banerRC212

Četvrtak, 25 Travanj 2019

Puni čokoti slabije vino

   S obzirom na ponašanje vinogradara prošle jeseni, za u problematiku vinarstva manje upućene, bilo je iznenađenje kada su tehnolozi Federalnog agromediteranskog zavoda, na osnovu ocjenjivanja vina prošlogodišnje berbe ukupno 94-ri uzorka, konstatirali da su vina berbe 2017-te bila kvalitetnija. Posebice se to odnosi na bijela vina gdje je od 42 uzorka samo 12 ili 28,6 posto, zavrijedilo zlatno odličje, dok je 2017-te godine čak 40 posto dostavljenih uzoraka zavrijedilo zlato.

   Nešto manja disproporcija je kod crnih vina, od 50 dostavljenih uzoraka točno polovica ili 25 vina dobilo ocjenu zlatno, dok je 2017-te godine zlatnu medalju zavrijedilo čak 58 vina.

   Uglavnom, opći zaključak na kraju znanstveno-stručne i promotivno ocjenjivačke radionice u organizaciji FAZ-a, bio je – vinogradarska 2018-ta godina spada u skupinu lošijih vinarskih godina. Drugim riječima kazano, ako vinogradi dobro rode, kao lani, to ne znači da će i vina biti dobra. Za prošlu godinu se to posebice odnosilo na bijela vina.

   Inače, za šampione manifestacije proglašeni su trnjak Vinarije Čitluk u kategoriji crvenih, odnosno crnih vina, te žilavka Hercegovina-produkta u kategoriji bijelih vina.

Predstavljena knjiga "Priče iz Betanije"

U Caritasovu pastoralno-socijalnom centru u Čapljini upriličeno je predstavljanje knjige „Priče iz Betanije“. Knjiga je nastala u povodu šest godina djelovanja doma za stare i iznemogle osobe s hospicijem „Betanija“, a sadrži sjećanja na preminule korisnike, osvrte na dnevne događaje kao i šale i anegdote koje su se dogodile u ovoj ustanovi. Poslušajte tonski prilog o ovom događaju.

U programu predstavljanja knjige “Priče iz Betanije” sudjelovali su don Ante Komadina ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija, don Ivo Šutalo i Ante Bender, ravnatelj Betanije, te bivše i sadašnje socijalne radnice hospicija „Betanija“ koje su pročitale nekoliko ulomaka iz knjige. Svečanost je glazbom uveličala župna pjevačka skupina iz Stoca „Vidoštačka kraljica“. Program je vodila Darija Rebac glavna sestra u Betaniji.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!