvo BiH: Dračevo gostuje u Grudama

    Utakmicama šestog kola A skupine i drugog kola B skupine, ovoga vikenda nastavlja se boćarsko prvenstvo BiH. Najzanimljivije bi trebalo biti u Širokom Brijegu, gdje u goste neporaženom domaćinu stiže probuđena Čapljina. U drugom susretu A skupine, Bura je favorit protiv pomlađene Napredak Wille. Slobodan će biti Neum.

   U drugom kolu B skupine, također, ne bi trebalo biti nedoumica. Naime, prvak Ante Rozić ide u goste Rastoku iz Prologa kod Ljubuškog i slovi za izrazitog favorita, kao i Grude u svojoj dvorani protiv čapljinskog Dračeva.

   Parovi boćarskog prvenstva, A skupina, šesto kolo, Široki Brijeg, Široki – Čapljina, nedjelja u 16 sati, Rastovača, kod Posušja, Bura – Napredak Willa, subota u 16 sati.

   B skupina, drugo kolo, Grude: Grude – Dračevo, Prolog kod Ljubuškog: Rastok – Ante Rozić. Obje utakmice igrat će se u nedjelju, a počet će u 16 sati.

   Valja reći da poštivanje kalendara boćarskog prvenstva umnogome kreira vrijeme, jer samo dva kluba – Bura i Grude imaju dvorane, pa otud do sada u prvenstvu jedna prekinuta Široki – Neum i jedna neodigrana utakmica, Napredak Willa – Bura, iz prvog kola.

 

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Čapljina iznenadila Buru, a kiša prekinula derbi u Široki - Neum

   U Boćarskom savezu svakako nisu očekivali da će im kiša u proljeće kreirati raspored, a upravo se to događa. Na startu je tako kiša odložila utakmicu prvog kola A skupine, Napredak Willa – Bura za koju se još traži termin igranja, a zatim je na startu prvenstva B skupine, na samom početku prekinula derbi Široki – Neum, pri rezultatu 2:2. Međutim, što je tu je, sa samo dvije dvorane u BiH, boćari će morati narodski kazano „između kapi” igrati sezonu.

   Pečat utakmicama proteklog vikenda udarila je Čapljina koja je neočekivano u Rastovači kraj Posušja, savladala Buru 15:9. Bura je prije utakmice slovila za favorita, međutim pomlađeni domaći sastav protiv iskusne Čapljine, na kraju je pretrpio poraz. Počelo je miroljubivo, nakon prve „ture” rezultat je bio izjednačen 4:4. Domaći su dobili par i krug, dok su za Čapljinu poene uzeli trojka i Ante Juka u pojedincu. Međutim, Čapljina je neočekivano drugu turu, tehničke discipline, dobila sa čak 7:1. Domaća štafeta Zdenko Galić/Frano Galić izgubila je od gostujuće kombinacije Ante Vukšić/Darko Šunjić 12:22. Darko Šunjić je u brzinskom izbijanju savladao Jakova Galića 23:13, dok je Ante Juka pomalo neočekivano, savladao Matu Grubišića u preciznom izbijanju, dok su Vlado Sentić i Veselko Buntić odigrali neodlučno 9:9. Vodstvo je osokolilo Čapljince koji su u završnici dobili krug (Veselko Buntić) i par (Vukšić/Grbavac).

   Druga utakmica Široki – Neum, u Širokom Brijegu, iz petog kola A skupine, završena je tek što je počela. Pri rezultatu 2:2 utakmicu je prekinula kiša.

   U prvom kolu B skupine očekivani rezultati. Prvak Ante Rozić koji i ove sezone domaće utakmice igra u Grudama, nadigrao je čapljinsko Dračevo, dok su Grude, također, prema očekivanju nadigrale Rastok iz Prologa kod Ljubuškog.

   Rezultati boćarskog prvenstva, peto kolo, A skupina, Rastovača: Bura – Čapljina 9:15, Široki Brijeg: Široki – Neum 2:2, prekid zbog kiše. Slobodna je bila Napredak Willa.

   Poredak, 1. Neum 6(3), 2. Široki 5(3), 3. Čapljina 4, 4. Bura 1(3), 5. Napredak Willa 0 bodova iz tri utakmice.

B skupina, prvo kolo, Grude: Ante Rozić – Dračevo 18:6, te Grude – Rastok 17:7. Poredak, 1. Ante Rozić 2, 2. Grude 2, 3. Rastok 0, 4. Dračevo 0 bodova.

 

D. Musa

  • Objavljeno u Sport
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!