banerRC212

Petak, 26 Travanj 2019

Andrija Jurković, sportski direktor GOŠK-a - Igrat ćemo do kraja kao da se borimo za naslov prvaka'

   Nakon domaćeg poraza od Radnika, GOŠK je po prvi puta skliznuo na začelje prvenstvene što je rezultat koji umnogome narušava ugled kluba koji ove godine slavi jubilarnu stotu obljetnicu igranja nogometa u Gabeli. Ni izgledi da se nešto promjeni do kraja nisu ružičasti, jer Gabeljani danas igraju u Zenici, gdje tijekom četiri premijerligaške sezone nikada nisu osvojili niti boda. Za Zeničane, vezane su i smjene trenera u GOŠK-u. Podsjećamo, poslije 11-og kola i 0:0 u Gabeli, odstupio je Feđa Dudić, ostavljajući Trojance s kojima je u prethodnoj sezoni postigao najveći uspjeh u povijesti kluba, na samo sedam(!) bodova.

   Čelik je bio koban i za Matu Neretljaka, nakon glatkih 1:3 u Zenici, i ukupno 12 bodova za svog mandata, sidro je digao i Mato Neretljak. Prijeti li slična sudbina Stanku Mršiću!? Nezahvalno je biti prognozer, jer Trojanci za spasonosnom desetom pozicijom na kojoj je trenutačno Zvijezda, zaostaju sedam bodova, a do kraja imaju zaista neugodan raspored, jer im poslije Zeničana slijede utakmice protiv klubova iz „Donjeg doma” Tuzla Citya u 30-om kolu u Gabeli, pa dvije gostujuće protiv Zvijezde i Krupe, a na kraju u Gabelu stiže trenutačno vodeće Sarajevo. Naravno da bi nogometaši GOŠK-a protiv sebi ravnih, a jedan od tih je svakako i Čelik, koji igra promjenjivao, ako ništa ono zbog svoga nogometnog rejtinga trebali pokazati da ne spadaju baš tamo gdje se trenutačno nalaze.

   Poslije deprimirajućih 1:2 protiv Radnika u Gabeli, nikom nije do priče, „fenjer” nitko nije očekivao. Imali u „feralu” još svijetla, pitali smo Andriju Jurkovića, sportskog direktora:

   „Svjesni smo našeg teškog položaja, razgovarali smo s igračima i dogovorili se da završnicu odigramo maksimalno ozbiljno, kao nedavnu utakmicu protiv Slobode, pa što bude. Pokušat ćemo i Čeliku uzvratiti za seriju neuspjeha u međusobnim susretima”, konstatira direktor Jurković.

   Za trenera Gabeljana Stanka Mršića, nepovoljna je vijest da u sastavu neće biti u zadnje vrijeme ponajboljeg igrača Šime Gržana, a po svemu sudeći i ozlijeđenog Vedina Kulovića.

  • Objavljeno u Sport

na veletržnicu u Tasovčićima poranili crveni i bijeli luk

Pravo iznenađenje koncem tjedna, dočekalo je kupce na veletržnici u Tasovčićima, jer su unatoč ne baš toplom proljeću, stigli domaći crveni i bijeli luk. To je rekordno rano, posebice kada je u pitanju bijeli luk, koji je obično na veletržnicu dopreman sredinom ili u drugoj polovici svibnja, dok se crveni luk pojavljivao nešto prije, ali ne prije prvosvibanjskih praznika. Cijena bijelog luka je 6 KM, a crvenog 2,3 do 2,4 KM, dok je uvozni 1,9 do 2,2 KM. Pojava ovogodišnjeg crvenog luka oborila je cijenu starog koja je dosezala do 3 KM. Zeleni luk tzv. pera cijene se od 2,7 do 3,4 KM. Cijena ranih, plasteničkih krumpira je u blagom padu i trenutačno su od 2 do 2,2 KM, dok je zimski krumpir nevesinjski i uvozni njemački, nešto skuplji 1 do 1,1 KM.

   Cijena kupusa je u padu, mladi i zimski kupus cijene se od 1,3 do 1,4 KM. Jeftiniji su još zelena salata 0,6 do 1,3 KM, blitva 0,7 do 1 KM, pa špinat 0,9 do 1,3 KM, krastavci koji su oko 2 KM, a nešto jeftinija je i prasa 2 do 2,7 KM.

   Uz zimske krumpire evidentirali smo još neka poskupljenja u prvom redu mrkve, čija je cijena skočila na 1,2 do 1,4 KM, zatim peršina i celera čija je cijena sada 3 do 4 KM, a nešto skuplja je i cikla koja se cijeni 0,9 do 1 KM.

   Dakle, protekli tjedan kada je povrće u pitanju u svakom pogledu, bio je turbulentan, pa je prošlotjedne cijene zadržala tek nekolicina proizvoda – karfiol koji je i dalje oko 2 KM, zatim kelj koji je od 1,4 do 1,6 KM, brokula čija je cijena 3,5 do 4 KM, raštika 2 do 3 KM i tikvice koje se cijene od 2 do 2,5 KM.

   Ponuda domaćeg voća svedena je na samo nekoliko artikala, jabuka i dalje ima u velikim količinama, a cijene su pristupačne 0,6 do 1,4 KM, povremeno bude suhih smokava koje se cijene 4 do 6 KM, dok cijena jagoda ubrzano pada i trenutačno je 2,5 do 3,5 KM. Sve navedene cijene su na veliko.

   U ponudi su i kuke, a cijena vezice i dalje se kreće oko marku, što bi značilo da je kilogram 4 KM.

   Na prilazu veletržnici znatno manja gužva nego prošloga petka, čemu je doprinijela smanjena ponuda drva i stajskog gnojiva koji stižu iz istočne Hercegovine. Riba je imala standardnu cijenu - somići i srdela cijenili su se po 6 KM, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11 KM, a fileti 14 KM. Jegulja se bila uobičajenih 40 KM za kilogram. Jaja od domaćih koka, zavisno od veličine, cijenila su se od 0,20 do 0,30 KM komad, koke za uzgoj bile su od 10 do 12 KM, a mladi pijetlovi 10 do 15 KM. Prodavač iz Nevesinja, ispred veletržnice, nudio je čak i prošlogodišnje kruške po cijeni od 2 KM kilogram?! Ražovo brašno bilo je 1,5 KM, dok se cijena heljdinog bila od 4 do 5 KM. Cijene mliječnih proizvoda imale su uobičajenu razinu, a kretale su se 4 do 6 KM mladi sir, pa do 20 KM suhi ovčji sa Zelengore, dok je ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima bio po 18 KM za kilogram. Kajmak je bio od 14 do 18 KM itd.

   Glavnu riječ na prilazu veletržnici, trenutačno vode prodavači presadnica, nude pravo obilje, a cijene na razini prošlogodišnjih. Zelena salata i peršin cijene de 0,10 KM komad, raštika je 0,20 KM komad, različite vrste kupusa su po 0,25 KM, rajčice od domaćeg sjemena su 0,30, dok se cijena paprika kreće 0,30 do 0,40 KM, krastavci i tikvice su 0,40 do 0,50, a najskuplje su jagode 0,50 do 1,0 KM. Naravno, kupnja većih količina smanjuje cijenu po komadu, odnosno cijena je u tom slučaju, stvar je pogodbe.

HKUD "Luke" na Dubrovačkom primorju

   Nakon prolaska korizmenog razdoblja bude se i kulturno-umjetnička društva. Tako će ovoga vikenda HKUD „Luke” Višići – Čapljina gostovanjem u Gormači kod Dubrovnika, nastaviti s nastupima. „Predstavit ćemo se izvornim napjevima – gangom i bećarcem, svatovskim običajima juga Hercegvoine, te trusom uz pratnju tamburaša”, u izjavi za RPČ, kazao je Nikola Šutalo, član uprave ovoga društva.

   Organizator manifestacije u Gromači, je Udruga Dubrovački primorski svatovi.

Klapa Bura "osvojila Neretvu"

U Umjetničkoj galeriji Hrvatskog kulturnog središta u Čapljini održan je koncert pod nazivom “Klape na Neretvi“, koji je prema Protokolu o suradnji, između Ustanove “Založba kralja Tomislava” iz Čapljine i Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, ujedno audicija za klape iz Bosne i Hercegovine za ovogodišnji 53. omiški festival. Nastupile su klape iz Hercegovine i južne Hrvatske, ženske klape Bura-Čitluk, Diva -Široki Brijeg i Mir -Međugorje. Od muških klapa u Čapljini su ove godine nastupili klapa Aurora koju čine članovi iz Stolaca, Čitluka i Čapljine, Concordia-Međugorje, Korda-Lumbarda, Porat-Korčula, Studenac-Kruševo i klapa Trebižat a jedina mješovita klapa bila je Signum iz Čapljine.
Glasovima publike za pobjednik festivala izabrana je klapa Bura iz Čitluka koja je osvojila 20 od ukupno 104 glasa, koja je time ponovila prošlogodišnji uspjeh.
U zabavnom dijelu koncerta 5 susreta klapa na Neretvi nastupio je "Trio fantastikus".

 

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!