banerRC212

Utorak, 04 Rujan 2018

Najbolje je povrće iz vlastitog vrta

   Prve kiše pospješile su prodaju presadnica različitih vrsta povrća. Tim povodom posjetili smo pogone Poljoprivredne zadruge "Sunce" u Nerezima gdje smo od direktora – Dragana Dadića, doznali da se prije svega kupuju presadnice za okućnice. Najtraženije su različite vrste kupusa, pa raštika, dok su manje traženi zelena salata i druga zelen. Sudeći po tražnji, sadnja sezonskog povrća u punom je jeku. Uglavnom, dobar dio Čapljinaca ostaje vjeran tradiciji, najbolje povrće je iz vlastitog vrta.

Vlakovi i vozni red

   Od 1-og rujna prestalo je prometovanje sezonskog turističkog vlaka na relaciji Sarajevo – Čapljina. Podsjećamo, sezonski vlak je prometovao tijekom pune turističke sezone od 15-og lipnja, do 31-og rujna.

   Putnicima na relaciji Čapljina – Sarajevo, za putovanja ostaju dva para vlakova. Polazak jutarnjeg vlaka iz Čapljine, je u 6,16 sati, a dolazak u Sarajevo u 8,41 sati. Popodnevni vlak s kolodvora u Čapljini, polazi u 16,35 sati, dolazak u Sarajevo je u 18,56 sati.

   Iz Sarajeva jutarnji vlak za Čapljinu kreće u 7,07 sati, dolazak u Čapljinu je u 9,29 sati, dok popodnevni vlak polazi u 16,50 sati, a dolazak u Čapljinu je u 19,14 sati.

   Da je putovanje vlakom sve popularnije, svjedoči natpis na ulazu u čapljinski kolodvor. U obavijesti stoji:

   Cijenjeni putnici, zbog velikog interesiranja za putovanje bh. vlakovima, molim da, ukoliko ste u mogućnosti, kupovinu karata i rezervaciju izvršite ranije. U pojašnjenju odgovorni su nam kazali da putnici obično dolaze desetak do petnaest minuta prija putovanja, pa onda ne uspijevaju nabaviti karte do vremena polaska vlaka, koji čekajući putnike kasni. Da se to ne bi događalo, postavljena je obavijest koja upozorava, da se kolodvorske formalnosti obave blagovremeno.

Uz Izložbu „Stećci – svjetska baština“: Stočani kane javnosti otkriti još jednu prekrasnu nekropolu, Udoru

   U info centru Javne ustanove „Radimlja“ na Radimlji kod Stoca, upravo je završena izložba znakovitog naziva „Stećci – svjetska baština“. Govoreći o izložbenom postavu arheolog Ante Vujnović, direktor JU „Radimlja“, kaže:

   „Radi se o stećcima koji su upisani na UNESCO-u listu, točnije riječ je o 28 nekropola koje su upisane na UNESCO-u listu. Nekropole su iz 25 općina BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Radimlja i Boljuni su naše dvije, stolačke, koje su u srpnju 2016. godine upisane na UNESCO-u listu. Nekropole su predstavljene na 28 panoa na kojima su prikazane slike svih nekropola i njihov kratak opis.“

   Jedna od zanimljivosti izložbenog postava svakako je činjanica da su se na njoj mogle vidjeti nekropole koje su na nadmorskoj visini od preko 2.000 metara (!), zatim nekropola koje su u pravoj divljini, do onih uređenih i održavanih poput Radimlje. Govoreći o odnosu prema stećcima, odnosno nekropolama ovaj mladi arheolog kaže:

   „Na žalost postoji veliki broj stećaka i određeni broj nekropola, koje su devastirane ljudskim faktorom. Postoji ogroman broj stećaka koji su izmješteni sa svoje prirodne lokacije, znači sa svoga „in situa“ i prebačeni u neki vrt, u neko dvorište muzeje, kod neke crkve da bi tamo ljepše figurirali. To je nedopustivo, to se ne bi smjelo raditi, ja i ovom putem apeliram na sve one koji možda imaju takve negativne primisli da to ne rade i da na kraju krajeva konsultiraju nadležne institucije, a to je za Federaciju BiH, Zavod za zaštitu spomenika Federacije, a za Republiku Srpsku to je Zavod za zaštitu spomenika R. Srpske, jer će od stručnih lica dobiti najkvalitetnije informacije.

   Mi ovdje na samoj nekropoli Radimlji, ali i Boljunima, sve naše aktivnosti koje vodimo usklađujemo prema zakonskim propisima, znači apsolutno ništa ne radimo bez dopuštenja Zavoda za zaštitu spomenika Federacije. Ovih dana su nam bile u posjetu kolege iz federalnog Zavoda, gdje smo im predstavili tri projekta koje planiramo raditi, šaljemo im idući tjedan zahtjeve za suglasnost, odnosno njihova mišljenja. Mislim da ćemo je dobiti jer nimalo ne odstupaju od zadanih normativa, a u biti mogu doprinijeti boljoj zaštiti stećaka.“

   Organizatori izložbe „Stećci - svjetska baština“, su JU „Radimlja“ i općina Stolac, a nositelj čitavog projekta ove putujuće izložbe, je Ministarstvo civilnih poslova BiH. Zanimljivo zbog činjenica da je Stolac jedina općina u BiH koja pod zaštitom UNESCO-a ima dvije nekropole, izložba u Stocu će biti otvorena sedam dana. Od ravnatelja Vujnovića, doznali smo i jednu zanimljivost kojom će Stočani popratiti putujuću izložbu „Stećci – svjetska baština“:

   „Uz izložbu ovih dana vodili smo razgovore s Komunalnim poduzećem da zajednički očistimo nekropolu Udora, koja se nalazi na jugu naše općine. To je nekropola sa šezdesetak stećaka, a bit će samo pedesetak metara udaljena od prometnice u izgradnji, Stolac – Neum, pa se nadamo da ćemo i nju uskoro otkriti javnosti“, kaže Vujnović.

   Dakle, uz Radimlju, zahvaljujući ljepoti i pjesniku Maku Dizdaru najpoznatiju nekropolu u regiji, te Boljune, po broju natpisa – devetnaest, najbogatiju nekropolu u BiH, Stolac bi uskoro trebao svijetu otkriti još jednu zanimljivu nekropolu.

Tekst i foto: D. Musa

Sindikati osnovnog obrazovanja zadovoljni Kolektivnim ugovorom

Predsjednici dva sindikata osnovnog obrazovanja koja djeluju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji  Slavko Lauš i Omer Tipura izrazili su zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom koji, među ostalim, predviđa povećanje plaća u iduće tri godine za 15 posto.

Na konferenciji za novinare županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Rašid Hadžović naveo je kako su u novom Kolektivnom ugovoru zaposlenici dobili određene beneficije, da su uspješno odrađene organizacijske sheme te je zbrinut kompletan tehnološki višak.

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!