banerRC212

Utorak, 25 Rujan 2018

Igrači GOŠK-a u karanteni za utakmicu protiv Čelika

   

   Relativno mirno bilo je stanje u GOŠK-u nakon poraza u Tuzli od Slobode 2:0, do sportskog pregleda u ponedjeljak, nakon kojega su se pojavile dvojbe. Uz nes(p)retno primljeni pogodak u drugoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela, znani i samozvani analitičari su ustvrdili da je sudac Dragan Petrović pri rezultatu 0:0 u 18-oj minuti utakmice, „mirne duše“ mogao za GOŠK svirati penal. Uz to zbog zaleđa sumnjiv je i drugi pogodak domaćina. Sve skupa GOŠK u Tuzli nije igrao tako loše kako rezultat upućuje, nego su ga previdi i greške stajali povoljnijeg ishoda. Međutim, ta naknadna pamet Gabeljanima, koji ove sezone očito je ne uživaju ni naklonost Fortune, a ni djelitelja pravde, neće pomoći jer šesti poraz u deset utakmica, još čvršće ih je prikovao za predzadnju poziciju, koja vodi u niži rang.

   Dakle, nimalo ugodna pozicija za “lavove“, koja upućuje na zaključak da odstupanja više ne smije biti. Potvrđuje to i Lujo Ilić, predsjednik kluba koji najavljuje da će igrači dan uoči utakmice provesti u karanteni. Odlazak u karantenu prakticiran je u završnici prošlog prvenstva, kada su se Gabeljani bori i izborili za opstanak u elitnom rangu.

   Na osnovu utakmica protiv Mladosti u Gabeli i Slobode u Tuzli, ostaje dojam da je GOŠK negdje u prvenstvenoj stanci izgubio solidnu formu. Podsjećamo, „lavovi“ su maksimalno odgovorno odigrali domaću utakmicu protiv Širokog Brijega 0:0, nakon koje je odstupio Boris Pavić, dotadašnji trener Širokobriježana, zatim su u ravnopravnoj utakmici s igračem manje, u Bijeljini izgubili od Radnika. Međutim, stanka tijekom koje su osvojili turnir u Vinjanima, kao da je „pojela“ formu, uslijedila su dva poraza i velike brige.

   Za današnju utakmicu protiv Čelika trener Feđa Dudić neće moći računati na "požutjelog" Kulovića, mladog Boška Boškovića koji je na listi ozlijeđenih, dok se ekipi nakon duže stanke zbog ozljede, priključio Miha Vidmar. Što se same utakmice tiče, trener Dudić ne dvoji:

   "Protiv Čelika nema kalkulacija, jedino nas pobjeda vraća u život. Svaki drugi rezultat doveo bi nas u nove dubioze. Svaka čast Čeliku, ali za nas je to utakmica od presudne važnosti".

   Inače, u međuvremenu obavljeni ždrijeb osmine finala nogometnog kupa BiH, koji je Gabeljanima donio drugo uzastopno gostovanje, ponovo kod federalnog prvoligaša, ovoga puta TOŠK-a u Tešnju, ocijenjen je povoljno. Utakmica 11-og kola Premijer nogometne lige GOŠK – Čelik, u Gabeli, počet će u 16 sati.

D. Musa

  • Objavljeno u Sport

Putem soli između Slanog i Zavale

   Za one koji vole nestvarne pejzaže, preporuka je putovanje iz Hercegovine preko graničnog prilaza Orahov Do – Slano, u Hrvatsku ili obrnuto. Uz okoliš zanimljiva je i sama cesta, uska krivudava, treba opreza i dobre volje da se savlada tih petnaestak kilometara. Nije to običan put, nego pupčana veza Jadrana i Hercegovine, odnosno Bosne. Upravo tako djeluje dionica od Slanog do Zavale. Za razliku od izlaza BiH na more preko Neuma, ovaj slanski, djeluje prirodnije, uspon je kratak svega kilometar, dva, dok Neum stiješnjen uz rub zaljeva, djeluje odsječeno. Ovdje te disproporcije nema, desetak kilometara od granice do Zavale stvara dojam da se Mediteran i Popovo prelijevaju.

   Ta začudna kraška ljepota bez ljudi, jedno seoce i nešto starije čeljadi, a drugo bez stalnih žitelja, ali s obnovljenim kućama. Od raskrižja na dionici francuske ceste, pravljene za francuskog generala Marmonta, u Majkovima, do graničnog prijelaza tri su kilometra, na kojima stajališta pružaju priliku za pogled na prekrasan slanski zaljev. Svjetlo plava boja stvara dojam da je na dohvat ruke. Vizure Jadrana se gube pred samim prijelazom, solidno uređenim, a onda posve novi svijet, nema jahti u marini, brzih čamaca koji sjeku morske brazde remeteći tišinu, pred putnikom i iznad njega kraška pustoš – kamen, crnika, zelenika i drača, crnograb i jasen… Ni ne treba sumnjati da se tom prodolinom putovalo „od kada je Boga i ljudi“ jer gore preko brda, nije se moglo. Od davnih dana tim se putem nosila, pa na mazgama i konjima progonila, sol za unutrašnjost. Tu dvojbi nema.

   Nakon šest kilometara vožnje tijekom koje smo propustili jedno auto, dva se mogu mimoići tek na proširenjima, a na sreću nismo sreli nijedno, u strani se ukaza Orahov Do, poznat po Ruđeru Boškoviću. U tom se selu rodio Nikola Bošković, otac poznatog matematičara, astronoma, geodeta, isusovca… Na to upućuje naziv središnje ulice u naselju. Za razliku od prolaska prije desetak godina, Orahov Do djeluje življe, zahvaljujući prije svega započetom uređivanju zidova oko njiva, a posebice zbog prostranog radilišta. Nismo imali koga pitati što se u toj pustoši gradi, u Zavali čusmo ni manje ni više nego motelI Držimo da je financijer hrabar ili dobro obaviješten čovjek.

   Koji kilometar dalje su Češljari o kojima smo izvještavali prije tri, četiri godine, s razlogom riječ je o selu koje njegovi nekadašnji žitelji uređuju u izvornom duhu. Nitko se kažu, još nije vratio, ali s obzirom na uloženo netko hoće. Nakon desetak kilometara pažljive vožnje, tu brzanja nema, saldo je dva automobila koja smo zbog razgledanja propustili i dva koja smo sreli, pred nama je bljesnulo Popovo, jednim dijelom obrađeno, drugim zapušteno. Svejedno, nakon što smo „izdušili“ kroz krašku prodolinu samo se pojačao osjećaj pupčane vrpce između Popova i Slanog. Jasno prve znake buđenja tog zamrlog prostora, pripisujemo upravo graničnom prijelazu za pogranični promet, Slano – Orahov Do, koji se u toplijem dijeli godine prekategorizira u granični prijelaz za međunarodni promet putnika.

Tekst i foto: D. Musa

 

 

Premijer Nevenko Herceg posjetio stadion u Gabeli

   Tijekom posjeta Čapljini, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg posjetio je nogometni stadion „Perica – Pero Pavlović“ u Gabeli. S obzirom da je stadion ujedno i radilište, razgovaralo se i o njegovom daljem uređenju, izgradnji parking prostora i reflektora. Tom prilikom Lujo Ilić predsjednik uprave ističući da GOŠK iduće godine slavi 100 godina nogometa u Gabeli, je naglasio: „Mi se ne bismo mogli pripremiti za proslavu da nije bilo vaše potpore“, kazao je zahvalivši se premijeru i Vladi H-N županije. (dmu)

 

  • Objavljeno u Sport

HKUD "Sveti Ante" Dretelj nastupio na Međunarodnoj smotri folklora u Busovači

Na Međunarodnoj smotri folklora "Srce Središnje Bosne" u Busovači, nastupili su, između ostalih, članovi HKUD "Sveti Ante" iz Dretelja, koji su bili jedini predstavnici Hercegovine, a sve nazočne oduševili su izvedbom "Lindže".
Već šestu godinu za redom Busovača je domaćin ove smotre u organizaciji HKD Napredak, podružnice Busovača. Na smotri je sudjelovalo sveukupno 6 društava iz RH i BiH.
Kako navode iz društva "Svetog Ante", nakon službenog dijela programa, zabava se nastavila do kasno u noć a dobrom raspoloženju pridonjele su i hercegovačke pjesme koje su bile veliki dio repertoara.

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!