banerRC212

Utorak, 02 Travanj 2019

Stručni kolegij zaključio: Na pola milenija starom mostu u Klepcima više posla nego što se očekivalo

    Nakon faze čišćenja Starog, Mustajbegovog, mosta na rijeci Bregavi u Klepcima kod Čapljine, slijedi druga faza –početak radova na sanaciji. Odmah valja istaknmuti da je nakon faze čišćenje izronilo je zdanje koje prevazilazi saznanja sadašnjih generacija o tom 502 godine starom zdanju. Govoreći o stanju mosta i potrebnih zahvatima nakon vijećanja sa stručnjacima za tu oblast, Robert Stergar iz Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, je konstatirao:

   „Naizgled vrlo jednostavan objekt, ali prepun zamki i problema koji su se nakon što je okoliš mosta očišćen sami otkrili. Smokva je rasturila unutrašnjost mosta, ali srećom nije oštetila samu konstrukciju, to ćemo riješiti, rješavamo vijence, rješavamo kaldrmu, odnosno gaznu površinu mosta, rješavamo odvodnju atmosferske vode s mosta. Za sada sve ide prema planu, jedino što se svakim danom otvaraju neki novi problemi, neka nova pitanja, jer je most nepoznanica, nema dokumentacije o njegovoj gradnji mosta, pa samim otklanjanjem određenih problema otvaraju se novi, ali tako je kad se radi o starim objektima“.

   Dugo su oko sada dobrim djelom očišćenog mosta, vijećali predstavnik Zavoda, Stergar, sa izvođačima radova, konsultantima, nadzorom, predstavnicima općine Čapljina, dok se nije došlo do konsenzusima o daljim koracima, nakon čega je Stergar kazao:

   „Svaka odluka je vezana za iskustvo rada na ovakvim objektima. U školi se ne uči rješavanje ovakvih problema, pa se svaka odluka proanalizira s više aspekata, vezano za materijal, njegovo korištenje, vrijednost pojedinog elementa u nacionalnom spomeniku, tako da je to jedan multidisciplinarni pristup u rješavanju nekih na oko običnih problema“.

   Radove na početnoj fazi sanacije dobila je tvrtka Neimar iz Sarajeva. Arhitekta Ensar Mulaomerović tehnički voditelj radova o poslovima koji slijede, je rekao:

   „Dogovorili smo neke detalje koji nisu bili predviđeni opisom radova, a to je postavljanje nedostajućih 'simsova' na mostu, kompletnu rekonstrukciju gornjeg sloja mosta, a to je postavljanje novog kamena s pragovima, te čišćenje fasadnih dijelova mosta u kojem su izrasli korijeni smokve, tako da ćemo zaštiti most od daljeg propadanja u prvom koraku njegove sanacije.“

   Nužna sanacija dat će priliku da se nastavi potraga za donatorima, jer je već čišćenje pokazalo da će sanacija mosta biti puno zahtjevnija nego što se to mislilo. Naime, most sa sjeverne strane ima tri razine potpornih zidova koji izrastaju iz korita Bregave, što je otkrilo čišćenje. Bez obzira na skromnu širinu luka ovaj 502 godine stari most je masivnija građevina nego što se to u prvi mah mislilo. Ako bi se obnovilo sve kako je nekada bilo, Stari most na Bregavi ne bi se postidio ni pedesetak godina mlađeg mostarskog Starog mosta. 

 

 

Tekst i foto: D. Musa

Karla Bakalar superiorna na otvorenom prvenstvu Dubrovnika

   Čapljinska tenisačica Karla Bakalar osvojila je otvorenog prvenstvo Dubrovnika za uzrast do 12 godina. Nadarena Čapljinka do naslova je došla s pet pobjeda u nizu. U prvom kolu bila je bolja od Svaguše 2:0, po setovima 6:0 i 6:0, u drugom Bakalar – Benić također, 2:0 (6:0 i 6:0), u trećem Bakalar – Mijić ponovo 2:0, u setovima, 6:0 i 6:0. Polufinale, Bakalar – Šekić 2:0 (6:2 i 6:1) i u finalu, Bakalar – Kajtazi 2:0 (6:1 i 6:0). Prema tome, mlada Čapljinka unatoč povišenoj temperaturi koja ju je mučila tijekom turnira kako ističe Andrija Jovanović, njezin trener, uvjerljivo je osvojila prvo mjesto.

   Na turniru je nastupio i devetogodišnji Marin Krešić, koji se dobro nosio u konkurenciji po godinu dvije starijih dječaka. U prvom kolu, Krešić – Papac 1:2 (6:1, 1:6, 4:6), u utješnom dijelu turnira Krešić – Mardešić 0:2 (5:7 i 3:6). Mladi Čapljinac je sa Jerkovićem iz Metkovića nastupio i u igri parova. U prvom kolu Krešić/Jerković – Papac/Dražić 0:2 (6:7 i 3:6).

   Trener Jovanović ističe da je zadovoljan i Krešićevim nastupom s obzirom na činjenicu da igra u konkurenciji po godinu dvije starijih dječaka.

  • Objavljeno u Sport

Burim pažljivo prati treninge i vjeruje u opstanak

Ugodan travanjski dan nogometaši GOŠKa iskoristili su za trening na čapljinskoj rivi. Trening je budnim okom pratio Danijel Vuković Burim, dobri duh grada i veliki poznavatelj športskih prilika u Čapljini.

  • Objavljeno u Sport

Mural s motivima Čapljine novi ukras grada

U okviru OESS-ovog projekta „ Super građani i super građanke“ realizirana je aktivnost koju su predvodili čapljinski aktivisti uz koordinaciju i pomoć nadležnih općinskih službi a riječ je o, uređenju jednog dijela betonske površine mosta dr. Franje Tuđmana. Cilj ove aktivnosti je promocija pozitivnog djelovanja i doprinosa civilnog sektora u zajednici. U tonskom prilogu poslušajte razgovor s Ernestom Markotom,umjetnikom koji je izradio mural.

  • Objavljeno u Kultura

Tečaj crtanja i dizajna u Čapljini

Društvo hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji Bosne i Hercegovine u suradnji s Akademijom Čapljina organizira tečaj crtanja i dizajna koji će trajati 2 mjeseca u intervalima od jednog susreta tjedno, trajanja 120 minuta.

Cilj je obrazovati pojedince na području osnova crtanja i dizajna te priprema za tečaj slikarstva koji će se održavati od početka iduće školske godine.

Po završetku tečaja sudionici će imati izložbu u galeriji TAU.

Tečaj vode Ana Šimić, mag. grafike i prof. likovne umjetnosti i Megi Kunštek,mag. likovne umjetnosti u edukaciji.

Jedan od ciljeva je pružiti što kvalitetniji sat kako bi pojedinac mogao sam svladati likovni problem i osamostaliti se u radu.

Kratki tečaj dizajna koji je u programu pomaže pri iskazivanju kreativnosti kroz formu logotipa, ornamenta i plakata.

Upisi su 2.4.2019. u 17h u prostorijama Akademije.

Plan i program tecaja,1xtjedno po 120 minuta

1. Crtanje po promatranju

2. Crtanje po promatranju

3.Grafička modelacija

4. Ornament

5. Grafička modelacija

6. Tipigrafija

7. Izrada plakata

8. Dovršavanje plakata, odabir radova za izložbu

Plan i program prilagođen je djeci i odraslima.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!