banerRC212

Utorak, 16 Travanj 2019

U Čapljini održana predblagdanska akcija darivanja krvi - prikupljena 41 doza tekućine koja život znači

Čapljinci na najljepši način akcijom darivanja krvi, ulaze u završnicu korizmenog razdoblja. Akciju su organizirali Gradski odbor Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača” HDZ BiH Čapljina, Gradski odbor Mladeži HDZ BiH Čapljina, te Gradski odbor HDZ BiH Čapljina u suradnji s Crvenim križem Čapljine i Odjelom za transfuziologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Akciji je pristupilo 44-oro građana, a prikupljena je 41 doza dragocjene tekućine. S obzirom da je u Čapljini nedavno održana akcija darivanja krvi za građanstvo, to je više nego zavidna brojka. Od Anite Jović predsejdnice Crvenog križa, doznali smo da uskoro u Čapljini slijedi i akcija darivanja krvi za srednjoškolce koju poslovično podrži jedan broj stalnih darovatelja, u samo mjesec dana bit će znatno premašena brojka od stotinu doza, jer u dvije spomenute akcije prikupljeni je 95 doza. Upravo na poslovično dobar odziv Čapljinaca ukazao je i dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine:

„Svako malo u Čapljini se organiziraju akcije darivanja krvi, svaki put se odazove solidan broj darovatelja, što me i kao gradonačelnika i kao liječnika osobno raduje. Kao liječnik znam koliko je važno kad dođe bolesnik, a potrebna je hitna intervencija da ima dovoljno krvi. Ako iz transfuziologije jave da nema neke krvne grupe ili nema krvi, to je stres za liječnika, a još više za pacijenta. Zato još jednom ističem, hvala svima koji su se odazivaju na akcije darivanja krvi.”

Naravno, čapljinski gradonačelnik je osobnim primjerom to i demonstrirao, bio je jedan od darivatelja. Valja reći da su se akciji odazvali ne samo članovi HDZ-a poput primjerice Maria Mikulića predsjednika Mladeži HDZ BiH, Milice Pehar, zastupnice te stranke u županijskoj skupštini, nego i drugi poput rukometaša Gorana Laste itd.

Pored ostalih sreli smo i djevojke – Kristinu Bulum i Nikolinu Rebac koje su nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, ovoga puta upisale među darivatelje.

„Jako je lijep osjećaj nakon akcije, spašavate nečije živote, a niste liječnik”, kazale su te dodale da bi se akacije darivanja krvi trebale više popularizirati.

Ono što i brojke govore potvrđuje i dr. Ivona Margeta, koja je bila na čelu tima Odjela trensfuziologije, koji je proveo akciju.

„S obzirom na odziv i broj prikupljenih doza, mogu reći da su Čapljinci zdravi, i u dobroj tjelesnoj kondiciji, „, zaključila je uz osmijeh dr. Ivona Margeta.

Akciji pristupilo 44 darivatelja a prikupljena 41 doza.

Krv darivali:

Dr. Smiljan Vidić, Nives Rotim, Mijo Rotim,Mario Mikulić, Zvonko Buntić, Magdalena Đurašković, Ivica Đurašković, Sanja Vidić, Milica Pehar, Nikola Stanković, Marijo Bubalo, Josip Pavlović, Ivan Čepo, Marijeta Karlušić, Josip Karlušić,Branimir Luburić, Mijo Lovrić, Ivan Karlović, Slavica Mihaljević, Stanka Merdžan, Antonela Pavlović, Marija Limov-Matić, Robert Jurković, Majkl Proleta, Nikola Soče, Kristina Bulum, Damir Bošković, Nikolina Rebac, Dejan Stojak, Goran Lasta, Marko Borovac, Krunoslav Jovanović, Snježana Curić, Damir Jovanović, Marija Pažin, Ines Pažin, Milenko Ivanković, Gordan Vidić, Luka Mijić, Ana Falak i Toni Vrankić.

 

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!