banerRC212

Srijeda, 03 Travanj 2019

U Čapljini posluje 56 bonitetno izvrsnih kompanija

Grad Čapljina, u suradnji s analitičkom bonitetnom kućom Bisnode BH, organizirao je poslovni susret na temu "Bonitetna izvrsnost kompanija" na kojem je predstavljeno gospodarstvo Čapljine te doprinos bonitetno izvrsnih kompanija uspjehu čapljinskog gospodarstva.
Bonitet je pojam koji se koristi za ocjenu - skup pozitivnih vrijednosti nekog subjekta, koje ga čine dobrim i sigurnim. Kad su u pitanju tvrtke, uključuju se, prije svega, gospodarski pokazatelji ali i kvantitativni, kao što su ugled ili zastupljenost na tržištu.
Certifikat bonitetne izvrsnosti preuzele su slijedeće čapljinske tvrtke: Bakalar-Komerc, Dalmata, Kala-Komerc, Promex, Metalinvest, Vita Vi, Misir, Ineo, Crem caffe Sušac, Beton-Perutina, Graditeljstvo Matić, OB Produkt, Sjemenarna Agro, G&L Commerce, Valjan Servis, Njivice, Igris, Šutalo-Trade, Feršped i Dominant.
U BiH je samo 21% bonitetnih od ukupnog broja aktivnih tvrtki a zapošljavaju 55% ukupno zaposlenih u BiH.
Prema Bisnode metodologiji, 56 čapljinskih tvrtki je bonitetno izvrsno. Ovih, nešto više od 24% od ukupnog broja aktivnih čapljinskih tvrtki ostvaruju skoro 254 milijuna KM prihoda, zapošljavaju 812 djelatnika.
U odnosu na ukupno gospodarstvo Čapljine, one kreiraju 67% prihoda, 61% dobiti, zapošljavaju 51% ukupno zaposlenih u Čapljini. Većina njih, 44% su u oblasti Trgovina na veliko i malo, preko 70% su male tvrtke.

Čekajući strateškog partnera: Čapljinska Lasta na tržište izbacila i čuvene štrudle od smokava

   Tvornica keksa i vlafla „Lasta” Čapljina u stečaju, do sada nije uspjela pronaći strateškog partnera, ali nastavlja s obnovom proizvodnog programa. Podsjećamo, „Lasta” je proizvodnju obnovila u listopadu prošle godine, proizvodnjom čajnih kolutića, zatim je uslijedila proizvodnja kokos keksa, pa mixa čajnih kolutića i kokos keksa, a koncem prošle godine iz djelom oživljenih pogona, Laste, stigli su i krem štapići.

   Početkom godine iza Lastinih pogona počeo je izlaziti još jedan njezin brend, keks linđo. Ovih dana na tržištu se pojavio i najjači Lastin adut – štrudle od smokava. Štrudle se već mogu kupiti u trgovinama diljem Bosne i Hercegovine. Od Željka Bokanovića voditelja proizvodnje, doznali smo da je trenutačno stalno angažirano tridesetak radnika.

   Podsjećamo, na do sada tri raspisana javna natječaja „Lasta” nije uspjela naći strateškog partnera. Zadnje javno nadmetanje održano je 6-og ožujka. Međutim, zaposlene ne napušta optimizam da će nakon oživljavanja proizvodnje u što je malo tko vjerovao, uspjeti riješiti i taj krucijalni problem u borbi za opstanak tvornice.

Sindikalna potrošačka košarica za ožujak 2 024,40 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za ožujak ove godine iznosi 2.024,40 KM i za 4,6 KM je skuplja od potrošačke koašrice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj 2019. iznosila je 924 KM (posljednji podatak koji je objavio  Federalni zavod za statistiku) i za 10 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u prosincu 2018. godine. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,64 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (38,8 posto), stanovanje i komunalne usluge (15,4 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,8 posto), obrazovanje i kultura (12,5 posto), odjeća i obuća (14,8 posto), prijevoz (6,8 posto), te održavanje domaćinstva (5,9 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri  trgovačka centra za 81 artikal. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za devet stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!