banerRC212

Petak, 07 Rujan 2018

Stigle prve mandarina, a drva poskupila od 10 - 20 KM po "kubiku"

   Nedostaju još samo dunje pa da i rano jesenska ponuda na veletržnici u Tasovčićima, bude kompletirana. Naime. s prvim danima rujna 'iz Neretve' su na čapljinsku veletržnici stigle i prve mandarine, koje će dati obilježje trgovini u naredih pet mjeseci. Prve mandarine cijene se od 1,6 do 2 KM. Riječ je o plodovima ranih sorti koji imaju zelenu koru, probali smo prilično su ukusne. Ponuda šipaka koji su ušli u drugi tjedan prodaje, je skromna, a cijena i dalje 2 do 2,5 marke. Od pregleda cijena koncem kolovoza, skuplje su svježe smokve čija je nova cijena 2 do 3 marke, te šljive čija se cijena kreće u rasponu od 0,8 do 1,2 KM. Za nijansu jeftiniji je bostan koji se sada cijeni od 0,5 do 1,0 KM, dok je ostalo voće manje-više, zadržalo cijene. Sve bogatija je ponuda grožđa koje se cijeni od 0,8 do 1,4 KM. Približno istu cijenu imaju i vinsko i stolnog grožđe. Ponuda jabuka i krušaka čemu značajno doprinose proizvođači iz okolice Gradačca i Gračanice, je obilna i raznovrsna, a cijene bez većih turbulencija. Jabuke su i dalje od 0,8 do 1,7 KM, a kruške od 0,7 do 1,5 KM. Još se po cijeni 0,4 do 0,5 KM mogu naći i domaće lubenice, dok domaćih bresaka i nektarina nismo primijetili. Maline i kupine su od 3 do 4 KM, a borovnice planiske i plantažni uzgoj, od 6 do 8 KM.

   Povrće, raste tražnja za rajčicama, što im je podiglo cijenu na 0,9 do 1,5 KM, dok su paprike i dalje od 1 do 1,3 KM. Uz rajčice nešto skuplje su paprike roge koje se cijene 0,9 do 1,3 KM, te patlidžani 0,4 do 0,5 KM. Mada lagan rast cijena paprika roga i patlidžana upućuje da je počelo spremanje zimnice. Registrirali smo više malih pojeftinjenja koja se kreću u rasponu od 0,1 do 0,2 KM, pa su tako u malom padu, cijene karfiola i blitve 1,3 do do 1,5 KM, zatim mrkve 1,4 do 1,7 KM, kelja, 0,8 do 1, 0 KM, crvenog luka 0,8 do 1,1 KM, te krastavaca 0,7 do 0,9 KM.

   Cijena krumpira je stabilna i dalje su 0,5 do 0,7 KM, kupus je 0,4 do 0,5 KM, zelene salate 1 do 1,2 KM, tikvica i cikle 0,7 do 1,0 KM za kilogram. Kad se pojavi još uvijek rijetka raštika cijeni se 1,5 do 2 KM, dok su mahune od 1,5 do 2,5 marke. Listovi peršina i dalje su 3 do 5 KM za kilogram, dok su listovi celera 3 do 4 KM. Najskuplje povrće uobičajeno, je bijeli luk, koji stiže sa svih strana, a cijena je od 3 KM refuza, pa do 6 KM vijenci. Mladi kukuruz je od 0,3 do 0,4 KM za klip itd. Sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice jedna velika novina, skuplja su i to značajno drva, cijena oblovine je "skočila" 10 do 15 KM po prostornom metru, dok su cjepana skuplja za 15 do 20 KM prostorni metar. Ponuda prvog petka u rujnu bila je obilna, oblovina se cijenila 80 do 85 KM za prostorni metar, dok su nacjepana bila 90 do 95 KM prostorni metar. Ponuda ribe standardna. Riječna riba keljavci i babuške bili su po 3 KM za kilogram, šest su bili somići i sredela, 9 pastrva iz uzgoja, 11 šaran, dok su fileti bili 14 maraka. Posebno su se po cijeni 2 do 3 marke, mogle kupiti glave šarana. Ponuda presadnica povrća sve bogatija, cijene 0,10 KM komad, različite salate, peršin i presadnice prase, 0,20 KM bila je raštika, dok su različite vrste kupusa bile oko 0,25 feninga. Sir se nudio na tri štanda, a bio je 4 do 6 maraka mladi, pa do 18 maraka suhi ovčji s Morina i Somina itd.

Lavovi na Memorijalu u Vinjanima

   Stanku u prvenstvu premijerligaš GOŠK iz Gabele, popunit će nastupom na Memorijalu "Bruno Bušić" u Vinjanima kod Imotskog, u Republici Hrvatskoj. Uz GOŠK na turniru će sudjelovati domaćin, hrvatski niželigaš Vinjani, zatim drugoligaš Imotski i hrvatski prvoligaš Rudeš.

   Gabeljani otvaraju turnir u petak, 8-og rujna, utakmicom protiv Imotskog. Utakmica je najavljena za 17,30 sati. U subotu će polufinale igrati Vinjani i Rudeš, dok će u nedjelju od 16,30 sati poraženi polufinalisti igrati za treće mjesto. Finale Memorijala "Bruno Bušić" u Vinjanima, bit će u nedjelju od 18 sati. Dakle, GOŠK će na turniru u Vinjanima odigrati dvije utakmice i tako u cijelosti popuniti prazninu u prvenstvu, nastalu zbog reprezentativne stanke.

  • Objavljeno u Sport

Boćarsko prvenstvo: Čapljina igra za finale, a Dračevo za opstanak

   Pred boćarskim klubovima iz čapljinske općine važne su uzvratne utakmice. Branitelj naslova Čapljina, igra uzvratni polufinalni susret protiv Širokog. Prvu utakmicu Širokobriježani su dobili minimalnim rezultatom 13:11. Za prolaz u finale Čapljini je potreba pobjeda sa 14 ili više dobivenih poena. Bez obzira na poraz u prvoj utakmici, te činjenicu da je oslabljena u odnosu na prvi dio sezone, Čapljina slovi za favorita. Utakmica Čapljina – Široki, igrat će se u nedjelju 9-og rujna, na boćalištu kod Doma umirovljenika. Drugi par polufinala doigravanja za prvaka, su Ante Rozić i Bura, Posušje. Utakmica će se igrati u Grudama, također u 16 sati.

   U nedjelju u 16 sati, na boćalištu u Dračevu, uzvratnu utakmicu igrat će i boćari Dračeva, a protivnik je Rastok iz Prologa kod Ljubuškog. Prvu utakmicu dobio je Rastok rezultatom 14:10, pa je Dračevljanima za siguran opstanak trebaju osvojiti 15 ili više poena.

   U slučaju identičnih rezultata, odnosno da u uzvratu čapljinski klubovi pobjede istim rezultatima kojima su u gostima izgubili, neće se igrati treća utakmica nego se razigrava. U tom svojevrsnom pripetavanju shodno propisima Europske boćarske Federacije, nadmetati će se po dva valjača i dva izbijača, pa tko bude bolji.

  • Objavljeno u Sport

Tikve rekorderke iz Prenja ili u tri tikve četiri „kvintala“

   Tri tikve na petnaestak minuta zaokupile su pažnju prisutnih – proizvođača, prodavača i trgovaca. Tikve su dopremljene na vaganje, jer od Prenja u stolačkoj općini do Tasovčića kod Čapljine, nije bilo pogodne vage da ta tri za ovdašnje prilike čuda, izmjeri. Okupljeni su pratili istovar uz pomoć viličara, drugačije nije moglo. Kad je viličar počeo unositi tikve na vagu, okupljeni su počeli nagađati koliko bi mogle biti teške. Velika većina nešto slično u Hercegovini nije vidjela, pa je cijeli ritual pratila s distance. Kako i ne bi kada su tikve teške 135, 130 i 118,6 kilograma. Na upit o tikvama Mate Palameta, ponosni vlasnik je rekao:

   „Tikve su rasle u Prenju. Dugujem zahvalu bratu, koji je to sadio, radio i zalijevao, dok sam ja došao iz Njemačke na godišnji odmor. Kad sam ja došao, onda sam preuzeo i dotjerao do kraja, dok je list sazrio, onda smo ih ubrali za vaganje. Bile su nezgodne unositi i iznositi u auto, pa smo ih stavili na palete, da viličar može prići i istovariti za vaganje“, kaže Mate, te na upit je li očekivao tikve teške preko stotinu kilograma, nastavlja:

   „Mogu vam reći da sam očekivao da će biti i više. Po obimu trebalo je biti i više. Mislim da su unutra, šuplje, nisu dovoljno pune. E, sad što je po srijedi, velike vrućine, sastav zemlje. Nešto je falilo da nisu teže, da unutra nisu dobro ispunjene. Po obimu vani u njima je trebalo biti od prilike, po 200 kilograma.

   Sjeme za tikve Mate Palameta je nabavio u Njemačkoj.

   „Sjeme je iz Amerike, dobio sam to od prijatelja u Njemačkoj. On gore u njima natjera po 400 kilograma. Dobije on iz Kalifornije sjeme, ne znam kako se zove sorta, ali znam teže i do 400 kilograma. To je moj susjed gode, ali gore je drugačija klima. Neki dan sam zvao gore, rekli su mi da je kod njega još uvijek list zelen, tikva raste i ona će rasti još četiri tjedna i bit će branje i vaganje za mjesec dana“.

   Mate će urod za Hercegovinu neuobičajeno teških tikava, proslaviti ručkom u nekom od restorana s bratom i bratićem. Uvjet za svečani ručak bio je da tikve budu teške preko stotinu kilograma. Što se tikava tiče:

   „Jednu ćemo pokloniti prijatelju, dvije ćemo vratiti kući, neka stoje za ukras, bar jedno vrijeme“, kaže Mate riješen da prati prijatelja Nijemca:

   „Mi ćemo pokušati proizvesti i veće tikve, vidit ćemo, malo smo stekli iskustva kako sve se to radi. Sadit ćemo ih na drugom mjestu, gdje zemlja bolje drži vlagu.“

   Nakon što je izmjerio tikve tikve Mate Palameta se za ovu priliku iznajmljenim kombi vozilom, uputio nazad u Prenj, riješen da za godinu, dvije dostigne rekorde svog prijatelja Nijemca na čijem imanju tikve dostižu težinu i do 400 kilograma. Okupljeni su lakonski komentirali mjerenje ponavljajući u ovom dijelu Hercegovine raširenu - poljoprivredom se može baviti samo onaj tko ima njemačku penziju!

Tekst i foto: D. Musa

U ponedjeljak predstavljanje knjige Hercegovački ustanak - akteri, istine i zablude

Knjiga koja je čekala 140 godina izlazi u ponedjeljak!

Udruga Vojvoda don Ivan Musić Ljubuški organizira predstavljanje knjige "Hercegovački ustanak 1975.-1878. - akteri, istine i zablude autora Dušana Muse, novinara Radiopostaje Čapljina.
Predstavljanje će se održati u dvorani hotela Bigeste u Ljubuškom u ponedjeljak s početkom u 20 sati.
U programu će sudjelovati Nikola Rašić, Slobodan Stajić, dr.sc. Marko Antonio Brkić i autor Dušan Musa. U glazbenom dijelu večeri nastupa Milan Mile Bubalo.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!